Uw baas krijgt er stilaan genoeg van: u was vandaag voor de zoveelste keer te laat voor de ochtendvergadering. U kunt er nochtans niets aan doen dat uw trein vertraging heeft als gevolg van het winterweer. U had zelfs uw voorzorgen genomen door wat vroeger te vertrekken. Maar jammer genoeg telde uw trein deze ochtend 2 wagons minder dan gewoonlijk. Met als gevolg dat de trein afgeladen vol zat en u er niet meer bij kon. U moest dus wachten op de volgende… in de hoop dat die niet was afgeschaft. U bent dus weer… te laat.
Hebt u dan nog recht op loon? In principe is uw loon een beloning voor geleverde prestaties. U ontvangt dus geen loon wanneer u afwezig bent als gevolg van vertraging. ‘Tenzij u kunt aantonen dat er zich een geval van overmacht heeft voorgedaan op de weg van het werk’, zegt Lies Planckaert, Legal Expert bij HDP. Maar als het slechte weer vooraf werd aangekondigd in de media, kunt u geen overmacht inroepen. Hetzelfde geldt voor de dagelijkse vertragingen van de NMBS. ‘Die vertragingen hebben niets te maken met overmacht en geven dus geen recht op gewaarborgd loon’, voegt de expert eraan toe.
Minder wagons
‘Hebt u echter al het mogelijke gedaan om het werk tijdig te bereiken en bent u daar als gevolg van onvoorziene omstandigheden (bijvoorbeeld, een overvolle trein door een vermindering van het aantal wagons) niet in geslaagd, dan hebt u wel recht op gewaarborgd loon.’ De experts van Securex zijn het daarmee eens: ‘Als een werknemer te laat komt door hinder op het spoor, kan hem geen enkele nalatigheid worden verweten. De oorzaak van de vertraging is hem op de weg van het werk en onafhankelijk van zijn wil overkomen. Hij kan dus aanspraak maken op het gewaarborgd loon voor de niet-gepresteerde uren.’
Vraag wel voor alle zekerheid een bewijsstuk aan de NMBS. Uw werkgever mag immers eisen dat u uw vertraging rechtvaardigt aan de hand van documenten. Bezit u een smartphone, neem dan ook een foto van de overvolle trein. Zo kunt u aantonen dat u wel degelijk uw best hebt gedaan om op het werk te geraken.
De NMBS steekt het op de koude
Sinds het begin van de koudegolf, stellen heel wat pendelaars zich elke ochtend en avond dezelfde vraag: ‘Waarom in hemelsnaam telt mijn trein tijdens de spits maar twee wagons?’ ‘Als gevolg van de koude, en niet van de sneeuw, is er al enkele dagen een probleem wat de beschikbaarheid van ons materieel betreft’, antwoordt Nathalie Pierard, woordvoerster van de NMBS. ‘Wij hebben momenteel problemen met onze nieuwe Desiro-stellen. We hebben dus voorlopig oudere locomotieven moeten inzetten, maar die kunnen niet voldoende wagons trekken. Nederland heeft beslist om 30 procent van de treinen te schrappen. In tegenstelling tot onze noorderburen hebben wij er de voorkeur aan gegeven om het aantal wagons te verminderen.'
Maar waarom worden er dan niet meer treinen ingelegd in de spits? ‘Omdat er geen rijpaden beschikbaar zijn op het netwerk. Als we treinen toevoegen, zal het verkeer nog meer verstoord raken’, antwoordt de woordvoerster.
Compensatie voor herhaaldelijke vertragingen
Als u met minstens 60 minuten vertraging aankomt in uw bestemmingsstation (ook als u opeenvolgende treinen nam), hebt u recht op 100 procent compensatie. Ook herhaaldelijke vertragingen geven recht op compensatie. Dat is zo als u in een periode van 6 maanden (volgend op de eerste vertraging) minimaal 20 vertragingen opliep van 15 minuten of minimaal 10 vertragingen van 30 minuten. In het eerste geval hebt u recht op 25 procent compensatie, in het tweede geval is dat 50 procent.
U moet daarvoor wel alle vertragingen nauwkeurig bijhouden. De NMBS heeft daarvoor een speciale Excel-lijst ontworpen. De verschillende formulieren en voorwaarden vindt u op de website van de NMBS. Let wel, u moet de formulieren binnen de 15 kalenderdagen indienen na de (occasionele) vertraging of binnen 15 kalenderdagen volgend op de periode van 6 maanden als er sprake is van herhaaldelijke vertragingen.
Alternatieve oplossingen of vergoeding voor Fyra
Wegens technische problemen werd het verkeer met de hogesnelheidstrein Fyra tussen België en Nederland, voor een onbepaalde periode opgeschort. De NMBS heeft wel een alternatief vervoerplan uitgewerkt voor reizigers die een Fyra vervoerbewijs bezitten. Klik hier voor meer info.
Bevallen de voorgestelde alternatieven u niet, dan kunt u uw tickets, zonder bijkomende kosten, laten terugbetalen in het initiële verkooppunt.