(netto, het nieuwsblad) – Vanaf 1 november zal u niet meer kunnen betalen met Proton in de Carrefour-hypermarkten en de geïntegreerde GB’s. Franchisehouders van Express-winkels of GB’s beslissen zelf of ze de dienst al dan niet blijven aanbieden. De reden is voor de hand liggend: de meeste klanten geven tientallen euro's aan boodschappen uit en betalen dus niet met Proton. Bovendien wil de directie het verkeer aan de kassa’s vlotter laten verlopen. Wanneer u nu met uw bankkaart wilt betalen, moet u immers op de terminal een keuze maken tussen optie 1 Bancontact, of optie 2 Proton. Daarmee worden altijd enkele seconden verloren. De afschaffing van Proton moet dus leiden tot een snellere afhandeling.
Concurrentie met bankkaart
De beslissing is opnieuw een zware klap voor Proton, dat zijn gebruikers al jaren op rij ziet dalen. De oorzaak is volgens Jean-Michel Dasnoy, woordvoerder van Atos Worldline, een verschuiving van Proton naar Bancontact/Mister Cash: "Vroeger waren er twee soorten kosten verbonden aan betalen met Bancontact/Mister Cash. Handelaars betaalden niet alleen voor de transactie, maar ook voor het inbellen met de terminal. Voor een klein bedrag – bijvoorbeeld minder dan 10 euro – moest de klant dan ook in heel wat winkels iets extra’s betalen. Nu wordt steeds vaker gekozen voor internetterminals en vervallen die laatste kosten. Als gevolg daarvan zien we dat momenteel minder dan 0,5 procent van de handelaars nog extra kosten aanrekent aan de klant wanneer men een bedrag van enkele euro’s wil betalen met Bancontact/Mister Cash. Een ander aspect is de snelheid. Proton was namelijk sneller dan de inbelterminals, maar nu zijn de internetterminals even snel als Proton dus ook dat argument valt weg."
Ook Brugge en Coca-Cola
Carrefour is niet het eerste bedrijf dat de balans opmaakt tussen de extra kosten om Proton-terminals te integreren en de inkomsten van de weinige gebruikers. Eerder besliste de stad Brugge al de nieuwe parkeermeters niet meer te voorzien van een Proton-terminal en ook Coca-Cola liet weten uit 3.000 drankautomaten de Proton-functie te verwijderen omdat ze niet rendabel zijn. Dasnoy begrijpt dat volkomen, maar benadrukt dat Atos Worldline niet van plan is de betaalmethode stop te zetten. "Proton is populair bij een aantal mensen die er dan ook fervent gebruik van maken, voornamelijk bij de bakker, de slager en in de krantenwinkel. Anderen hebben nooit wat voor Proton gevoeld, bijvoorbeeld omdat die elektronische portemonnee opgeladen moet worden. Vroeger kon dat in telefooncellen, maar die verdwijnen nu eenmaal uit het straatbeeld. Men moet dus naar een bankautomaat gaan. Ondanks het feit dat anderen Proton dumpen, doen wij dat zeer zeker niet. Onze nieuwe terminals blijven Proton ondersteunen."