Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Waarin belegt de rijkste man ter wereld?

Ook miljardairs zijn voor de aangroei van hun vermogen afhankelijk van hun investeringsbeslissingen. Hoe sprokkelde Carlos Slim, officieel de rijkste man ter wereld, zijn miljardenfortuin bij elkaar?

(netto) - In navolging van de Egyptische opstand wordt druk gespeculeerd over het fortuin van de familie Moebarak. Door de Britse krant The Guardian wordt dat becijferd op ’26,6-5 tot 51,6 miljard euro’, waarmee de Moerbaraks bovenaan het lijstje van rijkste mensen ter wereld zouden prijken. Een groot deel van dat fortuin staat op geheime rekeningen waardoor het bijna onmogelijk is de precieze omvang én samenstelling van dat fortuin na te gaan.

Voor Carlos Slim, Bill Gates en Warren Buffett is dat wel mogelijk. Volgens de officiële lijstjes mogen de drie mannen zich in die volgorde de rijkste mensen ter wereld noemen. Het financiële nieuwsagentschap Bloomberg nam de openbare investeringsportefeuille van de drie miljardairs onder de loep.

Advertentie

De belangrijkste beleggingen van Slim…

Hoe vergaar je een fortuin dat zich kan meten met dat van de rijkste man ter wereld? Richt je eigen bedrijf op. Wordt de investeringsportefeuille van Slim geraamd op 70 miljard dollar, dan is 48,9 miljard dollar daarvan afkomstig van zijn eigen telecomgroep: América Móvil. De wortels van het bedrijf liggen in de begindagen van het gsm-tijdperk. Door tal van overnames groeide América Móvil uit tot de grootste aanbieder van draadloze dienstverlening in Latijns-Amerika én de grootste beursgenoteerde onderneming van Mexico. De familie Slim controleert 42% van de aandelen.

De participatie die het voorbije jaar de hoogste return kon voorleggen, is evenwel die in Grupo Carso (voor 79% in handen van de familie Slim). Dat de return van het industriële conglomeraat verdubbelde heeft vooral te maken met de activiteiten in de mijnbouw en de recordprijzen van goud en zilver. Sinds begin dit jaar noteert de mijnbouwtak van het conglomeraat, Minera Frisco, als een spinn-off van Grupo Carso op de Mexicaanse beurs: het aandeel noteert intussen 41% hoger tegenover de beginnotering.

Slim investeert hoofdzakelijk in Mexico. Hij investeert wel in Amerikaanse aandelen, maar die vertegenwoordigen minder dan 500 miljoen dollar van zijn totale investeringsportefeuille. De ‘buitenlandse’ holding die de hoogste return kan voorleggen is Saks. Het aandeel van de Amerikaanse winkelketen van luxegoederen schoot vorig jaar 64 procent hoger.

Advertentie

… en de slechtste beleggingen

Carlos Slim mag dan wel eens de koning Midas van Latijns-Amerika worden genoemd, dat betekent niet dat alles wat hij aanraakt in goud verandert. Het grootste verlies in zijn investeringsportefeuille is afkomstig van The New York Times Company. De aandelenkoers van de Amerikaanse uitgever nam vorig jaar een duik van 20 procent. De op één na slechtste investering in 2010 was América Móvil-dochteronderneming Telmex. Met dat telecombedrijf – dat tot 1990 een overheidsbedrijf was – heeft Slim wel een bijna-monopolie op de Mexicaanse telecommarkt.

Totale investeringsportefeuille?

De return van Slims openbare investeringen schoot vorig jaar 37% hoger, wat hem volgens Bloomberg een belegd vermogen oplevert van 70 miljard dollar (51 miljard euro). Warren Buffett zag de aandelenkoers van zijn investeringsholding, Berkshire Hathaway, nog wel stijgen met 22% maar de Microsoft-aandelen van Bill Gates maakten dan weer een duik. De openbare beleggingen van Gates kwamen eind vorig jaar uit op 26 miljard dollar, dat is 8% minder dan een jaar eerder. Microsoft is nog steeds goed voor bijna 17 miljard dollar van Gates’ investeringsportefeuille. De Amerikaan verhoogde wel zijn blootstelling aan groeimarkten met aandelen van twee Mexicaanse bedrijven: mediabedrijf Grupo Televisa en drankenproducent Coca-Cola Femsa.

Bovenstaande cijfers verschillen wel van het jaarlijkse Forbes-lijstje waarnaar steevast wordt verwezen. Dat komt omdat Bloomberg in zijn berekening geen rekening houdt met de schenkingen aan goede doelen (zoals de Gates Foundation) en enkel oog heeft voor het belegd vermogen op de aandelenmarkt. Zo raamt Forbes het vermogen van Gates op 54 miljard dollar, waarvan 70% in zijn Cascade Investment Fund. Dat fonds maakte echter voor slechts 5,8 miljard dollar aan aandelenposities openbaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud