Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Geannuleerde evenementen en vervallen cheques: bent u uw geld kwijt?

De evenementen waarvoor u tickets hebt, zijn afgeblazen. En u hebt eco- en dienstencheques die u niet kunt gebruiken voor de vervaldatum. Wat nu? Dit zijn uw mogelijkheden.
Streetart in Londen waarop Jan Van Eyck een mondmasker draagt.
Streetart in Londen waarop Jan Van Eyck een mondmasker draagt. ©EPA

Wat in ons land het hoogtepunt moest worden van het Van Eyck-jaar loopt door de coronacrisis af met een sisser. Volgende week valt definitief het doek over de internationaal gesmaakte en druk bezochte tentoonstelling 'Van Eyck, een optische revolutie' in het MSK in Gent.

Tot eind augustus zijn in ons land alle massa-evenementen verboden. Welke events dat precies zijn, moet nog gedetailleerd worden. Toch regent het al weken annulaties van evenementen, groot en klein.

Voucher

In normale omstandigheden kan een concert- of festivalganger zijn geld terugvragen als een evenement afgelast wordt. De organisator kan een evenement verplaatsen naar een latere datum, maar de consument is niet verplicht die te aanvaarden en heeft recht op de terugbetaling van zijn ticket.

Omdat alle massa-evenementen verboden zijn tot 31 augustus, heeft federaal minister van Werk, Economie en Consumenten Nathalie Muylle (CD&V) echter een coronamaatregel uitgewerkt. 'Organisatoren kunnen evenementen naar een nieuwe datum verplaatsen en moeten klanten pas terugbetalen als ze op de nieuwe datum niet kunnen', zegt de minister. 'Met die maatregel moeten organisatoren deze periode kunnen doorkomen en de consument in de toekomst kunnen blijven genieten van een rijk aanbod.' 

De terugbetaling kan in de vorm van een tegoedbon, die twee jaar geldig is. Wie dat niet wil, kan zijn geld terugvragen. Veel organisatoren roepen op om dat niet te doen en zo de sector te steunen. Wie een ticket had voor de Van Eyck-tentoonstelling, krijgt sowieso zijn geld terug. Omdat de werken in bruikleen waren, is het niet mogelijk de tentoonstelling te verlengen of te verplaatsen.

Wat met uw...

Dienstencheques

 De Vlaamse overheid heeft de geldigheidstermijn van de dienstencheques die in maart en april vervallen met drie maanden, die in mei met twee maanden en die in juni met één maand verlengd. Alle cheques zijn dus geldig tot eind juli.

Maaltijdcheques

Een maaltijdcheque is een jaar geldig. De Nationale Arbeidsraad heeft een gunstig advies gegeven om de geldigheidsduur van de cheques die vervallen in maart, april, mei en juni met zes maanden te verlengen. Het Koninklijk Besluit dat dat moet bekrachtigen, moet nog verschijnen. 

Vervalt uw kaart eind april of eind mei, dan is het de bedoeling dat u geen nieuwe  ontvangt van de uitgever Sodexo, Edenred of Monizze, maar dat uw huidige kaart 6 maanden langer geldig blijft. Die beslissing moet evenwel nog bevestigd worden door de Raad van State. In dat geval blijft een kaart die vervalt op 30 april, dus geldig tot 30 november.

Ecocheques

Een ecocheque is twee jaar geldig. Het KB dat de verlenging regelt, moet nog verschijnen. Het voorstel is om de geldigheidsduur met 6 maanden te verlengen. Online betalen met ecocheques kan tot nu niet.

Bongo-of andere belevingsboxen

De meeste belevenisbonnen, zoals Bongo of Vivabox, kunnen gratis verlengd worden. Ook in normale omstandigheden kan dat, maar daar betaalt u dan een kleine som voor, vaak 15 euro. Bevestigde reserveringen kunnen worden verplaatst naar een andere datum.

Bioscoopvouchers en cadeaubonnen

Een algemene maatregel is er niet. Elke winkel beslist zelf wat met zijn cadeaubonnen gebeurt. Die informatie vindt u meestal op de website. 
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud