De wasmachine laten draaien op het moment van de dag waarop stroom het goedkoopst is, het kan met een dynamisch elektriciteitscontract. Bij zo'n afname- of terugleveringscontract wordt de prijs doorgaans per uur bepaald. De leveranciers baseren zich daarvoor op de prijs op de beurzen waar ze energie kopen voor de dag nadien.
Dat betekent dat de elektriciteitsafname of -injectie in het net per uur wordt afgerekend aan de prijs van dat uur. Consumenten kunnen daarmee een voordeel doen als ze het elektriciteitsverbruik van bepaalde toestellen en toepassingen zoveel mogelijk laten samenvallen met de uren waarvoor lagere prijzen gelden.
V-test
De energieleverancier Engie zet voor het eerst in België zo'n dynamisch contract voor particulieren in de markt. De Vlaamse energieregulator VREG maakte bekend dat hij het nieuwe contract zopas heeft opgenomen in de V-test, een online tool waarmee energiecontracten kunnen worden vergeleken.
In februari werd voor het eerst een dynamisch elektriciteitscontract voor professionele klanten van de energieleverancier Yuso in de V-test opgenomen. Engie biedt naast het dynamisch contract voor particulieren nu ook een formule voor bedrijven aan. Ook dat contract is in de V-test terug te vinden.
De VREG verwacht dat binnenkort nog andere leveranciers dynamische elektriciteitscontracten lanceren. Tot voor kort was dit soort contracten weggelegd voor de grootindustrie. Maar dankzij de invoering van de digitale meter kunnen nu ook kleinere bedrijven en particulieren inspelen op de prijsschommelingen op de elektriciteitsmarkt.