Wanneer koppels trouwen, denken ze ze meestal wel over na hoe ze elkaar kunnen beschermen als een van beiden overlijdt. Bijvoorbeeld door een testament op te stellen. En zelfs als ze dat niet doen, kunnen ze terugvallen op een wettelijke regeling aangezien echtgenoten wettelijk beschermde erfgenamen zijn.
Maar over de gevolgen van een echtscheiding wordt te weinig nagedacht. Dat wil minister van Justitie Koen Geens (CD&V) veranderen. ‘Momenteel stelt het huwelijksvermogensrecht weinig grenzen aan de autonomie van de echtgenoten’, stelt Geens vast. In een huwelijk primeert nochtans een ander principe, vindt hij. Solidariteit. Met en voor elkaar. Tijdens én na het huwelijk.
Gemeenschappelijk vermogen
Als een koppel gehuwd is zonder huwelijkscontract of zelf bewust kiest voor het wettelijke stelsel, dan is die solidariteit ingebouwd. Omdat alles wat na de huwelijksdag wordt opgebouwd, automatisch in het gemeenschappelijk vermogen valt. Dat gemeenschappelijk vermogen wordt bij echtscheiding gelijk verdeeld onder de partners. Uit cijfers die de redactie opvroeg bij de notarisfederatie, blijkt dat drie op de vier koppels voor dit stelsel kiest.
Een kwart van de gehuwde koppels opteert evenwel voor het stelsel van scheiding van goederen. Dat stelsel bevat die clausule van solidariteit niet standaard. Waardoor een echtscheiding tot pijnlijke situaties kan leiden. Zeker als een van beide partners minder gaat werken om het huishouden voor zijn rekening te nemen.
Koudweg uitgesloten
In het stelsel van scheiding van goederen bestaat geen gemeenschappelijk vermogen dat bij een echtscheiding gelijk verdeeld wordt. Ook alles wat de partners tijdens het huwelijk opbouwen, blijft eigendom van de betrokken partner. Bij een echtscheiding wordt de thuisblijvende partner dan ‘koudweg’ uitgesloten van het vermogen dat de werkende partner heeft kunnen opbouwen. Ook als die extra carrière heeft kunnen maken omdat zijn partner thuisbleef. Of als de thuisblijvende partner meehielp met de uitbouw van de zaak van de werkende partner.
Kleur bekennen
Minister Geens wil daarom het huwelijksstelsel van scheiding van goederen aanpassen. Zodat dat voortaan standaard wel een ‘solidariteitsmechanisme’ bij echtscheiding bevat. Echtgenoten die dat willen kunnen dat mechanisme uitschakelen. Maar ze zullen dan wel kleur moeten bekennen aan elkaar dat ze niet willen dat wat ze opbouwen tijdens het huwelijk, ook gelijk onder elkaar verdeeld zal worden als de relatie stukloopt.
Lees morgen in het Netto-katern alles over de plannen van minister Koen Geens.
Vorig jaar sloten 18.000 koppels een huwelijkscontract af. Nog eens 22.000 wijzigden tijdens hun huwelijk hun reeds bestaande huwelijkscontract.
3 op de 4 koppels trouwen met het wettelijk stelsel. Een kwart kiest voor een (genuanceerd) stelsel van scheiding van goederen.
- 60% van de echtgenoten trouwt zonder huwelijkscontract
- 40% stelt een huwelijkscontract op. Daarin kiest
- 10% voor het wettelijk stelsel
- 25% voor het wettelijk stelsel met inbreng van eigen goederen in de gemeenschap
- 50% voor zuivere scheiding van goederen
- 14% voor scheiding van goederen met een beperkte gemeenschap
- 1% voor algehele gemeenschap
bron: notaris.be