Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoe risicovol is lenen aan een vriend voor een wagen?

Ik ben bereid een vriend € 7500 te lenen voor de aankoop van een tweedehandswagen. De lening wordt in een document opgenomen met alle mogelijke formaliteiten op basis van een modelcontract via een bank. De vriend is single en heeft een vervangingsinkomen. Wat als de vriend komt te overlijden of wat als de wagen in de prak wordt gereden? Betaalt zijn familie dan verder? Zijn moeder is weduwe en hij heeft nog een broer die gehuwd is. De wagen is op zijn naam ingeschreven en hij is verzekerd.

Wettelijk gezien kan je geld lenen aan wie je maar wil: je ouders, kinderen, vrienden, buren,… Uiteraard leen je beter enkel geld aan mensen die je vertrouwt. Maar ook wanneer je geld leent aan een vriend, stel je maar beter een overeenkomst op. Daarin leg je alle voorwaarden voor de lening vast. Zo voorkom je heel wat mogelijke problemen. Het document dat u opstelde vormt alvast een goede basis.

Wat gebeurt er bij overlijden van de vriend? ‘Als het doel van de lening eerbaar is, zoals in dit geval de aankoop van een wagen, en de interest is geen woekerinterest, dan gaat de schuld over op de erfgenamen, wie deze ook zijn. In dit geval wordt de lening een vordering op de nalatenschap. Erfgenamen zullen moeten terugbetalen, tenminste als ze de erfenis aanvaarden. Doen ze dat niet, dan staat de ontlener in de kou’, zegt Isabelle Marchand van bankenfederatie Febelfin.

Advertentie

Wat als de wagen in de prak wordt gereden en de vriend overlijdt? ‘Als er een omniumverzekering is voor de wagen, dan is deze dus verzekerd en wordt het betrokken bedrag in de nalatenschap gestort. Niet aan de vriend. Het bedrag gaat dus op met eventuele andere schulden, de vriend heeft dan geen voorrecht.’

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud