Goed nieuws voor uw persoonlijke financiën. Veel banken verhogen de rente op hun spaarrekening, meer mensen krijgen een terugbetaling van brilglazen en de schoolbonus wordt uitbetaald.
Aan het begin van de zomervakantie gaat een hele reeks maatregelen in. Een overzicht van de belangrijkste voor uw geldzaken, mobiliteit, werk, uitkering, budget en gezondheid.
Strengere anciënniteitsvoorwaarden bij tijdskrediet om te zorgen voor een kind, een hogere maximale strafrente voor wie in het rood gaat op een zichtrekening en de indexatie van de jaarlijkse premie voor bedienden. Wat verandert in juni voor uw geld?
De btw op gas en elektriciteit wordt permanent 6 procent, er komen regels over hoe (on)bereikbaar u na de werkuren moet zijn en de premie voor de thuisbatterij verdwijnt. Dit verandert deze maand voor uw geldzaken.
Welke nieuwe maatregelen zal u dit jaar voelen in uw portemonnee? Dat was deze week de centrale vraag in De 7, de dagelijkse podcast van De Tijd. Elke aflevering een ander thema, met een andere expert van de Netto-redactie.
Vanaf volgend jaar treedt een resem nieuwe regels in werking die een impact kunnen hebben op uw portemonnee. We lijsten 13 nieuwigheden op over uw vastgoed, uw energiefactuur, uw belastingen en uw spaargeld.
Bij de aankoop van een woning moet u boven op de registratiebelasting ook notariskosten betalen: het ereloon en de administratieve kosten voor zowel de aankoop- als de kredietakte. Die kosten dalen vanaf Nieuwjaar voor wie een gezinswoning van maximaal 850.000 euro koopt.
Alle bestaande vennootschappen moeten vóór 1 januari 2024 hun statuten aanpassen aan de bepalingen van de nieuwe vennootschapswetgeving. Wie een bv of cv heeft, treuzelt dus maar beter niet langer.
Het fiscale gunstregime auteursrechten was oorspronkelijk bedoeld voor schrijvers en kunstenaars, maar raakte door de jaren heen ook goed ingeburgerd in de bedrijfswereld. Vanaf 1 januari 2023 wordt het toepassingsgebied fors ingeperkt.
De brutolonen van de meeste werknemers, de salarissen van de ambtenaren en de sociale uitkeringen worden automatisch aangepast aan de levensduurte. Maar dat gebeurt niet voor iedereen op hetzelfde tijdstip, of op dezelfde manier.
Wie een energieverslindende woning koopt in Vlaanderen en die binnen vijf jaar energiezuiniger maakt, kan gebruikmaken van een renteloos renovatiekrediet. De voorwaarden voor dat krediet wijzigen vanaf 2023.
Wie veel elektriciteit in één keer gebruikt, krijgt vanaf 2023 een hoger nettarief aangerekend in Vlaanderen. Het komt er dus op aan uw elektrische auto niet op te laden als ook uw warmtepomp op volle toeren draait.
Om de oplopende gas- en elektriciteitsfacturen te temperen heeft de federale regering een energiekorting uitgewerkt. Maar de hoogste inkomens zullen de premie deels moeten terugbetalen via de jaarlijkse belastingafrekening. Wat blijft er netto over?
Vanaf 1 januari 2023 zal de essentiële beleggersinformatie die u krijgt als u een beleggings-fonds koopt, er anders uitzien. Dat is een gevolg van nieuwe Europese regels.
Wie investeert in een laadpaal voor een elektrische wagen bij zijn woning kan een belastingvermindering krijgen via de jaarlijkse belastingaangifte. Voorwaarde: het moet gaan om een ‘intelligente’ paal.
Wie vanaf 1 januari 2023 een contract afsluit – bijvoorbeeld met een aannemer of bij de verkoop van een auto – zal meer mogelijkheden hebben om die overeenkomst later nog aan te passen of zelfs te ontbinden. Al zijn er wel wat uitzonderingen én voorwaarden.
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Deze berichten zijn ingezonden, de bedrijven zijn verantwoordelijk voor de inhoud.