Het afgelopen jaar was het drukste ooit op de vastgoedmarkt. Het aantal transacties steeg met bijna 9 procent naar ongeveer 373.500, of 1 per 30 Belgen. Vooral in Vlaanderen (+10,8% tegenover 2018) was er een stormloop.
Vier op de tien kredieten zijn bedoeld voor een nieuwbouw of het energiezuiniger maken van een woning.
Veel Vlamingen wilden nog profiteren van de woonbonus, het fiscale voordeel op de hypothecaire lening voor uw gezinswoning, die sinds 1 januari 2020 is afgeschaft. Zeker in het laatste kwartaal van 2019 was er een rush. BNP Paribas Fortis zag het aantal woonkredieten met 80 procent toenemen.
Gemiddeld leenden we vorig jaar 177.695 euro, blijkt uit cijfers van de marktleider in hypothecaire kredieten. Dat is 3 procent meer dan in 2018. Door de lage rente werd de maandelijkse aflossing niet duurder: een Belg betaalt gemiddeld 833 euro per maand af voor zijn woonkrediet, tegenover 840 euro in 2018. Twee op de drie Belgen kozen voor een krediet met een vast rentetarief, bijna een op de drie sloot een lening met een variabel rentetarief.
Energiezuinig
Opvallend is dat vier op de tien kredieten bij BNP Paribas bestemd zijn voor een nieuwbouw of om een woning energiezuiniger te maken. Een kwart van de hypothecaire leningen ging naar iemand die jonger dan 30 was, goed voor een toename met 29 procent tegenover 2018. Drie op de tien kredietnemers zijn een single of een alleenstaande ouder (+15% tegenover 2018).
Vier op de tien kredieten zijn bedoeld voor een nieuwbouw of het energiezuiniger maken van een woning.
Veel kredietnemers profiteerden van de verdere daling van de rente om hun lening te herfinancieren. Het aantal herfinancieringen steeg vorig jaar met 57 procent.
Volgens BNP Paribas Fortis blijft de hypotheekrente dit jaar laag, maar is de bodem stilaan bereikt. ‘Mogelijk zien we meer schommelingen. Eind vorig jaar zagen we een lichte stijging van de rente met 30 à 40 basispunten, maar sinds de uitbraak van het coronavirus daalt dat weer’, zegt Koen Dugardin van BNP Paribas Fortis.
De bank verwacht dit jaar ook een groeivertraging van de vastgoedmarkt. De prijzen stijgen wellicht minder fors dan de voorbije twee jaar. De afkoeling heeft te maken met de afschaffing van de woonbonus. Ook legt de Nationale Bank sinds begin dit jaar strengere regels op aan banken voor het verstrekken van woonkredieten.