Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

6 geldtips voor ouders en kinderen

Van de eerste spaarrekening tot de eerste woning. Tijdens hun groei komen kinderen én hun ouders in contact met de meest uiteenlopende geldzaken. We zetten 6 geldtips op een rij.
©mfn online editor import

Een enquête van wikifin.be, in het kader van de Week van het Geld, bij 1.000 gezinnen toont aan dat driekwart van de 12-jarige kinderen zakgeld krijgt. Van de 16-jarigen heeft driekwart een bankkaart. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat het gros van de tieners al op 12-jarige leeftijd over een smartphone beschikt en dat onlineaankopen al snel in het consumptiepatroon van de jongeren een plaats vinden. Tijdens elke groeifase van het kind komen geldzaken aan bod. Waarop moeten we letten?

Spaar met derdenbeding

Ouders, grootouders, plusouders of suikertantes en –nonkels die willen sparen voor hun oogappel, doen dat meestal via een klassieke spaarrekening. Alleen ouders kunnen een spaarrekening op naam van hun kind openen. Anderen kunnen enkel sparen op een rekening in eigen naam. Wat velen niet weten of in elk geval niet bij stilstaan, zijn de gevolgen als de spaarder overlijdt. De spaarrekening wordt dan geblokkeerd om de nalatenschap af te handelen. En het geld op die rekening valt in de nalatenschap van de spaarder, waardoor er erfbelasting op betaald moet worden. Tenzij in een testament expliciet is opgenomen dat het geld op die bewuste rekening moet toekomen aan het kind, is het overigens niet altijd zeker dat het kind dat geld zal erven.

Advertentie

Jongeren verstandig leren omspringen met geldzaken is geen evidente oefening. Chat erover vrijdag om 12 uur op tijd.be met Ilse De Block, directrice opvoedingslijn, en Ingrid Stevens, auteur van het boek 'Financiële levensvragen'. Stel nu al uw vraag.

Een manier om zeker te zijn dat het geld op die rekening naar het kind zal gaan, is door een derdenbeding te koppelen aan de rekening. Daarbij spaart u in eigen naam, maar legt u op voorhand vast wanneer het geld in handen komt van het kind. Dat kan ten vroegste op zijn 18de verjaardag, maar kan ook op elk ander moment dat u opportuun acht. Bijvoorbeeld als het 25 jaar wordt of als het een huis koopt. Overlijdt u vroeger, dan wordt het geld op die rekening tot op dat moment geblokkeerd. Met een rekening met derdenbeding ontsnapt u evenmin aan de erfbelasting. Maar u bent wel zeker van dat het geld bij uw oogappel terechtkomt.

Kies het juiste ziekenfonds

Wanneer u de geboorte van uw baby meldt bij de burgerlijke stand van de gemeente, krijgt u twee getuigschriften: een voor het kinderbijslagfonds en een voor het ziekenfonds. Daarmee kan u het kind inschrijven bij het ziekenfonds, en dat is verplicht in ons land. Een kind kan ingeschreven staan bij het ziekenfonds van zijn ouders tot het begint te werken of tot zijn 25ste. Zodra het kind lid is van het ziekenfonds, krijgen de ouders identificatieklevers en een isi+- kaart. Van welk ziekenfonds u lid wordt, beslist u natuurlijk zelf. Behalve de basisdekking voorzien de meeste ziekenfondsen ook in aanvullende dekkingen, waarvoor u jaarlijks een premie betaalt. Kies dus het ziekenfonds dat dekkingen biedt die u op dat moment in uw leven goed uitkomen. Voor ouders met tieners is een aanvullende verzekering die financieel tussenkomt in de kosten voor orthodontie bijvoorbeeld aantrekkelijk.

Let op met smartphones in combinatie met abonnement

Steeds meer bieden telecomoperaotren goedkope smartphones aan in combinatie met een abonnement. Laat u echter niet verblinden. Kijk na of het tariefplan in het pakketaanbod afwijkt van de versie die je krijgt als je het abonnement apart neemt. Vaak dragen ze wel dezelfde naam (Panter 70, Smart+45, King, …) maar krijg je bijvoorbeeld een kleiner datavolume of minder belminuten in de combinatie met een toestel. Bedenk ook dat er veel concurrentie is in de markt voor deze diensten: mogelijk worden de formules in de komende 24 maanden goedkoper, en dan zit u vast aan uw ‘oude’ abonnement. U kan het sneller opzeggen, maar dan betaalt u de restwaarde van uw smartphone, gebaseerd op de oorspronkelijke prijs, dus niet de kortingprijs.

Laat jongeren verstandig betalen in het buitenland

Wie jongeren wil laten betalen in het buitenland kan voor een prepaidkaart kiezen. Die kaart is een goede oplossing als je als ouder ook het budget voor zoon- of dochterlief onder controle wil houden. Prepaidkaarten zijn niet zaligmakend. Vaak is een andere, traditionele bankkaart noodzakelijk als extra buffer. Vraag uw bank voor vertrek of deze debet- en kredietkaarten niet moeten gedeblokkeerd worden, zeker bij vertrek naar de Verenigde Staten. Blijft uw zoon of dochter een hele poos in het buitenland, dan kan het interessant zijn om een rekening te openen bij een plaatselijke bank. Zo vermijdt u wisselkoerskosten en hoge kosten voor geldafhalingen.

Verdien aan een belastingbrief

Zodra een jongere 18 jaar wordt, krijgt hij altijd een aangifteformulier toegestuurd. Een belastingaangifte betekent echter niet dat uw zoon of dochter ook belastingen moet betalen. Zolang de inkomsten onder het belastingvrije minimum blijven, moeten er immers geen belastingen worden betaald. En wie wel belastingen betaalde, kan die met het indienen van een belastingaangifte terugbetaald krijgen. Zo kan de bedrijfsvoorheffing worden teruggevorderd die eerder op het loon werd ingehouden. Achttienplussers kunnen ook de betaalde roerende voorheffing op bijvoorbeeld intresten en dividenden terugbetaald krijgen.

Advertentie

Druk de premies voor je eerste autoverzekering

Voor jonge en onervaren autobestuurders kunnen de premies voor een autoverzekering hoog oplopen. Door te kiezen voor een kleine maar veilige auto met een laag vermogen, kan je de premies al wat drukken. Verder loont het om de aanbiedingen van verzekeringsmaatschappijen te vergelijken. Tot slot kan je de premie naar beneden halen door akkoord te gaan met bepaalde voorwaarden zoals een beperking van het aantal passagiers of als je bereid bent tijdens de weekends of ‘s nachts niet achter het stuur te kruipen.

Lees meer in de gids 'Jongeren & Geld',  zaterdag gratis bij De Tijd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud