Na jaren van onverschilligheid tegenover de vrijgemaakte energiemarkt, heeft de Vlaming de smaak te pakken. Vlaanderen is Europese regio waar het meest van energieleverancier wordt gewisseld. 'Gezinnen staan erg positief tegenover de liberalisering: liefst 78 procent ervan ziet er de voordelen van in. Bedrijven zijn nog meer tevreden', zegt André Pictoel, de gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse energiewaakhond Vreg.
Tijdens de eerste tien maanden van dit jaar hebben 361.300 gezinnen, 13,41 procent van het totaal, een andere elektriciteitsleverancier gekozen. Dat cijfer ligt nog net iets hoger dan vorig jaar (13,40%), voorlopig het topjaar inzake leverancierswissels.
Ook voor aardgas gaan gezinnen actief op zoek naar een nieuwe aanbieder. 265.697 gezinnen, goed voor 15,61 procent van het totaal, stapte over naar een andere leverancier. Vorig jaar was dat 14,82 procent.
Bij bedrijven worden gelijkaardige evoluties vastgesteld. 15,48 procent van de bedrijven koos voor een nieuwe stroomleverancier en 18,02 procent tekende een contract bij een andere gasaanbieder.
'De liberalisering leeft enorm. Van enige moeheid is zeker geen sprake', zegt Dirk Van Evercooren, directeur marktwerking bij de Vreg.
Een Vlaams gezin met een doorsneeverbruik betaalt gemiddeld 693,23 euro per jaar voor elektriciteit. In die jaarfactuur maken de eigenlijke elektriciteitskosten maar 44 procent van factuur uit. Het saldo zijn de distributiekosten en allerlei heffingen, taksen en toeslagen.
De aardgasfactuur voor een standaardgezin loopt op tot 1.419,15 euro per jaar. De kostprijs van het gas is goed voor 57 procent van de totaalfactuur.
Door de concurrentie zijn de prijsverschillen tussen de leveranciers kleiner geworden. Maar het loont nog steeds van leverancier te veranderen om een goedkopere eindfactuur te krijgen. De gemiddelde klant kan nog altijd 128 euro voordeel doen door een goedkopere elektriciteitsleverancier te kiezen. Voor aardgas is het verschil 108 euro.
Of de Vlaming de komende maanden nog steeds even gretig van energieleverancier zal veranderen, valt af te wachten. Uit een enquête bij 1.000 personen concludeert de Vreg dat de bereidheid om te veranderen van leverancier wat gezakt is. Vorig jaar gaf 25 procent van de gezinnen aan waarschijnlijk te zullen veranderen. Dit jaar is dat slechts 20 procent.