(netto/hln) – Klanten in de supermarkt grijpen steeds vaker naar goedkopere producten. Vooral in de vleesafdeling is die evolutie merkbaar. “Nobele vleessoorten als steak of lamsbout blijven liggen. Maar gehakt, worsten, hamburgers, varkensvlees en gevogelte, allemaal goedkopere alternatieven, gaan beter dan ooit van de hand”, zegt Lars Vervoort van Carrefour/GB in Het Laatste Nieuws.
De conclusie is duidelijk: veel Vlamingen houden vast aan hun dagelijkse portie vlees, maar ze doen dat wel prijsbewuster. Maar wat zou het opleveren om vlees wél helemaal of gedeeltelijk links te laten liggen?
Moeite en tijd
Stoppen met vlees te eten, is één ding. Je eetgewoonten aanpassen is nog iets anders. Je kan immers niet zomaar je dagelijkse portie vlees vervangen door een extra stuk kaas. Tal van voedingsdeskundigen hameren op een evenwichtige samenstelling van je maaltijden. Daardoor eten vegetariërs ook veel meer groenten fruit en volle granen. En ook die hebben uiteraard een prijs.
Bovendien kost het ook heel veel tijd en moeite om de juiste voedingsmiddelen te combineren zodat je de essentiële aminozuren binnenkrijgt. Zo zijn granen en noten een evenwichtig duo, net zoals tarwekiemen en aardappelen.
Vleesvervangers
Niet iedereen heeft natuurlijk de tijd of de discipline om zo nauwgezet bezig te zijn met de eigen eetgewoonten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vleesvervangers al een tijdje aan een opmars bezig zijn. Zo kan je ondertussen als ‘vegetarische’ balletjes in tomatensaus of steak met peper kopen. Echt vlees is het natuurlijk niet. Wel krijg je een portie plantaardig eiwit dat op smaak is gebracht met kruiden. Vaak bestaan vleesvervangers ook uit soja(bonen), granen en kaas.
Maar echt goedkoop zijn die alternatieven niet. De consumentenpagina van Het Laatste Nieuws maakte de vergelijking en kwam tot de conclusie dat je niet voor vleesvervangers moet kiezen uit financiële overwegingen. Bij de grote merken als Quorn of Alpro blijft de meerprijs beperkt tot 10 à 20 procent. Maar bij kleinere spelers betaal je vaak de helft meer en soms zelfs het dubbele.
Zelf koken
Wie de voorbereide vleesvervangers te duur vindt, kan natuurlijk zelf achter het fornuis staan en aan de slag gaan met een bakje biotofoe. Voor een bakje van 375 gram (Alpro) betaal je ongeveer 1,85 euro. Aan die prijs kunnen maar weinig vleessoorten tippen waardoor het verleidelijk is om je eigen vleesvervanger samen te stellen.
Maar ook dat zal niet goedkoper uitdraaien. Producten als tofoe bevatten immers weinig smaak en worden dan ook vaak gemarineerd met sesamzaadjes of teriyakisaus. En dat zijn niet meteen de meest goedkope delicatessen. Dat wordt al gauw duidelijk als je voorgekruide tofoe overweegt: die is meteen dubbel zo duur.