Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Verhoogt slimme meter uw energiefactuur?

De oppositie waarschuwt voor een duurdere energiefactuur door de invoering van de nieuwe slimme meters.
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD).
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). ©BELGA

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) krijgt normaal gezien vrijdag groen licht van de Vlaamse regering om digitale of ‘slimme’ meters in Vlaanderen in te voeren vanaf 2019.

De oppositiepartij sp.a waarschuwt voor de hoge kostprijs van de uitrol van de digitale meters. Sp.a-parlementslid Rob Beenders verwijst naar een eerdere studie van de Vlaamse energiewaakhond. 'Uit eerdere kosten-batenanalyses blijkt dat daarvoor bedragen tot 2 miljard euro moeten worden uitgetrokken.'

Advertentie
Wat zijn slimme meters?

De meeste mensen hebben een klassiek elektromechanisch meetsysteem met een wieltje. Dat draait voort u als u elektriciteit verbruikt, en terug als u meer elektriciteit produceert dan u verbruikt en uw overschot in het elektriciteitsnet injecteert.

Een digitale meter geeft het verbruik op een display weer. Afhankelijk van het type verschijnen twee getallen: wat u via het net binnenhaalt en (bijvoorbeeld voor eigenaars van zonnepanelen) wat u in het net injecteert. Aan dat laatste cijfer kan dan eventueel een vergoeding gekoppeld worden.

Ook Groen waarschuwt voor de kostprijs. Vlaams Parlementslid Johan Daenen is een voorstander van slimme meters, maar volgens Groen is het vervangen van oude meters door nieuwe niet dringend, en 'het mag zeker niet op de factuur van de Vlaming terechtkomen'.

'De minister moet erop toezien dat de distributienetbeheerders de meerkosten van de slimme meters betalen. Het zijn zij die zullen besparen, doordat niemand die meter moet komen opnemen.'

TIP

Slim omgaan met uw portemonnee?

Schrijf u nu in voor de dagelijkse De Tijd Geldtip.

Elke dag (ma.-vrij.) via e-mail - Uitschrijven in één klik

Volgens Tommelein klopt het cijfer van 2 miljard niet. Hij verwijst ook naar voormalig minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a). 'Door het getreuzel in het verleden zijn we nu bij de laatsten in Europa die de overstap maken naar digitale meters.'

Zonnepanelen

Tommelein wijst erop dat hoe dan ook een plan van aanpak nodig is omdat de bestaande meters uit productie gaan.

Advertentie

De kostprijs is ook in de regering een bezorgdheid na het eerdere groenestroomdebacle. Tommelein wil tot elke prijs vermijden dat eigenaars van zonnepanelen erop achteruitgaan. ‘Ik werk al maanden aan een draagvlak voor hernieuwbare energie en ik zal niet toelaten dat anderen dat onderuithalen.'

Het is nu enorm interessant om in zonne-energie te investeren en dat moet en dat zal in de toekomst ook zo zijn.

Bart Tommelein
Vlaams minister van Energie

De invoer van de slimme meter leidt tot onrust bij de eigenaars van zonnepanelen. Wie vandaag zonnepanelen heeft, ziet zijn stroomteller achteruitdraaien op momenten dat de geproduceerde elektriciteit niet in huis wordt gebruikt, maar op het elektriciteitsnet wordt gezet.

Die terugdraaiende teller is essentieel voor het rendement dat zonnepaneleneigenaars uit hun investering halen en dreigt te verdwijnen bij de invoer van digitale meters.

Fraude

Daarom ligt het plan op tafel om een overgangsperiode in te stellen. Vanaf 2019 worden de slimme meters in eerste plaats ingevoerd bij nieuwbouw, bij mensen met een budgetmeter of bij oude meters die afgeschreven zijn en sowieso vervangen moeten worden.

Eigenaars van zonnepanelen kunnen dan voor een overgangsperiode van 10 à 15 jaar een slimme meter aanschaffen die wel nog een terugdraaiende teller heeft. Over de exacte periode wordt morgen pas beslist. 

Op die manier wil de Vlaamse regering de investering in zonnepanelen verder stimuleren. Vlaanderen heeft die extra investeringen in zonne-energie nodig om zijn klimaatdoelstellingen te halen. 

Het moet de markt ook de kans geven om flexibele tarieven in te voeren, luidt het. Bovendien sparen slimme meters ook metercontroleurs uit en wordt fraude sneller gedetecteerd. Op termijn zouden de nettarieven door die efficiëntiewinst moeten dalen. Maar dat de tarieven op korte termijn wegens de invoering zullen stijgen, kan voorlopig niemand uitsluiten. 

Een onmiddellijke plaatsing van de slimme meter bij elk Vlaams gezin zou duur zijn en is operationeel niet haalbaar.

Robrecht Bothuyne
Vlaams Parlementslid CD&V)

Hoe dan ook neemt de Vlaamse regering pas een definitieve beslissing over de precieze overgangsmaatregelen na een kosten-batenanalyse

'De uitrol kan pas effectief starten als die studie een positieve uitkomst toont voor de consument', zegt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V). 'Sowieso moet de uitrol gefaseerd verlopen. Een onmiddellijke plaatsing van de slimme meter bij elk Vlaams gezin zou duur zijn en is operationeel niet haalbaar.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud