(netto/hln) - In die 418 euro zijn drie belangrijke kosten nog niet eens verrekend: kinderopvang, onderwijs en uitzonderlijke medische kosten. Telt u die er wél bij, dan mag u als gezin met een basisgezinsinkomen van 1.927 euro rekenen op nog eens gemiddeld 400 euro extra per kind. De minimumkosten stijgen met de leeftijd. Een kind tot 6 jaar oud kost gemiddeld 286 euro per maand, vanaf zijn 18de loopt dat op tot 544 euro per maand.
Gelukkig springt de overheid op allerlei manieren bij.
Kraamgeld
Nog voor uw baby'tje ter wereld komt, hebt u recht op kraamgeld. Dat is een eenmalige geboortepremie die u vanaf de zesde maand zwangerschap kan aanvragen. De premie bedraagt 1.129,95 euro voor een eerste kind. Vanaf de tweede geboorte is dat 850,15 euro.
Kinderbijslag
Toelages voor
schoolgaande kinderen?
Zo vraagt u ze aan
Als uw kind eenmaal geboren is, hebt u recht op kinderbijslag of kindergeld. Dat is een maandelijkse vergoeding die meestal aan de moeder wordt uitbetaald. Hoeveel u ontvangt, hangt af van uw gezins- en werksituatie, het aantal kinderen en hun leeftijd. De basiskinderbijslag voor werknemers bedraagt 83,4 euro voor het eerste kind, 154,33 euro voor het tweede kind en 230,43 euro voor elk kind vanaf het derde. Voor het eerste kind van zelfstandigen ligt het basisbedrag lager (74,04 euro). Op de leeftijd van 6, 12 en 18 komt daar een leeftijdstoeslag bovenop. Voor kinderen tot de leeftijd van 18 zijn er geen voorwaarden om die kinderbijslag te krijgen.
Fiscaal voordeel
Hebt u kinderen ten laste, dan moet u minder belastingen betalen. Elke belastingplichtige heeft sowieso recht op een belastingvrije som. Dat is een schijf van uw inkomsten waarop u helemaal geen belastingen moet betalen. Die belastingvrije som wordt opgetrokken als u kinderen ten laste hebt. Met hoeveel die verhoogd wordt, hangt af van het aantal kinderen dat u hebt. Voorwaarde is wel dat uw kind slechts beperkte inkomsten heeft. Alleenstaanden en feitelijk samenwonenden met een of meerdere kinderen ten laste krijgen een extra verhoging van de belastingvrije som.
Kinderopvang
Hoe verandert een baby
uw familiebudget?
Lees meer
Kinderen opvoeden en gaan werken is geen vanzelfsprekende combinatie. Een geschikte opvang voor zoon- of dochterlief dringt zich op. Dat is zo voor kindjes die nog niet naar school gaan en voor schoolgaande kinderen buiten de schooluren en in de vakanties. De overheid helpt u de factuur voor die opvangkosten te verzachten. De betaalde opvangkosten worden afgetrokken van uw belastbaar inkomen. Dat resulteert in een belastingvermindering tegen het marginale tarief (maximaal 50 procent en de gemeentebelasting daarop).
Toch kent de gulheid van de overheid haar beperkingen. U kunt maximaal 11,20 euro per dag en per kind inbrengen, ongeacht de duur van de opvang. Enkel de opvangkosten voor kinderen onder de 12 komen in aanmerking. Bovendien moet u de vergoeding betaald hebben aan een erkende instelling of kleuter- of lagere school. Tijdens de vakantie kunnen uw kinderen terecht op vakantiekampen georganiseerd door jeugdbewegingen, de speelpleinwerking georganiseerd door de gemeenten, diverse stages voor sport, wetenschap, taal en cultuur.
Kosten van een kind
Van de 418,39 euro per maand die een gemiddeld gezin uitgeeft aan een kind, gaat het grootste deel naar de woning, goed voor 105,32 euro of zo'n 25 procent van het totaal. Ook vervoer en communicatie vormen met een maandelijkse uitgave van 68,40 euro een belangrijke kostenpost. Niet veel goedkoper zijn de categorieën voeding & lichaamsverzorging (67,73 euro), cultuur & ontspanning (60,10 euro) en sparen (59,20 euro). De goedkoopste categorie (17,90 euro) is gek genoeg kleding & schoeisel.