Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Laat u niet misleiden door aandelen met royale dividenden

Veel Belgische bedrijven leggen hun aandeelhouders in de watten. Mobistar is binnen de Bel20 de dividendkampioen, met 19,08 procent. Wie doet beter in 2013?
Mobistar is de absolute kampioen in het verwennen van zijn aandeelhouders.
Mobistar is de absolute kampioen in het verwennen van zijn aandeelhouders. ©RV

Beleggers vertonen al maandenlang een uitgesproken aversie tegen aandelen. Dat blijkt onder meer uit de maandelijkse enquêtes van ING Bank België. Maar naarmate de onzekerheid over de toekomst van de eurozone afneemt, groeit de kans dat aandelen van Belgische beursgenoteerde bedrijven opnieuw in de gunst vallen. Vooral omdat heel wat van die aandelen een zeer aantrekkelijk dividendrendement bieden.

Bovendien hebben de meeste bedrijven - hoewel de crisis nu al enkele jaren aansleept - hun dividendpolitiek nauwelijks of niet gewijzigd. Met dank aan hun solide balans.

Advertentie

De kampioenen

Aangezien de aandelenkoersen de voorbije jaren zijn gedaald, is het rendement verhoudingsgewijs gestegen. Het rendement van de twintig aandelen die samen de Bel20 vormen, bedraagt vandaag gemiddeld 4,60 procent bruto, of 3,45 procent netto.

Mobistar is de absolute kampioen in het verwennen van zijn aandeelhouders. Op basis van de dividenden die de mobiele operator in 2011 toekende, biedt het aandeel een brutorendement van liefst 19,08 procent. Op plek twee staat het Belgacom-aandeel, met 9,80 procent. De telecomoperator stond lange tijd op nummer één, maar biedt toch nog altijd een erg aantrekkelijk rendement. Iets lager treffen we GDF Suez met 9,63 procent, Befimmo met 9,15 procent en Cofinimmo met 7,65 procent. Delhaize Group biedt een brutorendement van 5,8 procent, Elia van 4,4 procent.

Het rendement van de dertien andere Bel20-aandelen ligt lager dan het gemiddelde rendement van de Bel20-aandelen.

Van de dertig middelgrote aandelen die deel uitmaken van de Bel Mid-index, is Fluxys het meest vrijgevige. Het biedt een duizelingwekkend brutorendement van 26,5 procent. Vervolgens komen de vastgoedbevak Intervest Offices & Warehouses met 8,65 procent, Exmar en WDP met 6,5 procent, en Gimv met 6,45 procent.

Gelet op de onzekere economische toestand in Europa verwacht niemand dat de beurzen de komende maanden buitengewoon goed zullen presteren. Aandelen met een hoog rendement kunnen dan een verstandige keuze zijn. Vooral omdat bewezen is dat het dividendrendement op lange termijn een belangrijk deel uitmaakt van het totale rendement van een aandeel.

Advertentie

Toch moet u rekening houden met enkele zaken:

1. Laat u niet misleiden door de rendementen van vandaag. Die bieden geen garantie voor de toekomst

Mobistar biedt dan wel het hoogste rendement van alle Bel20-aandelen. Dat is wel een gevolg van het feit dat het aandeel in 2012 met bijna 50 procent gezakt is. De analisten stellen zich immers vragen over de winstevolutie van de mobiele operator, waardoor de koers van het aandeel onder druk komt te staan.

Bovendien zal Mobistar in 2013 zijn dividend opnieuw moeten verlagen. En dat voor het derde jaar op rij.

Uiteraard bevinden niet alle aandelen met een hoog rendement zich in dezelfde situatie als Mobistar. Belgacom bijvoorbeeld biedt meer weerstand. De Belgische ex-monopolist keert nagenoeg zijn volledige winst aan zijn aandeelhouders uit. Mocht de business van Belgacom er wat op achteruitgaan, dan komt zijn dividend, op zijn minst, gedeeltelijk in gevaar.

