Gehuwden die een punt achter hun huwelijk zetten, kunnen kiezen voor een echtscheiding met onderlinge toestemming. Ze moeten dan een akkoord over de scheiding en alle gevolgen daarvan bereiken. Die gevolgen gaan zowel over de verdeling van het gezinsvermogen (gezinswoning, beleggingen, leningen, verzekeringen) als de familiale kwesties (verblijfsregeling voor de kinderen, onderhoudsgeld).
Vandaag moeten de echtgenoten verplicht persoonlijk naar de rechtbank, ook al hebben ze een akkoord over alles. Dat is het geval als ze nog geen zes maanden apart wonen. Koppels die al meer dan zes maanden feitelijk gescheiden leven, hebben die verplichting niet.
‘Vanaf 1 september wordt de regel dat de echtscheidingsprocedure volledig schriftelijk verloopt. De verplichte verschijning voor koppels die nog geen zes maanden apart leven wordt afgeschaft. Ook als het paar minderjarige kinderen heeft’, zegt Patrizia Macaluso, echtscheidings- en erfenisadvocaat bij Greenille by Laga. Het wetsontwerp daarover werd op 17 mei goedgekeurd. ‘Dat neemt niet weg dat de familierechtbank nog altijd een persoonlijke verschijning kan bevelen als bijvoorbeeld zaken afgesproken zijn die strijdig kunnen zijn met de belangen van de minderjarige kinderen’, zegt Macaluso.
De procedure kan ook sneller verlopen doordat het openbaar ministerie niet langer een adviesverplichting heeft, maar alleen een adviesmogelijkheid.
Woonplaats
Een andere wijziging is dat scheidende koppels niet meer vrij kunnen kiezen naar welke familierechtbank ze de procedure brengen. Dat kon tot nu toe wel, zolang er nog geen familiedossier - voor bijvoorbeeld een voorlopige regeling voor de kinderen - geopend was. ‘Die keuzemogelijkheid bood het voordeel van de privacy’, zegt Macaluso.
Vanaf 1 september moet de vordering ingesteld worden voor de familierechtbank van de woonplaats van een van beide partners of die van de laatste echtelijke verblijfplaats. Als er al een familiedossier bij een familierechtbank is, dan blijft die bevoegd voor de echtscheidingsprocedure.
Een familierechtbank kan een koppel verplichten te verschijnen als zaken zijn afgesproken die in het nadeel van de kinderen zijn. Patrizia Macaluso, advocaat
Bij een echtscheiding door onderlinge toestemming moeten de scheidende partners ook een akkoord bereiken over een eventuele alimentatie voor de kinderen of de ex-partner. Als de ex-partners overeenkomen tussen hen geen onderhoudsuitkering te betalen, dan moeten ze dat vanaf september ook uitdrukkelijk in hun overeenkomst vermelden. ‘Daarmee bouwt de wetgever een uitdrukkelijke waarschuwing in, maar het is te verwachten dat dat meestal een standaardformule wordt. Het is dan ook belangrijk dat de partijen goed geïnformeerd worden over de gevolgen van zo’n verzaking’, zegt Macaluso.