Een eerste is via MyMinfin, het online platform van de federale overheidsdienst Financiën met uw fiscaal dossier. U kunt er uw belastingaangifte vinden, maar ook informatie over uw woning. Als huurder kunt u op het platform checken of uw huurcontract geregistreerd is.
U moet u eerst aanmelden op MyMinfin. Dat kan met uw e-ID of via de app Itsme. Klik dan in de rubriek ‘mijn woning en mijn onroerende goederen’ op ‘mijn huurcontracten raadplegen’. Als het contract geregistreerd is, ziet u een bevestiging daaronder staan.
Nog simpeler is bellen naar het contactcenter van de FOD Financiën (02/572.57.57). ‘Het heeft toegang tot MyRent (het platform om een huurcontract en plaatsbeschrijving te versturen voor registratie, red.) en kan nagaan of een huurcontract geregistreerd is door te zoeken op uw rijksregisternummer of het adres van het pand’, zegt Francis Adyns, de woordvoerder van de FOD Financiën. Kies in het telefonisch keuzemenu dat u hoort voor categorie 3 ‘woning en vastgoed’, en dan voor categorie 2 ‘huurcontract’.
U kunt ook het bevoegde kantoor Rechtszekerheid contacteren. Wij raden aan de vraag per mail te stellen. Zo hebt u op papier of het huurcontract geregistreerd is.
De derde manier is via het bevoegde kantoor Rechtszekerheid, waar het huurcontract geregistreerd werd. ‘U kunt het kantoor bellen’, zegt Geert Inslegers, jurist bij de Huurdersbond. ‘Maar wij raden aan de vraag per mail te stellen. Zo hebt u op papier of het huurcontract geregistreerd is.’ Er zelf om vragen bij de verhuurder vindt Inslegers geen goed idee. Kwestie van geen slapende honden wakker te maken.
De registratie van een huurcontract is al sinds 2007 verplicht, maar niet alle verhuurders leven die regel na. Nochtans biedt de registratie vooral voor de verhuurder voordelen. Die is beter beschermd omdat de huurder een opzegtermijn moet respecteren om het contract te beëindigen en bij een vroegtijdige opzegging een opzegvergoeding moet betalen. Zonder registratie kan de huurder het huurcontract beëindigen zonder opzegtermijn en zonder -vergoeding. ‘Maar u moet als huurder het contract dan wel opzeggen’, benadrukt Inslegers.
Belang registratie
De huurder kan alleen belang hebben bij de registratie als zijn huurcontract onder de Woninghuurwet valt (schriftelijke woninghuurcontracten van voor 1 januari 2019) bij een nakende verkoop.
Het is aan de verhuurder om het huurcontract te registreren - binnen twee maanden na de ondertekening - maar ook de huurder kan dat doen. ‘Valt uw contract onder het Vlaams Woninghuurdecreet (contracten vanaf 1 januari 2019 en lopende mondelinge overeenkomsten, red.) dan raden we de huurder aan dat niet te doen’, zegt Inslegers. ‘Want dan moet de koper steeds de huurovereenkomst respecteren, ongeacht of die geregistreerd is.’
De registratie is gratis als het gaat om een pand dat uitsluitend bestemd is voor huisvesting en ze tijdig is aangeboden: binnen twee maanden vanaf de ondertekening van het contract.