Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Glipt de winst op bitcoins door de mazen van het belastingnet?

Bitcoins en andere cryptomunten zijn bij veel beleggers geliefd. Hoewel er intussen voor miljarden euro’s aan virtuele munten in omloop zijn, is er weinig Belgische of internationale wetgeving. Ook niet op het vlak van de fiscaliteit.
©ANP XTRA

De bitcoin zag in 2009 het levenslicht en maakte het mogelijk om op een veilige, snelle en goedkope manier transacties te verrichten. Het volatiele karakter en de enorme prijsstijging maakten van deze cryptomunt volgens velen dé investering bij uitstek. Behalve de bitcoin zijn er nog een hele rist andere cryptomunten, zoals de tether, ethereum en litecoin.

 

Advertentie

 

 

Wat zegt de fiscale wetgeving over de belasting op cryptomunten?

Hoewel er miljarden euro’s aan virtuele munten in omloop zijn, is er weinig wetgeving voorhanden. Op het vlak van de personenbelasting was er in 2017 een eerste aanzet, nadat een IT-student naar de rulingcommissie - officieel de Dienst Voorafgaande Beslissingen (DVB) - was getrokken met de vraag hoe zijn winsten uit de handel in bitcoins belast zouden worden. Als een beroepsinkomen, een divers inkomen of helemaal niet?

Het gebruik van het woord ‘doorgaans’ duidt erop dat beleggen in crypto’s volgens de fiscus ook als niet-speculatief beschouwd kan worden. Dat is het geval als de gerealiseerde meerwaarde past in het normale beheer van het privévermogen als een goede huisvader. Ook de ‘Vragenlijst cryptomunten’ van de Federale Overheidsdienst Financiën stelt dat er meerdere belastingstelsels zijn waaronder cryptomunten kunnen vallen.

Advertentie

Moet ik de meerwaarde op bitcoins opnemen in mijn aangifte en wordt ze dan belast?

De fiscus heeft weinig tot geen weet van hoeveel bitcoins iemand bezit. De handel is immers niet gereguleerd en verloopt vaak via buitenlandse handelsplatformen waar de fiscus geen toezicht op kan uitoefenen. Daarom is het aan de investeerder om zijn gerealiseerde meerwaarde aan te geven.

De grens tussen een normaal beheer van uw privévermogen en speculeren is een feitenkwestie. In de rechtspraak wordt vaak gekeken naar het wel of niet gebruiken van professionele kennis, het aantal verrichtingen en de frequentie ervan. Het is aan de fiscus om aan te tonen dat er sprake is van speculatie. 

  • Goede huisvader

Als u – als diversificatie – een deel van uw privévermogen in bitcoins belegt en daarbij als een ‘goede huisvader’ handelt, is de winst vrijgesteld van belastingen en moet u niets aangeven. Een ‘goede huisvader’ belegt zijn geld om dat het liefst in waarde te laten stijgen, maar verkiest een veilige strategie en belegt op lange termijn. 

  • Speculant

Speculanten (ook wel traders genoemd) nemen meer risico’s en spelen in op de hevige prijsschommelingen. Ze willen op korte termijn een zo groot mogelijk rendement behalen en zullen daarom telkens aankopen als de waarde op een dieptepunt staat om te verkopen op een hoogtepunt. Dat wordt keer op keer herhaald, zodat ze de waarde van hun portefeuille kunnen vergroten.

De inkomsten uit cryptomunten worden in dat geval belast als een divers inkomen, tegen een vast tarief van 33 procent (exclusief gemeentebelastingen) op de gerealiseerde meerwaarde. Er zal ook sneller sprake zijn van een divers inkomen als u actief bent in de cryptocurrency-gemeenschap. 

  • Professionele trader of ‘bitcoin miner’

Bent u een professionele trader? Of bent u een ‘bitcoin miner’, wat betekent dat u met bepaalde software transacties goedkeurt en verwerkt in ruil voor bitcoins? Zodra er een duidelijke organisatie en frequentie is bij de handel of er professionele middelen worden aangesproken, kan uw investering beschouwd worden als een beroepsinkomen. De inkomsten worden dan belast tegen de gebruikelijke, progressieve belastingtarieven. Die schommelen tussen 25 en 50 procent (exclusief gemeentebelasting).

Als u wordt beschouwd als een professionele trader of ‘bitcoin miner’ is het ook belangrijk dat u aan de verplichtingen voor zelfstandigen voldoet. Zo zult u zich moeten aansluiten bij een socialeverzekeringsfonds en zult u socialezekerheidsbijdragen moeten betalen.

 

 

 

 

 

 

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud