‘De regels voor feestdagen en deeltijders zijn algemeen bepaald in de wetgeving. Er zijn geen sectorale bepalingen’, zegt Geert Vermeir van SD Worx.
De wet op de feestdagen bepaalt dat elke voltijdse werknemer recht heeft op tien feestdagen per kalenderjaar. ‘Dat recht kunt u natuurlijk maar ten volle benutten als de feestdag samenvalt met een dag waarop u effectief arbeidsprestaties had moeten leveren’, zegt Annelies Bries van Acerta.
Werkt u deeltijds of neemt u tijdskrediet of een thematisch verlof op, dan kan het zijn dat een feestdag samenvalt met de dag waarop u net niet werkt, zoals die woensdag van Wapenstilstand of de vrijdag van Kerstmis dit jaar. Maar ook paas- en pinkstermaandag kunnen samenvallen met uw afwezigheidsdag.
‘De regel is al bij al eenvoudig: voor deeltijders met een vast rooster geldt dat ze ‘de bluts met de buil’ moeten nemen. Een feestdag die op hun afwezigheidsdag(en) valt, krijgen zij niet. Ook geen ‘recuperatie’ of dergelijke’, aldus Vermeir. In een vast rooster liggen uw afwezigheidsdagen vast: bijvoorbeeld elke maandag of elke woensdag. Of de ene week op maandag en de andere op woensdag.
Die deeltijders hebben enkel recht op de feestdagen (en de vervangdagen die voor de voltijdse werknemers werden vastgesteld), als ze samenvallen met een dag waarop ze arbeid verrichten volgens de voor hen in hun arbeidsovereenkomst opgenomen arbeidsduurregeling.
‘Maandag is daardoor een minder ‘slimme’ afwezigheidsdag. Sommige feestdagen vallen op maandag en feestdagen die in het weekend vallen (1 november viel dit jaar op een zondag) worden al eens vervangen door de eerstvolgende werkdag, en dat is vaak een maandag’, aldus Vermeir.
Werkt u deeltijds, maar hebt u geen vaste afwezigheidsdag, dan werkt u volgens een deeltijds variabel uurrooster. ‘Uw uurrooster wordt dan bepaald door de werkgever. Die moet dat rooster minstens vijf werkdagen op voorhand bekendmaken’, aldus Bries.
‘Die werknemers hebben recht op alle wettelijke feestdagen (en vervangdagen) die samenvallen met een dag waarop ze volgens hun uurrooster moeten werken. Moeten ze op de feestdag niet werken volgens hun bekendgemaakt rooster, dan hebben ze geen recht op een vrije dag’, aldus Bries.
‘Ze hebben wel recht op loon voor een feestdag die niet samenvalt met een activiteitsdag’, vult Vermeir aan. ‘Het gaat om het loon dat de werknemer verdiende in de loop van de vier weken die aan de feestdag zijn voorafgegaan, gedeeld door het aantal dagen dat in de onderneming tijdens deze periode gewerkt werd.’