Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Laat u niet vangen aan goedkope aandelen

Met de forse koersvallen van het afgelopen jaar gaan veel beleggers op zoek naar veelbelovende koopjes. Maar hoe verstandig is het om u daarbij te laten leiden door de prijs van een aandeel?

(netto/investopedia) – Een aandeel van 1 euro is spotgoedkoop en een aandeel van 1.000 euro is immens duur. Dat is althans de mening die veel beleggers er op nahouden. Niet verwonderlijk ook: ondanks de overvloedige financiële informatie die bedrijven vrijgeven, blijft voor veel beleggers de prijs van het aandeel de belangrijkste leidraad. In hun zoektocht naar koopjes staren beleggers er zich dan ook onterecht wel eens op blind. Maar waar moet u dan wel rekening mee houden?

Psychologie

De prijs van een aandeel is in de eerste plaats een psychologisch gegeven. Zo lijkt een aandelenkoers van 1 euro spotgoedkoop. Die indruk ontstaat vooral omdat een waardedaling van 0,5 euro heel miniem lijkt. Maar als u datzelfde aandeel kocht voor 1 euro bent u wel 50 procent van uw investering kwijt. Die absolute getallen zeggen dus helemaal niets.

Advertentie

Omgekeerd geloven veel beleggers dat het potentieel van een duur aandeel veel kleiner is. Zo zou het voor een spotgoedkoop aandeel makkelijker zijn om in waarde te verdubbelen terwijl dat voor een aandeel van 400 euro bijna onmogelijk zou zijn. Niet dus. 'Duur' en 'goedkoop' blijven relatieve begrippen. Een aandeel van 10 euro kan fel overgewaardeerd zijn waardoor u er een te hoge prijs voor moet betalen. En op net dezelfde manier kan een aandeel van 400 euro ‘spotgoedkoop’ zijn als het op dat moment zwaar ondergewaardeerd is.

Louter de prijs zegt dus helemaal niets over de waarde van een aandeel en dus ook van het bedrijf. Waar het wél om draait zijn de fundamenten van de onderneming. Is het bedrijf financieel gezond? Kan het uitpakken met vernieuwende producten? Kunnen er nieuwe afzetmarkten worden veroverd? Het antwoord op die vragen zegt alvast meer over het potentieel dan dat de prijs van het aandeel dat doet.

Totale beurswaarde

Wat is een bedrijf waard? Dat is de belangrijkste vraag die u zich moet stellen als u in een aandeel investeert. En ook dat staat helemaal los van de prijs die u voor een aandeel moet neertellen. Stel:

  • Bedrijf A heeft een totale beurswaarde van 100 miljard euro verdeeld over 10 miljard aandelen
  • Bedrijf B heeft een totale beurswaarde van 1 miljard euro verdeeld over 100 miljoen aandelen 

In dit voorbeeld is één aandeel van beide bedrijven 10 euro waard. Maar tussen de waarde van die twee ondernemingen gaapt wel een hemelsbrede kloof. Zo is bedrijf A is maar liefst 100 keer meer waard dan bedrijf B… en dat ondanks dezelfde prijs van het aandeel. Wilt u de prijs van een aandeel goed interpreteren, dan moet u dus rekening houden met de beurswaarde. Dat doet u door de beurskoers te vermenigvuldigen met het aantal uitgegeven aandelen (die informatie vindt u in het jaarverslag van het bedrijf).

Advertentie

Gesplitste aandelen

Dat bedrijven er soms voor kiezen hun aandelen te splitsen, kan het beeld ook al vertekenen. Zo kan een onderneming waarvan een aandeel 80 euro waard is er voor kiezen het aandeel (en dus ook de waarde) in twee te splitsen. Daarmee wil het bedrijf in eerste instantie de psychologische drempel voor ‘dure’ aandelen wegwerken om meer investeerders aan te trekken. Maar ondanks die lagere prijs verandert er niets aan de waarde van het bedrijf of het risico van de investering.

Via een omgekeerde splitsing kan ook het tegenovergestelde gebeuren: twee aandelen van elk 6 euro die worden samengevoegd tot één aandeel van 12 euro. Dat oogt aantrekkelijker, maar de waarde van de investering is onveranderd.

De aandelen van Buffett en Gates

Dat u u door de prijs van een aandeel makkelijk kunt laten verleiden, blijkt ook uit de koersevolutie van twee vooraanstaande bedrijven. Neem bijvoorbeeld het investeringsvehikel van Warren Buffett: Berkshire Hathaway. In 1980 moest u voor één aandeel 425 dollar neertellen. Wie dat te duur vond, zou het zich zeker beklagen: een aandeel van Berkshire Hathaway was eind 2007 maar liefst 141.600 dollar waard.

En dan is er nog Microsoft. Bij de beursgang in 1987 moest u voor één aandeel 27,75 euro betalen. Op het einde van 2007 noteerde het aandeel aan 35,60 euro. Dat lijkt een magere opbrengst, maar sinds de beursgang werd het aandeel al negen keer gesplitst. De Amerikaanse beleggingssite Investopedia maakte de berekening: dat ene aandeel uit 1987 was op het einde van 2007 eigenlijk 12.000 dollar waard (als u ook rekening houdt met de uitkering van dividenden).

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud