Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoeveel winst maken sterrenrestaurants?

Goed nieuws voor Bourgondische lekkerbekken: in de nieuwe Michelingids 2010 krijgen 15 nieuwe restaurants één ster en 4 nieuwe twee sterren. Maar... dat betekent niet dat hun winst voor het rapen ligt.

(netto/de tijd) – In totaal stijgt het aantal Belgische sterrenrestaurants van 104 naar 114. De meeste chefs springen waarschijnlijk een gat in de lucht, maar dat is niet altijd het geval. Sommigen oordelen namelijk dat een Michelinster een drempel vormt, omdat mensen er dan vanuit gaan dat het restaurant wel erg duur zal zijn. Uiteraard is ook de economische crisis geen goede zaak voor de culinaire wereld. Comme chez Soi boekte de voorbije jaren bijvoorbeeld steeds winst, ondanks het verlies van zijn derde Michelinster in 2007, maar sloot 2008 toch af met 121.078 euro verlies.

Advertentie

Rode cijfers

Een analyse van de jaarrekeningen van 20 toprestaurants toont aan dat heel wat rode cijfers de balansen teisteren.

Rendabiliteit van sterrenrestaurants
Sterrenrestaurants Aantal sterren Nettowinst (-verlies)
    2008 2007
Comme chez Soi ** -121.078 € 19.225 €
Hof van Cleve *** 93.673 € 103.516 €
Karmeliet *** 29.653 € 86.172 €
Ecailler du Palais Royal * -122.581 € -62.877 €
L'Air du Temps ** 38.786 € 1.851 €
Pastorale ** -66.173 € 124.390 €
Koopvaardij * -51.685 € -57.729 €
't Zilte ** 61.802 € -63.550 €
Laurierblad   -31.248 € -41.095 €
Hertog Jan ** -114.272 € 6.262 €
TIP

Slim omgaan met uw portemonnee?

Schrijf u nu in voor de dagelijkse De Tijd Geldtip.

Elke dag (ma.-vrij.) via e-mail - Uitschrijven in één klik

Rendabiliteit van sterrenrestaurants

Aan de basis van het probleem ligt het feit dat te veel topchefs denken als kunstenaars en niet als topmanagers. Bij de Karmeliet in Brugge en het Hof van Cleve in Kruishoutem weet men de twee uitersten wel goed te combineren. De mix van gastronomische topper en commerciële speler leverde Peter Goossens, chef van het Hof van Cleve, gisteren nog de titel 'Culinaire persoonlijkheid van de Belgische gastronomie' op. Die prijs werd uitgereikt op de beurs Horeca Expo in Flanders Expo Gent.

Advertentie

Menu voor 35 euro

De angst voor een hoogoplopende restaurantrekening is lang niet altijd terecht. Zo worden in deze nieuwe editie 125 restaurants beloond met een 'Bib Gourmand'. Dat betekent dat u er een compleet menu (voorgerecht, hoofdgerecht en dessert) aangeboden krijgt voor maximaal 35 euro.

Tokio verslaat Parijs

Bent u op zoek naar het culinaire summum? Dan moet u in Tokio zijn! Met elf prijzen van de Michelingids 2010 werd Tokio dé wereldstad van de driesterrenrestaurants. Daarmee versloeg het Parijs, dat met eentje minder tevreden moet zijn. In totaal telt de Japanse metropool met 261 sterren de meeste restaurantsterren ter wereld. Er zijn elf restaurants met drie sterren, 42 met twee sterren en nog eens 144 restaurants met één ster. Als land blijft Frankrijk wel de gastronomische wereldleider met 25 driesterrenrestaurants. In Japan zijn dat er 18.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud