(netto) - Voor wie het energieverbruik in de keuken wil terugdringen, volstaat het niet om enkel te kiezen voor energiezuinige toestellen. Ook de manier van koken, het gebruik van huishoudtoestellen en de wijze waarop producten worden bewaard, moeten helemaal worden aangepast. Enkele tips.
Koelkast en diepviezer
U doet er goed aan om regelmatig de temperatuur in uw koelkast en uw diepvriezer te checken. Het is niet nodig om de thermostaat in de koudste stand te zetten. Een temperatuur van 4 à 5 graden Celsius volstaat om etenswaren in de koelkast te bewaren.
Voor een diepvriezer is -18 graden Celsius doorgaans prima. Elke graad lager verbruikt 5 procent meer. De minimumtemperatuur wordt door de fabrikanten aangegeven met sterren.
Komt de reële temperatuur niet overeen met de theoretische waarden? Ga dan na of de deur wel goed sluit. Laat die deur sowieso nooit langer open dan nodig. Na een bezoek aan de supermarkt wordt daar vaak tegen gezondigd.
- Sorteer dus eerst uw aankopen en plaats ze dan zo snel mogelijk in de koelkast of diepvriezer.
- Zet sowieso nooit warm voedsel in een koelkast, maar laat het eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Laat uw diepviezer ook tijdig ontdooien (om de 3 maanden).
- Een ijslaagje van amper 2 millimeter verhoogt het energieverbruik met 10 procent. Veel ijs kan wijzen op een lek.
(Microgolf)oven
Een magnetronoven is niet altijd zuiniger dan een klassieke oven.
- Gebruik hem vooral om eten op te warmen en minder om te koken. Vermijd de magnetron sowieso voor grote hoeveelheden en voor voeding die veel water bevat of die in water gekookt moet worden (bijvoorbeeld groenten).
- Geef dan de voorkeur aan een (gas)oven. Bij zo’n oven is lang voorverwarmen overigens overbodig, 2 minuten op 70 graden Celsius volstaan. Schakel de oven ook enkele minuten voor het einde van de bereiding uit.
- Nog een tip: ontdooi uw etenswaren vooraleer u begint te koken. Dat kan zelfs in de koelkast, zo geeft het vervroren eten tijdens het ontdooien extra koude af.
Vaatwasser
Een moderne vaatwasmachine doet de afwas van een hele dag met minder dan 30 liter water. Als u de inhoud van een volgeladen vaatwasser op een hygiënisch verantwoorde manier met de hand afwast, gebruikt u zelfs méér warm water en energie.
- Schakel uw machine in elk geval pas in als ze helemaal gevuld is en opteer voor een programma op lage temperatuur (60 graden Celsius). Dan spaart u 30 procent energie uit in vergelijking met een vaatwasbeurt op 90 graden.
- Als u een tweevoudig nachttarief heeft, dan laat u uw vaatwasser sowieso het best ’s nachts of in het weekend draaien.
- Verwijder enkel de etensresten. Spoelen onder de kraan is alleen nodig voor sterk bevuilde bodems van potten en pannen. En ook het ontkalken en het schoonmaken van de filter dragen bij tot een efficiënter gebruik.
Energie besparen?
Hoe u heel wat energie - en euro's - kan besparen, leest u in ons uitgebreid dossier "Hoe energie besparen":