Aanleiding van de uitspraak is de beslissing van de regering (in april dit jaar) om de roerende voorheffing op de liquidatiebonus vanaf oktober 2014 op te trekken van 10 naar 25 procent.
De liquidatiebonus is het bedrag dat een bedrijfsleider aan zichzelf kan uitkeren wanneer hij zijn vennootschap stopzet. Het is dus, grof gesteld, de pensioenspaarpot van de ondernemer.
Van Eetvelt is net als zijn leden kwaad om de maatregel. 'Dit is absoluut onaanvaardbaar', aldus de Unizo-topman donderdag in De Standaard. 'We verwachten dat 15.000 zelfstandigen door de maatregelen helemaal stoppen. We gaan dan ook alles doen om alternatieve wegen te zoeken om deze belasting te omzeilen.'
'De pensioenen voor zelfstandigen liggen nu al veel lager dan die van werknemers. Natuurlijk zijn we kwaad. Hoe zou u reageren als ze u pensioen twee en een halve keer meer zouden belasten', aldus Van Eetvelt in een toelichting op Radio Eén deze ochtend.
Van Eetvelt nuanceerde echter de uitspraak in De Standaard. 'Ik bedoelde dat we de KMO's en zelfstandigen meer hulp gaan bieden om hun belastingen op een legale manier te optimaliseren. We moeten wel, omdat de overheid beslist deze al zwaar belastte groep nog meer te gaan belasten.'
Een mogelijkheid om te ontsnappen aan de hogere taks, is gebruikmaken van de overgangsregeling die de regering uitwerkte. Die regeling houdt in dat de ondernemer een deel van de geboekte winsten of reserves voor minstens vijf jaar in de vennootschap vastklikt.
Wie de ontsnappingsroute wil gebruiken, moet zich wel reppen. De kapitaalverhoging moet 'tot stand komen tijdens het laatste boekjaar dat voor 1 oktober 2014 afsluit'. Daardoor ligt de deadline voor de meeste vennootschappen al op 31 december van dit jaar.