Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

3,1 miljoen Belgen bereid medische gegevens te delen

3,1 miljoen Belgen gaven al toestemming aan een zorgverstrekker om de medische gegevens te delen. Dat zijn er vier keer meer dan vorig jaar, maar volgens de Christelijke Mutualiteiten nog niet voldoende.
De elektronisch uitwisseling van medische gegevens kan verhinderen dat er overbodige en soms dure medische onderzoeken worden gevoerd.
De elektronisch uitwisseling van medische gegevens kan verhinderen dat er overbodige en soms dure medische onderzoeken worden gevoerd. ©HollandseHoogte

Elke Belg kan aan een zorgverstrekker de toestemming geven om medische gegevens met andere zorgverstrekkers te delen. Dat kan online thuis, via de zorgverstrekker zoals de huisarts of een hospitaal of via het ziekenfonds. Ondertussen hebben al 3,1 miljoen Belgen dat gedaan, dat zijn er vier keer zoveel als vorig jaar.

Opdat zo'n gegevensuitwisseling mogelijk zou zijn, is het nodig dat de huisarts het patiëntendossier elektronisch bijhoudt. Ongeveer 75 procent van de huisartsen doet dat. Sommige, vaak oudere huisartsen, hebben geen zin meer om de noodzakelijke investeringen te doen. Maar volgens de CM is dat een fenomeen dat geleidelijk zal verdwijnen.

Advertentie

'E-gezondheid staat nog maar aan de vooravond van de grote doorbraak', gelooft nationaal CM-secretaris Martine Van de Walle. 'Nog veel meer Belgen kunnen toelating geven zodat zorgverstrekkers de medische gegevens onderling kunnen uitwisselen.'

Die gegevensuitwisseling heeft volgens de CM alleen maar voordelen. Zorgverstrekkers krijgen sneller toegang tot de medische voorgeschiedenis van een patiënt. Dat kan letterlijk van levensbelang zijn. 'Bovendien vermijd je dubbele onderzoeken, help je om de papierberg terug te dringen en vermijd je onnodige kosten'. De uitwisseling van medische gegevens kan ertoe leiden dat de patiënt niet nog eens een bloedanalyse of een medisch beeldonderzoek ( radiografie) moet ondergaan.

Ook de patiënt zelf kan toegang krijgen tot zijn elektronisch dossier. 'Maar dan moet je wel aan de huisarts of aan een andere zorgverstrekker vragen dat hij de gegevens ook voor jou toegankelijk maakt', aldus Van de Walle.

Patiënten kunnen de huisarts ook vragen om een samenvatting ( Sumehr) te maken van het patiëntendossier en te delen via Vialink, dat is een opslagplaats van elektronische gezondheidsgegevens voor de eerstelijn. Zo'n samenvatting bevat de minimale gegevens die een arts nodig heeft om de gezondheidstiestand van een patiënt snel in te schatten en zo de best mogelijke zorg te bieden, bijvoorbeeld tijdens een wachtdienst of op spoed.

Het UZ Gent lag mee aan de basis van de uitbouw van het netwerk waarop ondertussen alle Belgische ziekenhuizen zijn aangesloten. Volgens coördinator dr. Tom Fiers is er geen centrale databank waarop alle medische data worden bewaard. Dit moet tegemoetkomen aan de bekommernis dat de privacy van de patiënt zou worden geschonden. Patiënten kunnen er ook op vertrouwen dat hun gegevens niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan voor de medische zorg.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud