(netto) - Afgelopen weekend werd nog maar eens duidelijk dat vrouwen het merendeel van de huishoudelijke taken voor zich nemen. Per week besteden ze 10 uur meer aan huishoudelijke taken dan mannen. Dat blijkt uit een enquête van het weekblad Flair en het Vlaamse Gelijkekansenbeleid. Vrije tijd is dus meer dan welkom: zowel voor vrouwen die zo wat meer tijd voor zichzelf kunnen vrijmaken als voor mannen die zo beter hun steentje kunnen bijdragen in het huishouden.
Gelukkig bestaan er in ons land enkele formules die toelaten minder te werken, al dan niet met een bijhorende financiële compensatie: de loopbaanonderbreking of het ouderschapsverlof. Hoe werkt het?
Ouderschapsverlof
Zowel de papa als de mama van jonge kinderen kunnen genieten van ouderschapsverlof. Je hebt er recht op voor elk kind jonger dan 6 jaar. Sta je in het onderwijs, dan is dat beperkt tot de leeftijd van 4 jaar.
Door ouderschapsverlof te nemen kan je ofwel tijdelijk stoppen met werken ofwel minder gaan werken. Je kan voltijds ouderschapsverlof opnemen voor maximaal drie maanden. Je hoeft niet de hele periode in één keer op te nemen. Je vraagt 1, 2 of 3 maanden aan.
Wil je minder gaan werken, dan heb je de keuze tussen halftijds ouderschapsverlof en de vermindering van je prestaties met een vijfde. Halftijds ouderschapsverlof kan je gedurende maximaal 6 maanden opnemen, eventueel op te splitsen in periodes van 2 maanden. Je kan maximaal 15 maanden lang een vijfde minder gaan werken. Je kan dat aanvragen voor een periode van 5, 10 of 15 maanden.
In het onderwijs wijken de regels licht af. Je kan het halftijds ouderschapsverlof en één vijfde ouderschapsverlof enkel opnemen in één enkele periode van 6 maanden.
Vergoeding
Tijdens het ouderschapsverlof krijg je een vervangingsinkomen van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Op de uitkering moet bedrijfsvoorheffing betaald worden. Die bedraagt 10,13 procent bij een volledige uitkering en 17,15 procent bij een vermindering van prestaties.
Het nettobedrag van de uitkering bedraagt:
- voor een volledige onderbreking: 653,23 euro per maand
- voor halftijds ouderschapsverlof: 301,10 euro per maand
- voor een vermindering van de prestaties met een vijfde: 102,15 euro per maand en 137,37 euro per maand voor alleenwonende werknemers.
Ouderschapsverlof: een recht
Voor de meeste werknemers is het ouderschapsverlof een recht. Dat betekent dat de werkgever niet kan weigeren. Uitzondering op die regel is de openbare sector en het onderwijs. Werk je in die sectoren, dan kan je bij je werkgever of bij de RVA navragen of je er al dan niet recht op hebt.
Werk je in de privésector, dan moet je wel in de loop van de 15 maanden voor de aanvraag gedurende 12 maanden door een arbeidsovereenkomst met je werkgever verbonden zijn geweest. In de openbare sector en het onderwijs is er geen anciënniteitsvoorwaarde. Het is goed om te weten dat je tijdens de periodes van ouderschapsverlof beschermd bent tegen ontslag.
Tijdskrediet
Heb je geen kinderen of zijn ze al ouder dan de vereiste leeftijd, dan kan je nog altijd je arbeidsprestaties volledig of gedeeltelijk onderbreken voor om het even welke reden. In de privésector wordt dat 'tijdskrediet' genoemd. De minimum- en maximumduur zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals het paritair comité waaronder je onderneming valt. De voorwaarden verschillen naar gelang van het type tijdskrediet. Meer info over voorwaarden en uitkeringen vind je op Vacature.com.