Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Belgen sparen meer dan andere Europeanen tijdens crisis

Bijna de helft van de Belgen heeft tijdens de coronacrisis meer gespaard dan anders. Daarmee zitten de Belgen aan de top in Europa.
©Photo News

Dit jaar lanceerde de financieeldienstverlener Intrum een Covid-19-versie van zijn jaarlijks consumentenrapport waarin het betaalgedrag van consumenten uit 24 Europese landen in kaart wordt gebracht. Uit het rapport blijkt dat 43 procent van de Belgen tijdens de coronacrisis aanzienlijk minder uitgaven heeft gedaan. Het Europese gemiddelde is 36 procent.

Het is niet onlogisch dat de inwoners van landen met een bourgondische levensstijl, zoals België, Frankrijk en Ierland, sinds de corona-uitbraak veel minder uitgeven.

Christophe De Boeck
commercieel directeur van Intrum

Advertentie

‘Het is niet onlogisch dat de inwoners van landen met een bourgondische levensstijl zoals Frankrijk (tweede plaats) en Ierland (derde plaats) veel minder uitgeven sinds de corona-uitbraak’, zegt Christophe De Boeck, de commercieel directeur van Intrum. ‘Er is duidelijk een verband tussen levensstijl en vermindering van de uitgaven in het coronatijdperk. Landen als Polen, Denemarken, Oostenrijk en Duitsland, die een minder bourgondische levensstijl hebben, zien hun uitgaven in veel mindere mate afnemen.'

Welzijn

Ondanks de extra spaarinspanningen geeft de helft van de Belgen (51%) ook aan dat hun financieel welzijn sinds de crisis is verslechterd. Daarmee zit België in het Europese peloton. Financieel welzijn slaat op de zekerheid om dagelijkse uitgaven te kunnen betalen en de controle over de persoonlijke financiën te kunnen behouden. In Griekenland en enkele Oost-Europese landen loopt dat percentage op tot 67 procent, terwijl het in de Scandinavische landen beperkt blijft tot 30 procent van de bevolking.  

22%
Facturen
Een op de vijf Belgen geeft aan bewust meer betalingen van facturen uit te stellen om te kunnen voorzien in essentiële dagelijkse behoeften.

Het verslechterde financieel welzijn van de Belg uit zich ook in zijn betaalgedrag. Volgens het rapport geeft 1 op de 5 (22%) Belgen aan bewust meer betalingen van facturen uit te stellen om te kunnen voorzien in essentiële dagelijkse behoeften. ‘We moeten op onze hoede zijn dat mensen de coronacrisis niet aanwenden als een vals excuus om facturen niet te moeten betalen’, waarschuwt De Boeck. ‘Het uitstel dat de overheid mogelijk maakt voor hypothecaire leningen en het betalen van belastingen lijkt een mooie oplossing op korte termijn, maar vroeg of laat wordt die rekening wel weer gepresenteerd.'

Volgens De Boeck bestaat het risico dat bedrijven op termijn geconfronteerd worden met een tsunami van onbetaalde facturen. 'Mensen zullen ook na de versoepeling van de coronamaatregelen bewuster moeten omspringen met hun uitgaven. De geldkraan zal niet even soepel opengedraaid worden als de bierkraan', zegt hij.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud