(netto) – Met de vorige jaarwisseling waren we nog in de ban van de dalende koopkracht. Dat is dit jaar niet meer het geval, maar de economische toestand is niet van die aard om de geldteugels fors te laten vieren. Integendeel, de werkloosheid loopt op, het aantal faillissementen piekt en als klap op de vuurpijl zullen heel wat bedienden in januari voor het eerst in jaren geconfronteerd worden met een negatieve indexaanpassing. Aandacht voor uw geld is in die context des te belangrijker.
"Mijn geld van nabij volgen"
De juiste beslissingen voor uw geld kan u pas nemen als u ook uw eigen financiële situatie grondig onder de loep hebt genomen. Wat geef ik uit? Wat zijn mijn inkomsten? Op welke kosten kan ik nog besparen? Hoeveel geld blijft er over om te sparen?
Daarbij kunt u gebruik maken van een onlinebudgetplanner. Zo kunt u uw financiën op de voet volgen, de pijnpunten opsporen en zo achterhalen wat de beste strategie is om uw geld te laten renderen.
"Mijn schulden beperken"
Schulden zijn dodelijk voor uw financiën. Laat ze dus niet langer aanslepen dan nodig. Of beter nog: vermijd ze zoveel mogelijk. Dat u leent om een huis te kunnen kopen is heel normaal. Maar nog nooit was het ook zo makkelijk om krediet te krijgen voor de aankoop van meubels, een auto, huishoudtoestellen,… Wie zich voor al die aankopen in de schulden steekt, moet dat vroeg of laat bekopen.
"Mijn spaarpotje niet vergeten"
Een spaarpotje opzijzetten is één ding, het laten renderen is nog iets anders. Vergelijk steeds de rentetarieven van de verschillende banken en kies voor een spaarboekje met een hoge basisrente. Maak ook een onderscheid tussen uw spaarpotje voor noodgevallen dat u altijd kan aanspreken (uw buffer) en spaargeld dat u voor langere tijd kan missen. Bekijk dus of u ruimte heeft om een deel van uw spaargeld voor langere tijd opzij te zetten op bijvoorbeeld een termijnrekening, kasbon of obligatie.
"Voor mijn pensioen zorgen"
Voor sommigen is het pensioen nog veraf, voor anderen is het veel concreter. Maar tot welke groep u ook behoort, uw pensioen mag u niet uit het oog verliezen. Het wettelijk pensioen zal zelden volstaan om uw levensstandaard op peil te houden. Maak daarom voor uzelf nu al uit welk inkomen u graag zou behouden tijdens uw pensioen. Als u dat eenmaal hebt gedaan, moet u berekenen hoeveel geld u daarvoor maandelijks opzij moet zetten. Benut zoveel mogelijk de fiscale voordelen die de overheid biedt voor het langetermijnsparen (als u nog geen hypothecair krediet hebt lopen) en pensioensparen.
"Dubbele verzekeringen vermijden"
Waarom zou u fors betalen voor een verzekering… die u al hebt? Pluis daarom uw verschillende verzekeringspolissen eens uit en bekijk of u geen dubbels heeft. Zo krijgt u er bij een kredietkaart vaak een reisbijstandsverzekering bovenop. Een aparte reisbijstandsverzekering is dan overbodig. Of nog: vaak is aan de groepsverzekering ook een hospitalisatieverzekering gekoppeld. Ook die moet u dan niet apart afsluiten.
"Een testament opstellen"
Het is natuurlijk geen aangename gedachte, maar met een testament kan u uw nabestaanden heel wat ellende besparen. U hoeft daarvoor niet bij de notaris langs te gaan. Een eigenhandig opgesteld en handgeschreven document dat gedateerd en ondertekend werd, is al voldoende. Maar informeer toch bij de notaris hoe u het een en ander het best formuleert. En zorg ervoor dat het testament niet verloren kan gaan.