Wie bijverdient via een erkend platform kan genieten van het gunstige belastingregime voor de deeleconomie. De inkomsten worden belast tegen een tarief van 10 procent en ontsnappen aan de btw- en socialezekerheidsbijdragen.
Voorwaarde is dat het platform erkend is door de overheid. Woensdag kondigde de maaltijdbezorger Deliveroo aan die erkenning op zak te hebben. 'Deze erkenning komt tegemoet aan de zeer hoge vraag om met Deliveroo te werken. Sinds 1 januari 2018 hebben ruim 3.000 mensen een aanvraag ingediend om koerier te worden', klinkt het.
Op termijn moet het mogelijk worden om de inkomsten volledig belastingvrij op te strijken. Occasionele diensten via erkende deelplatformen is één van de drie domeinen waar het mogelijk moet worden om tot 6.000 euro per jaar onbelast bij te verdienen. Die belastingvrijstelling zou er vanaf 20 februari zijn voor werknemers die minstens vier vijfden werken en gepensioneerden. Maar omdat het parlement van de Franstalige Brusselaars vorig weekend een belangenconflict inriep, is de maatregel minstens 60 dagen in de koelkast beland.
In afwachting tot het onbelast bijverdienen, betaalt wie bijklust via een erkend platform 10 procent belastingen. Die belasting wordt rechtstreeks door het platform ingehouden. De voorwaarden voor het specifieke belastingregime zijn wel strikt:
Tot 5.100 euro inkomsten
Uw bruto-inkomsten mogen per jaar niet meer bedragen dan 5.100 euro. Verdient u ook maar 1 euro meer, dan zal het volledige inkomen - en niet alleen het deel boven 5.100 euro - beschouwd worden als een beroepsinkomen en belast worden als beroepsinkomen tegen de gebruikelijke progressieve belastingtarieven (tot 50 procent). Dat is de reden dat u de inkomsten - ondanks de bronheffing - nog altijd zal moeten aangeven in uw belastingaangifte.
De inkomsten omvatten niet alleen de vergoeding die u kreeg van het platform, maar ook inhoudingen zoals toeristenbelasting, de commissies voor het gebruik van het platform, de bronheffing... De werkelijke ontvangen inkomsten kunnen dus lager zijn dan het grensbedrag van 5.100 euro.
Dienst aan particulier
Het belastingregime is er alleen voor het leveren van diensten, niet voor het louter leveren van goederen. Die diensten moet u aanbieden aan een particulier, niet aan vennootschappen of aan particulieren die beroepsmatig handelen. Zelfstandigen en bedrijfsleiders moeten handelen buiten het kader van hun beroepswerkzaamheden.
Via een erkend platform
Het platform moet erkend zijn of door de overheid georganiseerd worden. Lang niet alle platforms hebben een erkenning. Voorbeelden van erkende platformen zijn ListMinut, FLAVR, Conceptz, Heetch, PWIIC, Branpont en MenuNextDoor. Onder meer het populaire kamerdeelplatform Airbnb en taxidienst Uber hebben geen erkenning.