Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Kan ik registratierechten meenemen als ik van Vlaanderen naar Brussel verhuis?

Ik ben eigenaar van een flat in Vlaanderen en wil een nieuwbouwappartement in Brussel kopen. Daarbij zijn registratierechten verschuldigd op de grond en btw op de constructie. Bedoeling is het huidige appartement te verkopen en dan in het nieuwe te gaan wonen. Kan ik eerder betaalde registratierechten meenemen?
©Belgaimage

Wie van gezinswoning wisselt, kan onder bepaalde voorwaarden de registratiebelasting die op de eerste aankoop is betaald aftrekken van de belasting op de nieuwe aankoop. Dit jaar kan dat tot maximaal 12.500 euro.

Alleen: om van die meeneembaarheid te genieten moet zowel de eerste als de tweede woning (of bouwgrond) in het Vlaams Gewest liggen. En dat is hier niet het geval. ‘Er is geen mogelijkheid tot meeneembaarheid van betaalde registratierechten tussen de gewesten. Bovendien bestaat de meeneembaarheid niet in het Brussels Gewest’, zegt notaris Priscilla Claeys.

Advertentie
Lezersvragen

Heeft u een vraag over uw pensioen, vastgoed, erfenis, belastingen of andere geldzaken? Stel ze hier. Onze redacteuren beantwoorden uw vraag of schakelen daar een expert voor in. Weet wel dat de Netto-redactie geen individueel (beleggings)advies geeft.

Een overzicht van alle beantwoorde lezersvragen vindt u in ons dossier 'Lezersvragen' >

Om van de meeneembaarheid te genieten moet je dus in Vlaanderen blijven wonen. Daarnaast moet je je huidige gezinswoning ook verkopen. Dat kan zowel voor als na de aankoop van de nieuwe woonst gebeuren, maar het moet wel binnen een termijn van twee jaar.

Ook belangrijk: als je van Vlaanderen naar Brussel zou verhuizen, geniet je geen fiscaal voordeel meer op je (nieuwe) hypothecaire lening. Het Brussels Gewest schafte de woonbonus af voor leningen afgesloten na 31 december 2016.

In ruil trok Brussel wel het abattement voor de registratierechten op. Kost je vastgoed niet meer dan 500.000 euro, dan betaal je op de eerste schijf van 175.000 euro geen registratierechten. Die bedragen in Brussel 12,5 procent. In dit geval gaat het dan om de registratierechten op de grond.

Je moet evenwel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo mag je op de datum van de overeenkomst geen andere woning in het bezit hebben. Dat betekent niet dat je niet van het abattement kan genieten.

‘Als de koper op het moment van de aankoop van zijn nieuwe woning nog eigenaar is van zijn vroegere woning, kan hij niet meteen van het abattement genieten. Maar als hij die woning binnen twee jaar na zijn nieuwe aankoop verkoopt, kan hij in de verkoopakte van zijn vroegere woning de toepassing van de teruggave van het abattement vragen, en zo de teruggave vragen van de te veel betaalde registratierechten op het moment van zijn aankoop. De termijn van twee jaar termijn wordt standaard berekend tussen de aankoopakte en verkoopakte’, zegt Claeys.

Advertentie
Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud