Werkloosheidsuitkering
Zelfstandigen die hun zaak noodgedwongen moeten sluiten of hun activiteiten moeten beperken door de coronacrisis, krijgen sneller een uitkering. Normaal kunnen zelfstandigen pas na een maand een beroep doen op dat zogenaamde overbruggingsrecht, maar zij die door de overheid verplicht werden te sluiten, kunnen al vanaf de eerste sluitingsdag een uitkering vragen. Wie zelf besliste te sluiten, kan na zeven openvolgende kalenderdagen een beroep doen op het overbruggingsrecht. Het bedrag van de uitkering hangt af van de personen die u ten laste hebt. Het gaat om 1.291,69 euro (geen kinderlast) of 1.614,10 euro (wel kinderlast) per maand. De aanvraag gebeurt via uw sociaal verzekeringsfonds.
Ook zelfstandigen in bijberoep hebben recht op een uitkering. Voor zelfstandigen in bijberoep met een hoger belastbaar inkomen dan 13.993,77 euro geldt het volledige vervangingsinkomen (1.291,69 of 1.614,10 euro met gezinslast). Voor zelfstandigen in bijberoep die jaarlijks tussen 6.996,89 en 13.993,77 euro verdienen, geldt een uitkering van 645 euro per maand (807 euro met gezinslast). Er geldt wel een maximumplafond voor alle vervangingsinkomsten. Dat plafond bedraagt 1.614 euro per maand. Een zelfstandige in bijberoep die bijvoorbeeld voor zijn activiteit als loontrekkende een tijdelijke werkloosheidsuitkering ontvangt van 1.100 euro per maand, zal dan 514 euro in plaats van 645 euro overbruggingsrecht krijgen.
Sociale bijdragen
Zelfstandigen die getroffen worden door de gevolgen van het coronavirus kunnen via hun sociaalverzekeringsfonds vragen de betaling van hun sociale bijdragen uit te stellen. De maatregel geldt voor de voorlopige bijdragen van de eerste twee kwartalen van 2020. U moet uw aanvraag voor 31 maart 2020 indienen om voor die twee kwartalen uitstel van betaling te krijgen. Vraagt u enkel voor het tweede kwartaal uitstel aan, dan moet de aanvraag voor 15 juni 2020 gebeuren.
Ondernemers die hun zaak verplicht sluiten, kunnen een eenmalige premie van 4.000 euro krijgen.
Zelfstandigen in hoofdberoep of meewerkende echtgenoten kunnen ook een vermindering vragen van hun voorlopige sociale bijdragen voor het jaar 2020. Wie zijn sociale bijdragen niet kan betalen, kan een vrijstelling vragen.
Hinderpremie
De hinderpremie, die zelfstandigen kunnen aanvragen bij wegenwerken, wordt uitgebreid. Ondernemers die hun zaak verplicht sluiten, kunnen een eenmalige premie van 4.000 euro krijgen. Als ze na 5 april nog dicht moeten blijven, kunnen ze een vergoeding van 160 euro per dag krijgen. Voor de aanvraag wordt een applicatie ontwikkeld, maar getroffen zelfstandigen kunnen zich nu al registeren bij het Agentschap Innoveren & Ondernemen. De premie wordt toegekend per vestiging en het aantal premies wordt beperkt tot vijf per onderneming. In de horeca is het verplicht sluiten van de eetruimte voldoende om van de premie te kunnen genieten, ook als u nog afhaaldiensten organiseert.
Verkeersbelasting
Bedrijven moeten minder snel de jaarlijkse verkeersbelasting betalen. Ze krijgen vier maanden uitstel. De maatregel is vooral voor de transportsector.
Onroerende voorheffing
De aanslagbiljetten voor de onroerende voorheffing, de jaarlijkse belasting op vastgoed, worden pas in september uitgestuurd.
Bedrijfsvoorheffing
De betalingstermijnen voor btw en bedrijfsvoorheffing worden met twee maanden verlengd. In plaats van op 20 maart moet dus pas op 20 mei btw worden afgedragen. Hetzelfde geldt voor de betaling van bedrijfsvoorheffing. Wie op 15 april bedrijfsvoorheffing moet betalen, krijgt nu tijd tot 15 juni.