Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoe beleg je 1 miljoen euro?

Hebt u het geluk om 1 miljoen euro te bezitten, dan gaan de deuren van de private bank voor u open. We gingen bij tien privaatbankiers aftoetsen hoe uw portefeuille er kan uitzien wanneer u buiten wandelt.
©Vincent Dubois

Hoe kan een portefeuille van een klant met een gemiddeld of neutraal risicoprofiel er vandaag uitzien? Die vraag legden we de privaatbankiers voor. Van alle ingestuurde portefeuilles maakten we vervolgens een gemiddelde. Conclusie: Europese aandelen en obligaties van bedrijven met een sterke balans zijn populair. Maar het is raadzaam ook een stevige cashpositie achter de hand te houden.

75.000 euro in cash

Met 7,5 procent van uw miljoen, of 75.000 euro, hoeft u... niets te doen. Gewoon cash op een spaarrekening houden. De visies van de privaatbankiers daarover verschillen wel enorm. 75.000 euro is een gemiddelde van fors uiteenlopende cijfers. Bij ING Private Banking ligt het cashgewicht (12%) bijvoorbeeld boven het gemiddelde. ‘We willen inspelen op marktopportuniteiten. Een correctie van 5 à 10 procent kan niet uitgesloten worden’, licht strateeg Rudy Vandorpe toe.

Advertentie

250.000 euro in Europese aandelen

De privaatbankiers stoppen de helft van het vermogen in aandelen, en de helft daarvan in Europese aandelen. Delen Private Bank steekt 63 procent van de aandelenportefeuille in Europese aandelen. ‘We geven de voorkeur aan Europa wegens de lagere waarderingen en de aantrekkende groei’, legt CEO Paul De Winter uit. ‘Wij investeren voor het overgrote deel in grote internationale bedrijven met een solide balans en stabiele gediversifieerde activiteiten. We geven de voorkeur aan bedrijven met een defensief karakter doordat ze een goed zicht hebben op toekomstige inkomsten. We prefereren ook een mooie rendabiliteit.’

125.000 euro in Noord-Amerikaanse aandelen

De privaatbankiers vinden - nagenoeg unaniem - dat Wall Street, in vergelijking met Europa, aan de dure kant noteert. Dat weerspiegelt zich in een half zo kleine positie. ‘We hebben onlangs Amerikaanse aandelen op onderwogen gezet’, zegt Frank Vranken, strateeg bij Puilaetco Dewaay. Onderwogen betekent dat het gewicht in de portefeuilles kleiner is dan wat als normaal wordt beschouwd overeenkomstig het risicoprofiel. ‘Alle andere regio’s - Europa, Japan en de groeimarkten - staan bij ons op overwogen’, aldus nog Vranken.

125.000 euro in aandelen uit rest van de wereld

De rest van de wereld bestaat voor de privaatbankiers vooral uit Azië en de groeilanden. Capital@Work verzet zich uitdrukkelijk tegen een ‘home bias’, of de neiging van beleggers om bedrijven dicht bij huis te verkiezen. Liefst 60 procent van de aangekochte bedrijven bevinden zich buiten Europa en de VS. ‘Wij zijn een heel internationaal gediversifieerde belegger. We geloven dat dat een betere diversificatie geeft, maar ook dat de opportuniteiten voor interessante beleggingen daardoor toenemen’, zegt strateeg Erwin Deseyn.

175.000 euro in bedrijfsobligaties met een sterke balans

Met de bedrijfsobligaties zijn we bij het vastrentende deel van de portefeuille beland. Als privaatbankiers het over bedrijfsleningen hebben, dan zijn rommelobligaties - in het jargon high yield - doorgaans uitgesloten. Die worden als een andere categorie beschouwd vanwege het hogere risico. Hoogrentende obligaties zijn bijvoorbeeld meer vatbaar voor een beurscrisis dan klassieke bedrijfsobligaties, leert het verleden.

De kwaliteitsobligaties van die bedrijven hebben een minimumrating van BBB-. ‘We zijn uiterst selectief in obligaties. We hebben geen overheidsobligaties, maar wel kwaliteitsvolle bedrijfsobligaties. Bovendien hebben die obligaties een maximale looptijd van drie tot vijf jaar’, zegt Erik Peeters, zaakvoerder van Leo Stevens & Cie. Hoe korter de looptijd van een obligatie, hoe minder kwetsbaar ze is voor een rentestijging.

Advertentie

We zijn uiterst selectief in obligaties. We hebben geen overheidsobligaties.