Bij de middelgrote aandelen heeft Fluxys het interessantste dividendrendement. In mei 2012 keerde het aandeel een uitzonderlijk dividend van 4,50 euro uit. Maar dat zal dit jaar wellicht niet meer gebeuren. Ook Exmar behoort tot de dividendkampioenen. Maar het valt te betwijfelen of het die titel nog lang zal kunnen aanhouden. Voor dit jaar wordt een nettowinst per aandeel van 0,45 euro verwacht (die ratio verkrijg je door de totale verwachte winst voor 2012 te delen door het aantal aandelen dat het maatschappelijk kapitaal vormt). We zien dus niet goed in hoe het bedrijf dit jaar het nettodividend van 0,375 euro (0,50 euro bruto) zal kunnen aanhouden.

Ook vastgoedbevaks keren meestal royale dividenden uit. Dat komt onder meer doordat ze een groot deel van hun winst onder de aandeelhouders verdelen. Maar de vastgoedsector gaat momenteel gebukt onder onzekerheid. Beleggers die op zoek zijn naar een hoog rendement moeten daar rekening mee houden. Iedereen verwacht immers dat sommige vastgoedbevaks hun dividend zullen verlagen.

2. Laat u niet misleiden door aandelen met een hoog rendement. Die presteren niet altijd goed op de beurs

Staar u evenmin blind op aandelen waarvan het rendement rond 10 procent schommelt. Dat blijft meestal niet duren. Geef liever de voorkeur aan aandelen met een meer bescheiden rendement. Die zetten meestal betere beursprestaties neer.

Beleggers waren de voorbije tien jaar beter af met Bel20-aandelen die slechts een bescheiden rendement uitkeerden. Nochtans hebben we in die periode zware beurscrisissen gekend. Hoewel hun rendementen in de voorbije tien jaar vaak onder 2 of 3 procent lagen, hebben Umicore, Colruyt, AB InBev, Duvel-Moortgat, CFE/EVS en Econocom, om er maar enkele te noemen, hun aandeelhouders een aantrekkelijke return bezorgd: van 200 tot liefst 500 procent.

U hebt er dus niet noodzakelijk belang bij om aandelen met een hoog rendement uit te kiezen. Geef liever de voorkeur aan bedrijven die focussen op groei. Want daardoor kunnen ze hun dividend verhogen en stijgt ook de koers van hun aandeel.

De goede leerlingen

Welke bedrijven zijn vandaag in staat om de dividenden die ze aan hun aandeelhouders uitkeren, de komende jaren te verhogen? Wellicht zijn dat dezelfde bedrijven die we enkele lijnen hoger hebben vermeld. Maar nog eens, niets garandeert dat de prestaties uit het verleden zich in de toekomst herhalen.

EVS is een zeer goed voorbeeld. In het begin van de jaren 2000 verhoogde het bedrijf geregeld zijn dividend. Maar volgens de berekeningen van Bloomberg was de gemiddelde groei van het dividend de voorbije drie jaar wel negatief.

De titel van dividendkampioen sinds 2009 komt zonder enige twijfel toe aan AB InBev. Het dividend van de brouwer is in drie jaar tijd met gemiddeld 62 procent toegenomen. En we kunnen redelijkerwijze verwachten dat het Leuvense bedrijf op de ingeslagen weg zal voortgaan.

Ook D’Ieteren heeft zijn dividend de voorbije drie jaar met gemiddeld 38 procent zien groeien.

Het dividend van Kinepolis en Van de Velde nam dan weer toe met respectievelijk 36 en 34 procent.

Bij Arseus, Umicore en Econocom groeide het dividend met gemiddeld 19 procent.

Bij Duvel was dat 13 procent.

Al die aandelen hebben één ding gemeen. Ze hebben in die periode uitzonderlijk goed gepresteerd op de Brusselse beurs.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud