Verzekeringsgift twee keer belast
De populaire verzekeringsgift verliest zijn troef als techniek om uw successie te plannen en de totale belastingdruk op de erfenis te verlagen. De Vlaamse Belastingsdienst (Vlabel) gaat vanaf 1 maart erfbelasting innen op de verzekeringsgift, waarbij de rechten op een levensverzekering worden geschonken. Die verzekeringsgiften worden daardoor twee keer belast. Bij de schenking van de rechten van de levensverzekering is in de meeste gevallen immers al schenkbelasting betaald.
De erfbelasting geldt voor levensverzekeringen die na die datum worden geschonken, maar ook voor verzekeringsgiften van voor die datum als de schenker overlijdt na 1 maart 2016.
Stel: een vader sluit een tak21-levensverzekering af op zijn hoofd. Hij wijst zijn zoon aan als begunstigde, zodat die bij het overlijden van zijn vader een kapitaal krijgt uitgekeerd. Op dat bedrag moet de zoon erfbelasting betalen.
Maar stel dat de vader (meteen) na het afsluiten van de levensverzekering alle rechten op die levensverzekering schenkt aan zijn zoon. Het gaat dan om het recht tot afkoop, het recht om een begunstigde aan te duiden enzovoort. Hij registreert die schenking en betaalt 3 procent schenkbelasting op de afkoopwaarde van de levensverzekering. In het verleden werd op die verzekeringsgift soms wel en soms niet erfbelasting geheven bij het overlijden van de vader. Vlabel maakt nu korte metten met die onzekerheid: de schenkbelasting is niet bevrijdend voor de erfbelasting. Afhankelijk van de grootte van het uitgekeerde kapitaal kan die oplopen tot 27 procent.
Elektriciteitsfactuur hoger
Op 1 maart wijzigen de transmissienettarieven voor elektriciteit lichtjes. In het algemeen dalen ze met 0,6 procent voor gezinnen en kleine bedrijven. Achter dat gewogen gemiddelde zit een mix van stijgingen en dalingen: in de gebieden onder Infrax West, Inter-Energa, PBE en Intergem daalt het tarief een paar honderdsten van een cent per kWh (enkele euro’s verschil op een doorsnee jaarfactuur), elders zijn er gelijkaardige stijgingen.
Duidelijk voelbaar wordt dat de nieuwe Vlaamse Bijdrage Energiefonds, die bekendstaat als de Turteltaks, vanaf 1 maart wordt aangerekend. Die bedraagt 100 euro per jaar voor wie maximaal 5.000 kWh per jaar verbruikt - voor dit jaar wordt dat pro rata berekend, dus 84 euro. Wie tussen 5.000 en 10.000 kWh verbruikt, betaalt 130 euro op jaarbasis. Daarboven wordt het 290 euro.
Misschien stelt uw leverancier voor het voorschotfactuur aan te passen; u kan dat ook zelf vragen.
Geneesmiddelen goedkoper
Geneesmiddelen waarvan het patent is vervallen en die vrij mogen worden geproduceerd, kunnen in één klap stukken goedkoper worden. Middelen om diabetes of kanker te bestrijden kunnen 61 procent in prijs dalen, andere zoals antibiotica ruim de helft (54,3 procent). Tot nu daalde de prijs voor geneesmiddelen waarvan het patent is vervallen slechts geleidelijk. Door de maatregel komt er volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) jaarlijks 226 miljoen euro vrij om te herinvesteren in innovatieve geneesmiddelen.
Volgens minister De Block komt jaarlijks 226 miljoen euro vrij om te herinvesteren in innovatieve geneesmiddelen.
Vanaf 1 maart betaalt de patiënt boven op het remgeld of zijn persoonlijk aandeel ook maximaal 5 euro voor een terugbetaald geneesmiddel. Tot nu kon dat oplopen tot 10,80 euro. De maatregelen volgen uit het toekomstpact dat de minister vorig jaar met de farmaceutische industrie sloot. Artsen worden al sinds eind maart 2015 aangemoedigd om de goedkoopste geneesmiddelen voor te schrijven. Daardoor bespaarden de patiënten vorig jaar al 13 miljoen euro en de overheid 29,8 miljoen euro.
Ecocheques nu ook voor onderhoud of herstelling
Ecocheques kunnen vanaf 1 maart niet enkel worden gebruikt voor de aankoop van milieuvriendelijke producten, maar ook voor het onderhoud of de herstelling ervan. Denk aan het onderhoud van een hoogrendementsketel of zonnepanelen, of de herstelling van een fiets.
Politierechter strenger voor wie verstek laat gaan
Verzet instellen nadat je verstek hebt laten gaan voor de politierechtbank, kan enkel nog met een geldige reden. Als je verstek laat gaan - je komt niet opdagen en stuurde ook geen advocaat om je te verdedigen - dan kan de rechter je veroordelen ‘bij verstek’. Vroeger kon je achteraf verzet instellen zodat je nogmaals de kans zou krijgen je te verdedigen, en dat kon zonder een reden op te geven. Voortaan moet er een ernstige reden zijn waarom men de eerste keer verstek liet gaan, en bepaalt de politierechter of hij die als geldig aanvaardt. Wie verzet instelt, moet vanaf dan op elke zitting van de procedure aanwezig zijn of vertegenwoordigd zijn door een advocaat.