Uw werknemers met aandelen belonen is makkelijker gezegd dan gedaan. Ze gewoon schenken is fiscaal totaal oninteressant. Maar ook als u anders te werk gaat, wordt een deel van het schenkbedrag afgeroomd.
De CEO van zonnepaneleninstallateur EnergyVision wil al zijn medewerkers bij de beursgang 6.200 euro in aandelen schenken. Een mooi gebaar, maar de fiscus en de RSZ loeren om de hoek.
Het vergoeden van de oplaadbeurten die werknemers met hun elektrische bedrijfswagen thuis doen, bezorgt bedrijven een pak hoofdbrekens. De prijsberekening is een kluwen omdat daarvoor de stroomtarieven van elke individuele werknemer moeten worden gebruikt. Om het rekenwerk te vereenvoudigen, is een nieuwe regeling op komst.
Steeds meer bedienden en kaderleden laten hun loon uitbetalen via een managementvennootschap. Ze zien zo minder inkomsten wegvloeien naar de fiscus. ‘Als u 9.000 tot 10.000 euro per maand kunt factureren, wordt het aantrekkelijk.’
Vennootschappen, bedrijfsleiders, eenmanszaken of meewerkende echtgenoten hebben er vanaf dit jaar nog meer belang bij om vooraf belastingen te betalen. De belastingverhoging voor wie dat niet doet, stijgt dit jaar naar 9 procent.
Zelfstandigen en bedrijfsleiders kunnen zich een loon laten uitkeren door hun vennootschap. Maar er zijn ook fiscaalvriendelijke manieren om extra geld uit uw bv - vroeger bvba - te halen. Van een simpel dividend... tot vastgoed kopen via een aanvullend pensioen.
Dienstencheques worden vanaf 2025 duurder en het fiscale voordeel valt in 2026 weg, besliste de nieuwe Vlaamse regering. De mogelijkheid om snel nog cheques tegen de oude prijs te kopen is beperkt, omdat ze maar een jaar geldig zijn.
De Vlaamse regeringsonderhandelaars lijken verschillende fiscale achterpoortjes te willen dichtslaan. Zowel het onbeperkt gebruik van private stichtingen als het belastingvrij schenken van familiebedrijven wordt op de korrel genomen.
De 'supernota' waarover federaal formateur Bart De Wever (N-VA) momenteel onderhandelt, bevat talrijke fiscale maatregelen die u en uw portefeuille aanbelangen. Welke filosofie zit erachter en hoe haalbaar zijn ze?
Een zelfstandige die geen of onvoldoende voorafbetalingen voor de belastingen doet, krijgt een belastingverhoging aangerekend. Dit jaar is het vermeerderingspercentage zelfs nog gestegen. Als u verstandig gebruikmaakt van voorafbetalingen, kunt u die extra kosten vermijden.