(netto) - Adoptie en acute nood, zoals die in Haïti, gaan zelden samen. Het heeft daarom geen enkele zin om nu naar een adoptiedienst te bellen. Behalve de 14 kinderen die versneld naar België worden overgevlogen, worden er momenteel geen nieuwe dossiers opgestart, om de eenvoudige reden dat alle structuren in het land zijn weggevaagd.
De kans bestaat dat malafide organisaties misbruik maken van die situatie en kinderen voor adoptie aanbieden van wie onzeker is of ze daarvoor ook in aanmerking komen. Het is echter zo goed als uitgesloten dat die kinderen ook in ons land terechtkomen. Geen enkele gemeente zal kinderen inschrijven die via een dergelijke ‘vrije adoptie’ het land zijn binnengekomen en al evenmin zal de jeugdrechtbank het attest van ‘geschiktheid tot adoptie’ verlenen. En dat heeft u nodig als u de eenmalige adoptiepremie van 1.129,95 euro niet wilt mislopen.
Voorbereiding
Het idee om een kind te adopteren mag dan in sommige gevallen impulsief zijn. De procedure die de adoptie regelt, neemt tijd in beslag. Veel tijd. Een volledige adoptieprocedure duurt volgens Kind & Gezin tussen anderhalf en 3 jaar. Alles begint bij de voorbereiding. U vraagt een formulier aan bij de Vlaamse Centrale Autoriteit Adoptie (VCA – voor de Franse gemeenschap; ACC/ Autorité Centrale Communautaire) waarmee u zich inschrijft voor de verplichte EVA-vorming van 20 uur. Kostprijs: 25 euro. (De VCA schrijft attesten uit voor wie een afwezigheid tegenover zijn werkgever moet wettigen).
Tussenvonnis
Als u die voorbereiding met succes heeft beëindigd, krijgt u een attest dat u nodig hebt om het verzoek tot adoptie in te dienen bij de jeugdrechtbank. Voor het zover is, met u echter een ‘verzoek tot vrijwillige verschijning indienen’. Kostprijs: 52 euro rolrechten. Wanneer uw zaak voorkomt, zal de jeugdrechter een tussenvonnis vellen, waarin hij een maatschappelijk onderzoek gelast, dat moet nagaan of u en uw partner in aanmerking komen als adoptiefouders. Normaal moet de dienst voor maatschappelijk onderzoek in uw provincie binnen de twee maanden een rapport afleveren. Alleen zijn die diensten onderbemand, waardoor een onderzoek soms langer dan een half jaar kan aanslepen.
Procedurekosten
Als de jeugdrechter u geschikt bevindt, kunt u met dat vonnis naar een erkende adoptiedienst die u, tegen betaling, zal begeleiden bij de zoektocht naar een geschikt adoptiekind en alle praktische problemen die daarbij komen kijken. In de meeste gevallen betaalt u direct aan de adoptiedienst. Voor binnenlandse adopties moet u op 7.000 tot 8.000 euro rekenen. Voor een kind uit het buitenland variëren de bedragen tussen 9.000 en 16.000 euro.
In dat bedrag reserveren de adoptiediensten nogal wat geld voor 'procedurekosten'. Die bestaan voornamelijk uit legalisaties, vertalingen, maar ook bijdrage in de personeelskosten van de adoptiedienst, de reiskosten, de medische kosten, de verzorgingskosten van het kind in het land van herkomst (u betaalt dus het tehuis waar het kind voorlopig wordt opgevangen).
Solidariteitsbijdrage
Voor buitenlandse adopties komen daar ook nog vergoedingen bij voor lokale contactpersonen en meestal ook een forfaitaire bijdrage die de overheid van het land vraagt. Het komt vaak voor dat de partnerorganisatie van de adoptiedienst hier een solidariteitsbijdrage vraagt voor de kinderen die niet in aanmerking komen voor adoptie. In sommige gevallen wordt een prijs aangerekend en betaalt de adoptiedienst de kosten. Maar er zijn ook organisaties die het bedrag splitsen in een ‘Belgisch’ en een ‘buitenlands’ deel, dat direct aan de partnerorganisatie moet worden overgemaakt.
Transparant zijn de kosten van een adoptie bezwaarlijk te noemen. Het komt er dus op aan zorgvuldig bij te houden hoeveel en waarvoor u precies betaalt. Te beginnen bij de 25 euro voor de voorbereidingscursus tot en met het laatste vliegtuigticket.
Adopteren in 5 stappen
- U schrijft zich in voor een (verplichte) voorbereidingscursus bij de Vlaamse Centrale Autoriteit Adoptie (VCA)
- Met het attest van die opleiding vraagt u een ‘vrijwillige verschijning’ voor de jeugdrechtbank van uw arrondissement. De jeugdrechter gelast een ‘maatschappelijk onderzoek’ om te peilen naar uw 'geschiktheid tot adoptie'.
- U wacht in het beste geval 2 maanden, in werkelijkheid tot 5, soms zelfs 6 maanden, tot het onderzoek is afgerond en de jeugdrechter u, al dan niet, geschikt verklaart.
- U dient een ‘verzoek tot adoptie’ in bij diezelfde jeugdrechtbank.
- Via een adoptiedienst – maar het kan ook op eigen houtje – legt u contact met buitenlandse organisaties. De dienst helpt u bij de ‘matching’ en begeleidt u bij alle mogelijke praktische problemen. U betaalt de dienst (en/of diens partnerorganisatie), tussen 9.000 euro (Sri Lanka) en 16.000 euro (Rusland). Een binnenlandse adoptie kost tussen 7.000 en 8.000 euro.