Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoe gebruikt u een Europese overschrijving?

Sinds 1 januari is het gebruik van de nieuwe Europese overschrijvingsformulieren verplicht, de oude oranje zijn niet meer geldig. Hoe gebruikt u die nieuwe formulieren?
©BELGA

(netto) – Sinds 1 januari is het oranje overschrijvingsformulier vervangen door het rode Europese formulier. Met dat nieuwe formulier kunt u bedragen in euro's overmaken aan begunstigden in België en in de overige SEPA-landen, de 27 lidstaten van de Europese Unie, aangevuld met IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Nieuw is vooral het gebruik van het IBAN-nummer (ter identificatie van de rekening) en de BIC-code (die verwijst naar de bank van de begunstigde). Het IBAN-nummer dient om de rekeningnummers in de verschillende SEPA-landen op elkaar af te stemmen.

Advertentie

De overgangsperiode die liep vanaf 2008 leverde maar een matig resultaat op. Zo heeft 57 procent van de handelaars zijn overschrijvingsformulieren in die periode niet aangepast. Dat schept een probleem, want de Europese overschrijvingsformulieren zijn intussen verplicht en de regels kunnen niet worden omzeild.

Wat als er een probleem is?

Stel: uw loodgieter bezorgt u een oud formulier, wat gebeurt er als u dat aflevert bij de bank? "Dat hangt af van de instelling in kwestie", zegt een juriste van de Belgische Federatie van de Financiële sector. "Maar in dit geval wordt de begunstigde niet gestraft. Als er bijkomende kosten zouden zijn, dan vallen die ten laste van de persoon die het formulier heeft ingediend."

Op dit moment hebben de banken het scannen van de oude overschrijvingsformulieren nog niet stopgezet, maar lang zal het niet meer duren. Speel dus op zeker en vraag in elk geval een nieuw formulier!

Kijk ook uit voor formulieren waar stickers werden op aangebracht. Oplichters gaan sinds enige tijd op de volgende manier te werk: facturen worden onderschept en de bankrekeningnummers van de begunstigden worden overplakt met andere nummers. Uiteindelijk belandt die vervalste factuur bij u in de bus.

Uitzondering voor elektronische betalingen

Het IBAN-nummer is niet verplicht als u betalingen doet via uw pc of via self-banking. U kunt dan wel nog betalen met het oude bankrekeningnummer dat uit twaalf cijfers bestaat.

Advertentie
IBAN/BIC?

Vanaf nu moet u de nieuwe codes kennen als u geld wilt overschrijven in België of Europa. U vindt ze op al uw bankafschriften.

IBAN staat voor International Bank Account Number: het is uw Europees rekeningnummer. Het wordt gevormd door uw gewoon Belgisch rekeningnummer, aangevuld met twee letters en twee cijfers. Hierbij worden de karakters per vier gegroepeerd, telkens gescheiden door een spatie.

Het nummer bestaat uit maximaal 30 karakters. De lengte van het nummer ligt voor elk land vast. Voor België is dat 16 karakters, voor Frankrijk 27 en voor Duitsland 22. Het bestaat uit:

  • de ISO-code van het land van de rekeninghouder. Voor België is dat BE.
  • een controlenummer dat uit 2 cijfers bestaat
  • uw (bestaand) nationaal rekeningnummer.

Als uw rekeningnummer bijvoorbeeld 539-0075470-34 is, dan ziet uw IBAN-nummer er als volgt uit: BE68 5390 0754 7034.

De Bank Identifier Code (BIC) wordt soms ook SWIFT-adres genoemd en dient ter identificatie van uw bank. Het bestaat uit 8 of 11 karakters:

  • een code voor de bank (4 karakters)
  • een code voor het land (2 letters)
  • een code voor de locatie (2 karakters) en eventueel ook een code voor het filiaal (3 karakters).

Als u bijvoorbeeld een zichtrekening bij KBC hebt, dan ziet uw BIC-code er als volgt uit: KREDBEBB.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud