Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Welk land heft erfbelasting op bezittingen in het buitenland?

Klopt het dat erfbelasting betaald moeten worden in het land waar de goederen zich bevinden?
Of een tweede verblijf ook belast wordt in het land van ligging, verschilt van land tot land.
Of een tweede verblijf ook belast wordt in het land van ligging, verschilt van land tot land. ©Johanna Huber

Als een overledene alleen bezittingen in België nalaat, dan betalen de erfgenamen uiteraard in België erfbelasting.

Maar het is niet zo dat op bezittingen in het buitenland alleen in dat land successierechten moeten betaald worden. ‘Bij het overlijden van een Belgische rijksinwoner zullen Belgische successierechten verschuldigd zijn op het wereldwijd vermogen van de overledene, ongeacht of deze goederen ook belast worden in het land waar ze gelegen zijn’, zegt Evelyne Van der Elst, advocate bij Cazimir. 

Advertentie

Land van ligging

Of er ook in het land van ligging moet betaald worden, verschilt van land tot land.

Lezersvragen

Heeft u een vraag over uw pensioen, vastgoed, erfenis, belastingen of andere geldzaken? Stel ze hier. Onze redacteuren beantwoorden uw vraag of schakelen daar een expert voor in. Weet wel dat de Netto-redactie geen individueel (beleggings)advies geeft.

Een overzicht van alle beantwoorde lezersvragen vindt u in ons dossier 'Lezersvragen' >

‘Elk land bepaalt vrij de criteria – in het vakjargon aanknopingspunten – op basis waarvan het erfbelasting heft’, legt Van der Elst uit. ‘Het ene land belast op basis van de persoonlijke band van de overledene met het land, voor andere is de erfgenaam het aanknopingspunt. Ook de ligging van de goederen in een land kan een reden zijn om belastingen te heffen. Omdat elk land eigen aanknopingspunten gebruikt en die niet altijd overeenstemmen met die van andere landen, bestaat het risico op dubbele belasting.’

Nederland is een voorbeeld van een land dat het inwonerschap van de overledene als aankopingspunt gebruikt. Er is alleen erfbelasting verschuldigd als een Nederlandse rijksinwoner overlijdt. Laat u als Belg een tweede verblijf in Nederland na, dan zullen uw erfgenamen daar geen erfbelasting op betalen. 

Spanje kijkt dan weer naar de woonplaats van de erfgenaam voor alles behalve vastgoed. Huizen of appartementen op Spaanse bodem zullen altijd daar belast zullen worden. Maar laat u Spaanse rekeningen na aan uw kinderen die in België wonen, dan betalen ze geen Spaanse erfbelasting. Wonen uw erfgenamen in Spanje, dan betalen ze belastingen op alles wat ze erven.

Weet dat in sommige landen bepaalde roerende goederen ook gekwalificeerd worden als zogenaamde situsgoederen, waardoor ze belast worden in de staat waar ze ‘gelegen’ zijn. ‘Dat geldt onder andere voor vorderingen op een Franse vennootschap, aandelen van een Spaanse vennootschap of bepaalde bankrekeningen in de Verenigde Staten’, zegt Van der Elst. 

Advertentie

Belgische erfbelasting

Als er in het buitenland erfbelasting op vastgoed moet betaald worden, dan wordt die afgetrokken van de in België verschuldigde erfbelasting. ‘Zo’n verrekening is er niet voor roerende goederen zoals cash en beleggingen’, waarschuwt Van der Elst.

Analoog passen sommige landen een vermindering toe op de verschuldigde erfbelasting ten belope van hetgeen in het buitenland al werd betaald voor dezelfde nalatenschap. 

Om dubbele belasting te vermijden, heeft België met tal van landen een dubbelbelastingverdrag gesloten. Zo is het risico op dubbele erfbelasting in België én Frankrijk klein. Volgens dat verdrag wordt vastgoed belast in het land van ligging, nagenoeg al het overige wordt belast in het land waar de overledene woonde.  

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud