Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Kan ik mijn ouders fiscaal ten laste nemen?

Ik woon bij mijn gepensioneerde ouders omdat ze zorgbehoevend zijn. Kan ik hen fiscaal ten laste nemen?
Als u in een kangoeroewoning woont met twee aparte brievenbussen en gasmeters en er geen gemeenschappelijke huishouding is, kunt u uw ouders niet fiscaal ten laste nemen
Als u in een kangoeroewoning woont met twee aparte brievenbussen en gasmeters en er geen gemeenschappelijke huishouding is, kunt u uw ouders niet fiscaal ten laste nemen ©wim kempenaers (wkb)

Naast studerende kinderen kunt u ook ouders, grootouders en overgrootouders fiscaal ten laste nemen. Dan moet aan een aantal voorwaarden voldaan zijn.

→ De persoon die u ten laste wilt nemen, moet op 1 januari 2018 deel uitmaken van uw gezin. U moet daarvoor op hetzelfde adres wonen. De fiscus heeft al geoordeeld dat als ouders in een woning met één kadastraal inkomen op de eerste verdieping wonen en de kinderen op de benedenverdieping en als er twee aparte brievenbussen en gasmeters zijn, er geen gemeenschappelijke huishouding is en de ouders dus geen deel uitmaken van het gezin. U moet ook aantonen dat u echt aan het hoofd van het gezin staat, bijvoorbeeld omdat de nutsfacturen op uw naam staan.

Advertentie
Lezersvragen

Heeft u een vraag over uw pensioen, vastgoed, erfenis, belastingen of andere geldzaken? Stel ze hier. Onze redacteuren beantwoorden uw vraag of schakelen daar een expert voor in. Weet wel dat de Netto-redactie geen individueel (beleggings)advies geeft.

Een overzicht van alle beantwoorde lezersvragen vindt u in ons dossier 'Lezersvragen' >

→ Verder mogen de netto bestaansmiddelen van uw ouders de grens van 3.200 euro niet overschrijden. Dat bedrag wordt niet verdubbeld voor een echtpaar. Als uw ouder minder dan 3.200 euro bestaansmiddelen hebben, zijn ze beiden ten laste. Als het bedrag tussen 3.200 en 6.400 euro valt, is slechts één ouder ten laste. U mag zelf kiezen wie. Als de bestaansmiddelen hoger dan 6.400 euro zijn, is geen van beiden ten laste. Het plafond van 3.200 euro lijkt bijzonder laag, maar er wordt geen rekening gehouden met de eerste schijf van 25.750 euro pensioen. Rekening houdend met de forfaitaire aftrek van 20 procent mag het brutopensioen 29.750 euro bedragen.

Welk voordeel een (groot)ouder ten laste oplevert, hangt van de leeftijd af. Als een (groot)ouder op 1 januari 2018 65 jaar was, krijgt u een verhoging van de belastingvrije som (het deel van uw inkomen dat ontsnapt aan belastingen) met 3.090 euro. Voor een jongere (groot)ouder is er een verhoging met 1.550 euro. Als u geen andere personen ten laste hebt, levert dat een voordeel van respectievelijk 844 en 387,5 euro (exclusief gemeentebelastingen op.

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud