Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Is dit het moment om van energieleverancier te veranderen?

De elektriciteitsprijzen in ons land duiken als gevolg van de coronalockdown onder nul. Is dit het moment om van energieleverancier of -contract te veranderen?
De elektriciteitsprijzen liggen momenteel erg laag omdat er minder stroom verbruikt wordt, terwijl onder meer windmolens nog volop draaien.
De elektriciteitsprijzen liggen momenteel erg laag omdat er minder stroom verbruikt wordt, terwijl onder meer windmolens nog volop draaien. ©Photo News

De Belgische elektriciteitsmarkt kampt met een ongezien overaanbod. Het verbruik is door de lockdown sterk gedaald, terwijl kerncentrales, zonnepanelen en windmolens wel nog op volle kracht draaien. Dat maakt dat de groothandelsprijzen voor stroom zelfs onder nul duiken, wat erg zeldzaam is.

Advertentie
Rechtstreeks kunt u als consument niet van die negatieve groothandelsprijzen genieten. ‘Dat komt omdat er in ons land nog geen energiecontracten bestaan die in realtime gekoppeld zijn aan de prijzen op de stroombeurs. Daarvoor heb je een digitale meter nodig, en die zijn nog onvoldoende uitgerold’, weet Dirk Van Evercooren van de Vlaamse energieregulator VREG. ‘Maar vanaf volgend jaar moeten dergelijke contracten wel worden aangeboden.’
Onrechtstreeks sijpelen de lagere elektriciteitsprijzen op de groothandelsmarkt wel door in de energiecontracten voor gezinnen. Energieleveranciers passen hun tariefoffertes elke maand aan, en zo kunt ook u van die lagere prijzen genieten. De elektriciteitsprijzen - maar ook de aardgasprijzen - liggen deze maand erg laag, blijkt uit cijfers van de federale energiewaakhond CREG.
Advertentie

Tot 240 euro voordeel

‘Voor producten met een vaste prijs daalden de prijzen in Vlaanderen tussen april 2019 en april 2020 gemiddeld met 13 procent voor elektriciteit en 23 procent voor aardgas’, zegt CREG-woordvoerster Sophie Lenoble. Voor de aanbiedingen met een variabele prijs is de daling nog groter: 17 procent voor stroom en 32 procent voor aardgas.
240
euro
Wie een slapend of oud energiecontract heeft, dat telkens stilzwijgend verlengd wordt, kan nog meer besparen: gemiddeld 240 euro per jaar voor stroom en 337 euro per jaar voor aardgas.

Volgens de CREG kan 75 procent van de gezinnen 135 euro per jaar besparen op zijn stroomfactuur en 69 procent van de gezinnen 249 euro per jaar op zijn gasfactuur door van contract en/of leverancier te veranderen. Die bedragen gelden voor een gemiddeld verbruik (3.500 kWh/jaar voor stroom en 23.260 kWh/jaar voor gas).
Wie een slapend of oud contract heeft dat telkens stilzwijgend verlengd wordt, kan nog meer besparen: gemiddeld 240 euro per jaar voor stroom en 337 euro per jaar voor aardgas. ‘Dergelijke contracten worden niet meer actief aangeboden op de markt. De prijsvoorwaarden ervan stemmen in de meeste gevallen niet meer overeen met de huidige marktomstandigheden’, meldt de CREG.

Vergelijken

Hebt u onlangs een energiecontract afgesloten, dan zit u allicht nog goed. ‘Maar dateert uw contract van een jaar geleden of langer, dan doet u er goed aan te kijken of het niet voordelig is om te switchen, omdat de huidige prijzen ver onder de niveaus van een jaar geleden liggen’, zegt Van Evercooren. Vooral als u een vast contract hebt, maar ook als u een contract hebt met een variabele energieprijs. ‘Bij oudere variabele contracten kan het zijn dat de formule die je indexatie bepaalt niet meer zo goed is aangepast aan de huidige situatie.'
Energiecontracten vergelijken kan via de CREG-scan en de V-test van de VREG. 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud