Het is u wellicht al opgevallen. Er gaat geen maand of week voorbij zonder dat u herinnerd wordt aan de talloze mogelijkheden van het consumentenkrediet. Overal krijgt u zulke kredieten aangeboden: via publiciteit in de media, in handelszaken, op beurzen zoals het auto- of bouwsalon, in uw bankkantoor en zelfs in een reisbureau. Het lijkt wel alsof u onbeperkt kunt consumeren.
Wilt u koste wat het kost een dure smartphone, een elektrische fiets, een Amerikaanse designerkoelkast of zonnepanelen kopen? Of wilt u een onvergetelijke huwelijksreis maken? Dat is allemaal geen probleem. Banken en andere kredietinstellingen reiken u graag de middelen aan om te kopen wat u wil. ‘U kunt inderdaad voor tal van uitgaven een consumentenkrediet krijgen’, zegt Ulrike Pommée, de woordvoerster van Belfius. ‘Voor een nieuwe of tweedehandswagen, de renovatie van een woning, de aankoop van meubelen, een fiets, huishoudtoestellen... U kunt met een krediet zelfs schilderwerken, een huwelijksfeest of de studies van uw kinderen bekostigen.’
De Week van het Geld
De Week van het Geld is een initiatief van Wikifin.be, in samenwerking met De Tijd en Radio 2.
Maandag 12 maart
De resultaten van de FSMA-enquête over de Belg en zijn lening op www.tijd.be
Dinsdag 13 maart
Lenen om te shoppen: spring behoedzaam om met kredietkaarten
Woensdag 14 maart
Waarop letten bij het afsluiten van een autolening?
Donderdag 15 maart
Vrijdag 16 maart
Lenen voor een huis: wegwijs in het jaarlijkse kostenpercentage
Alleen voor zaken die bij wet zijn uitgesloten, kunt u geen lening aangaan. Dat is bijvoorbeeld zo voor dieren of wapens. Een bank wil trouwens altijd het exacte doel kennen van een persoonlijke lening. ‘Zo kan ze uitgaven bestemd voor een criminele activiteit uitsluiten’, zegt Lisa Pieters van AXA Bank.
Beperkingen aan de toekenning
De banken stellen ook bepaalde voorwaarden aan de toekenning van een persoonlijke lening. Dat doen ze om terugbetalingsproblemen te voorkomen. Uit een enquête die Wikifin.be onlangs deed, bleek dat zowat 10 procent van de Belgen daar de voorbije 5 jaar mee te maken kreeg. ‘KBC aanvaardt de financiering, als de uitgave aansluit bij de terugbetalingscapaciteit van de klant’, zegt woordvoerder Stef Leunens.
‘KBC houdt rekening met de financiële lasten in vergelijking met het inkomen van de klant, de eventuele bestaande leningen en het gezinsbudget dat hij nodig heeft om een normaal leven te kunnen leiden. We trachten dus een realistisch en voor de klant betaalbaar leenbedrag toe te staan.’
Belfius vindt het van groot belang dat de klant de lening makkelijk kan terugbetalen in de overeengekomen periode. ‘Voor de toekenning van een lening gaan we na of de schuldgraad van de persoon in kwestie niet te hoog is, of hij over een voldoende groot inkomen beschikt en of hij niet negatief geseind staat bij de Nationale Bank van België.’
Populaire uitgaven
De jongste vijf jaar is er een aanzienlijke groei voor kredieten waarmee een smartphone, een zetel of een wasmachine wordt gekocht (zie tabel). Ook kredieten voor studies, reizen en een groot feest zitten in de lift. Hoe dat komt? Deels omdat de toegang tot krediet nog makkelijker en sneller is dan vroeger. Volgens sommige banken maken de klanten voor het afsluiten van een lening steeds vaker gebruik van digitale tools. Bij Hello Bank! kunt u online een lening afsluiten van 500 tot 2.500 euro met een duurtijd van 3 tot 24 maanden. Daarmee kunt u een smartphone, een tablet, een computer of een digitaal fototoestel kopen. Het JKP - het jaarlijks kostenpercentage - van die lening bedraagt 2,4 procent.
In de praktijk berekent de klant het bedrag dat hij wil lenen en het aantal maanden dat hij erover wil doen om dat terug te betalen. Vervolgens wordt zijn dossier onderzocht en ontvangt hij een online antwoord. Zodra hij het contract ondertekend heeft teruggestuurd, wordt het geld op zijn rekening gestort. Snel en eenvoudig. Maar misschien iets te…? Volgens de cijfers van de Nationale Bank kregen verkopen en leningen op afbetaling in 2017 te maken met een stijgend aantal wanbetalingen. Die bedroegen respectievelijk 16,1 procent (van 34.809 naar 39.620) en 13,8 procent (van 9.112 naar 10.577).
Goede raad
Een gouden raad: vermijd leningen voor zaken die niet absoluut noodzakelijk zijn of geen uitzicht op een meerwaarde bieden. Het is beter om bepaalde aankopen uit te stellen en er eerst voor te sparen. We kunnen het niet voldoende herhalen: ‘Geld lenen kost ook geld.’
Maar als u toch een krediet moet aangaan, hebben wij de volgende tips:
- Geef altijd de voorkeur aan een lening of verkoop op afbetaling (eerder dan aan een kredietopening - lees De Tijd van 13 maart 2017), vooral als die laatste optie geen extra kosten met zich meebrengt.
- Wees nooit tevreden met het eerste het beste jaarlijkse kostenpercentage. Vergelijk de verschillende aanbiedingen op de markt, bijvoorbeeld via spaargids.be.
- Pas op voor tijdelijk lage promotietarieven. Ze zijn waarschijnlijk een lokmiddel: hoe langer de looptijd, hoe hoger het jaarlijkse kostenpercentage.
- Wijzig de kredietbedragen en duurtijden in de verschillende simulaties die u maakt: het jaarlijks kostenpercentage voor een lening van 10.000 euro is soms hoger dan dat voor een lening van 10.001 euro.
- Onderhandel over de officiële tarieven vermeld in de vergelijkingstools, net zoals u bij een hypothecaire lening zou doen.