Erik Peeters
Leo Stevens & Cie

75.000 euro in overheidsobligaties

Traditioneel vervullen overheidsobligaties de rol van stootkussen in een portefeuille. ‘Zelfs met de huidige lage rente zal staatspapier bescherming bieden in neerwaartse scenario’s. Zo steeg een mandje Duits staatspapier met 2 procent in de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen’, zegt Marc Leyder van Van Lanschot Bankiers. Ook KBC belegt nog steeds in overheidspapier, goed voor 20 procent van de obligatieportefeuille. Maar laaiend enthousiast is KBC niet. ‘Bedrijfsobligaties hebben bij ons een dubbel zo groot gewicht als overheidspapier. Overheidsobligaties kampen met een asymmetrisch renterisico: een verdere rentedaling is onwaarschijnlijk en zelfs een zeer kleine rentestijging leidt tot kapitaalverlies en dus tot negatieve rendementen’, zegt Regine Debeuckelaere, general manager Wealth, Private Banking and Mass Affluent bij KBC Private Banking.

Overheidspapier is een activaklasse die onder druk staat. Meerdere privaatbankiers lieten ons weten dat ze geen overheidsobligaties meer in portefeuille hebben. De reden is uiteraard de ultralage rente en de hoge waardering door het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB).

150.000 euro in andere obligaties (met meer risico)

Deze categorie - die nog geen eenduidige naam heeft - is in volle expansie. Sommige privaatbankiers hebben het over ‘dynamische obligaties’, die het rendement van een portefeuille moeten opkrikken. Bijvoorbeeld obligaties van bedrijven met een lage kredietwaardigheid (high yield), of obligaties uit de groeilanden. ‘We zijn momenteel voorzichtig met high yield’, zegt Sven Sterckx, strateeg bij Dierickx Leys Private Bank. ‘Je hebt een hogere rentevergoeding, maar dat is volgens ons niet voldoende gezien het hogere risico.’

25.000 euro in alternatieve beleggingen

Voor alle duidelijkheid: als privaatbankiers spreken over alternatieve activa, dan hebben ze het nog steeds over financiële beleggingen. Kunst, antiek en oldtimers maken geen deel uit van een actief beheerde portefeuille. ‘Wij stoppen 6 procent in vastgoed en 5 procent in hedge funds, dus in totaal 11 procent in alternatieve activa’, zegt Erik Joly, strateeg bij ABN AMRO Private Banking. Veel beleggers hebben hedge funds de voorbije jaren afgeschreven, maar Joly niet. ‘We beschouwen hedge funds als een stabiliserende factor in een portefeuille.’

We beschouwen hedge funds als een stabiliserende factor in een portefeuille.

Erik Joly
ABN AMRO Private Banking

Wat met goud?

Mist u een portie goud in de portefeuille? Bank Degroof Petercam stopt 2,3 procent van de portefeuille in goud. Maar dat blijkt eerder een uitzondering dan de regel. Over het algemeen zijn onze gesprekspartners geen goudkevers. ‘We hebben een kleine weging in grondstoffen, waaronder goud’, zegt Marc Leyder, strateeg bij Van Lanschot Bankiers. ‘We zien goudtrackers als een soort brandverzekering in woelige tijden. Maar goud is geenszins een veilige belegging of een alternatief voor een spaarrekening, zoals sommigen wel eens durven te poneren. Tussen begin oktober 2012 en eind 2013 is de goudprijs in euro met bijna 40 procent gedaald.’

Nog wat bescherming?

Noord-Korea, de factor Trump, de brexit... Er heerst nog veel onzekerheid in de wereld. Voorzien de privaatbankiers nog in extra beschermingsmaatregelen tegen mogelijk onheil? ‘Als wij een bepaalde gebeurtenis een hoge kans toedichten, zullen we bescherming kopen in de defensieve profielen. Dat doen we meestal via futures, omdat die liquider zijn dan opties’, zegt Paul De Winter van Delen Private Bank. Ook Puilaetco Dewaay maakt gebruik van futures (termijncontracten op beursindexen) op momenten dat het dat opportuun acht.

ABN AMRO Private Banking is voorzichtiger. ‘Een terroristische aanslag of een nucleair incident zijn per definitie niet op voorhand in te schatten. Het enige wat je kan doen, is je portefeuille systematisch beveiligen met opties. Maar dat blijkt in de praktijk nauwelijks haalbaar doordat de kosten het rendement wegvreten’, legt Erik Joly van ABN AMRO Private Banking uit.

Bij onder meer Dierickx Leys Private Bank en Leo Stevens & Co wordt er standaard niet met afgeleide producten gewerkt. Ook ING Private Banking is weinig enthousiast. ‘Bij naderend onheil zullen we eerder cash, goud of overheidspapier opzoeken’, besluit Rudy Vandorpe.

©Mediafin

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud