Weken voor het Autosalon opent, schettert de reclame over saloncondities al uit uw radio. Merken schreeuwen om uw aandacht met verleidelijke aanbiedingen. Enkele vragen moet u in uw achterhoofd houden om het overzicht te bewaren.
De basisvraag is op welke brandstof uw uitverkoren bolide moet rijden. De Belg heeft een uitgesproken voorkeur voor diesel. Is die nog terecht?
Belastingen
De overheid wil autokopers alleszins wat anders diets maken. De Vlaamse regering maakte een einde aan het gunstige tarief voor de belasting op de inverkeerstelling (BIV) van recente dieselwagens (Euro6-norm). Daardoor valt de BIV nu bij veel modellen enkele honderden euro’s hoger uit voor de diesel- dan voor de benzinevariant. Bovendien stijgt de jaarlijkse verkeersbelasting voor dieselwagens (nieuwe inschrijvingen), terwijl die voor benzineauto’s daalt.
De federale regering zit op dezelfde lijn: de accijnzen voor diesel zijn onlangs verhoogd, die voor benzine verlaagd, en in de komende jaren wordt dezelfde oefening nog een paar keer overgedaan. In drie jaar tijd stijgen de accijnzen op diesel met 7 euro per 50 liter, die op benzine gaan in drie jaar 3,90 euro lager. Op termijn wordt het prijsverschil tussen benzine en diesel dus steeds kleiner. ‘Het is zelfs niet ondenkbaar dat diesel vanaf 2018 op momenten duurder is dan benzine aan de pomp’, zegt Maarten Matienko, woordvoerder van de automobilistenorganisatie VAB-VTB.
Verbruik
Anderzijds verbruikt een dieselwagen gemiddeld wat minder: grosso modo 5 liter per 100 km, tegen 7 liter voor een benzinerijder. Hou er wel rekening mee dat de verbruikscijfers in catalogi in laboratoriumomstandigheden zijn opgetekend.
Weegt dat lagere verbruik op tegen de duurdere aankoop? Ja, als u veel rijdt. Hoeveel precies is moeilijk te zeggen. De autofederatie Febiac gewaagt van een kantelpunt rond 20.000 km per jaar, maar benadrukt dat dat geen wet van Meden en Perzen is.
‘Het is moeilijk er een precies aantal op te kleven’, zegt woordvoerder Joost Kaesemans. ‘Het hangt af van het prijsverschil bij aankoop, het verschil in verbruik en de onderhoudskosten. Wilt u uw wagen snel doorverkopen - dan is de restwaarde cruciaal - of rijdt u hem ‘op’? Kijk niet enkel naar het aantal kilometers, maar veel meer naar het type verplaatsingen: stad of niet, korte ritten of niet,... En wat is uw rijstijl? Hebt u een zware voet, dan ligt het verbruik van een benzinewagen al gauw veel hoger dan wat de officiële test aangeeft. Bij diesel is dat beperkter.’
Matienko voegt nog een argument toe. Antwerpen stelt over een klein jaar een lage-emissiezone in: vervuilende wagens moeten dan betalen om in de kernstad te rijden. ‘Tegen 2020 verstrengt de norm al, in 2025 wellicht nogmaals. Een particulier koopt maar om de acht à negen jaar een wagen, dus hij moet daaraan denken. Andere steden volgen op de voet hoe inwoners en bezoekers op de maatregel in Antwerpen reageren. In het algemeen zullen de milieu-eisen voor diesels verstrengen, wat hun aankoopprijs opdrijft. Dat heeft ook een impact op de restwaarde van minder recente diesels.’
VTB-VAB gaat op het Autosalon nagaan of de merken goed communiceren over fiscaliteit. De automobilistenorganisatie is nog volop bezig met tests om te bepalen waar, met de nieuwe fiscaliteit, het kantelpunt ligt om te kiezen voor een benzine- dan wel een dieselwagen. ‘En we gaan doorrekenen naar 2018’, zegt Matienko. ‘De prijs aan de pomp, voelbaar bij elke tankbeurt, is voor de meeste mensen doorslaggevend.’
Alternatieven
Tijd om eens naar een wagen op elektriciteit of gas te kijken? Opnieuw bepaalt de overheid mee de rekensom. Belastingen mag u enkele jaren vergeten, of zelfs helemaal. En gisteren zijn de bonussen voor elektrische wagens definitief goedgekeurd: 5.000 euro voor een wagen van maximaal 31.000 euro, afnemend tot 2.500 euro voor een wagen die maximaal 62.000 euro kost. Let wel: die premies dalen mogelijk al dit jaar.
De aankoopprijs van zo’n wagen ligt hoger, maar daar staat tegenover dat opladen of tanken u minder kost. Verbruikt uw elektrische wagen bijvoorbeeld 18 kWh per 100 km - een vrij gemiddeld verbruik, werkende airco inbegrepen - dan kost u dat ongeveer 3,50 euro als u thuis de stekker in het stopcontact steekt. Hou er rekening mee dat de installatie van een laadstation thuis u ongeveer 1.500 euro kost.
‘Een onzekere factor is nog de batterij. Welke kosten heb je na een paar jaar? Neemt de actieradius af? Mede daarom verkozen we de Renault Zoë tot gezinswagen van het jaar. Je huurt de batterij, wat de aankoopprijs tempert en de onzekerheid over batterijkosten wegneemt’, zegt Matienko.
Sectorwaarnemers en vakbladen verbazen zich erover dat auto’s op aardgas (CNG) nog zo zeldzaam zijn op de weg. Ze vervuilen veel minder en zijn zuinig in verbruik - met zowat 4 kg gas leggen ze 100 km af, en gas kost nu ongeveer 0,85 euro per kg. Motortechnisch verschillen ze weinig van een benzinemotor, waardoor ze gelijkaardig presteren en ook niet tegen een beperkte autonomie botsen. Een hinderpaal is echter dat er minder tankstations zijn. ‘Het is een goede oplossing, als je kan tanken in je omgeving is’, besluit Matienko.
Vraag 1: welke brandstof kiezen?
Benzine
+ lagere aankoopprijs, dalende accijnzen, lagere belasting op inverkeerstelling en jaarlijkse verkeersbelasting
- hoger verbruik, hogere literprijs brandstof
Diesel
+ lager verbruik, lagere literprijs brandstof, goede trekker voor aanhangwagen of caravan
- hogere aankoopprijs, stijgende accijnzen, hogere belasting op inverkeerstelling en jaarlijkse verkeersbelastingElektrisch
+ lage verbruikskosten, stil, vrijstelling van belasting op inverkeer stelling en jaarlijkse verkeers belasting, aankoop premie tot maximaal 5.000 euro
- (relatief) beperkte reikwijdte, hogere aankoopprijs, kan geen aanhangwagen trekken
Aardgas (CNG)
+ brandstof 30 tot 40 procent goedkoper dan diesel, lage uitstoot, vrijstelling (tot eind 2020) van belasting op inverkeerstelling en jaarlijkse verkeersbelasting, standaard benzinetank ook aanwezig
- hogere aankoopprijs dan vergelijkbare benzinewagen, ongelijke verdeling tankstations (meer in Vlaanderen dan in Wallonië)
Vraag 2: lenen voor en auto?
Een auto kopen neemt een flinke hap uit uw budget. Niet iedereen kan de aankoopsom in een keer op tafel leggen. Veel consumenten gaan dan ook een lening op afbetaling aan. Bij die financieringsformule, voor particulieren de meest gebruikelijke, leent de koper een bedrag dat hij over een welbepaalde periode terugbetaalt, meestal via maandelijkse afbetalingen, met intrest.
Lenen voor een auto is dankzij de lage rentevoeten relatief goedkoop. De banken slaan u met ‘historisch lage’ tarieven om de oren. Voor het eerst daalt de rente op een autolening bij een bank onder de 1 procent. Met name Beobank en BKCP Bank pakken uit met een jaarlijks kostenpercentage (JKP) van 0,99 procent. Het JKP drukt uit hoeveel kosten jaarlijks aan een lening verbonden zijn. Bij de meeste banken echter is het JKP niets meer of minder dan de aangerekende intrestvoet. Boven het JKP mogen de financiële instellingen geen kosten aanrekenen.
Het JKP is afhankelijk van drie factoren. Het ontleende bedrag, de looptijd van de lening en de vraag of u een nieuwe of recente dan wel een oudere auto wilt financieren. Voor tweedehandsauto’s liggen de tarieven hoger.
Ook de looptijd van de lening beïnvloedt de kostprijs. Hoe meer tijd u nodig hebt om de lening af te betalen, hoe groter het kostenplaatje. Het voordeel van een lange looptijd is dat u het bedrag van de maandelijkse aflossing beperkt zodat die afbetalingen minder wegen op uw budget. Omgekeerd moet u erop toezien dat de looptijd van uw lening de economische levensduur van uw auto niet overtreft. Anders doet u afbetalingen voor een auto die niets meer waard is. Dat risico bestaat trouwens ook als u uw wagen in de prak rijdt.
U kunt ook aankloppen bij de autoconstructeur voor een lening. Volkswagen D’Ieteren Finance (VDFIN) verstrekt leningen voor de merken Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Porsche en Bentley. Banque PSA Finance biedt leningen aan als u een Peugeot of een Citroën koopt. Renault verstrekt leningen via zijn bankdochter RCI. Soms komen die financiële instellingen met een JKP van 0 procent over de brug. De financier rekent dan geen intresten aan, maar koppelt aan die kosteloze lening wel voorwaarden. Voor een kosteloze lening van 15.000 euro bij RCI (Renault) moet u een voorschot betalen van 30 procent en de lening over maximaal 36 maanden terugbetalen. Betaalt u dat bedrag af over 48 maanden, dan is het JKP 1,49 procent en bent u geen voorschot verschuldigd. Ook VDFIN biedt kosteloze leningen aan voor alle automerken in het gamma, op voorwaarde dat u die binnen 36 maanden afbetaalt. Tijdens het Autosalon vraagt VDFIN geen voorschot, daarbuiten is een voorschot van minstens 15 procent verschuldigd.
Volgens de banken kunnen de autoconstructeurs de spotgoedkope autoleningen compenseren door de kortingen of de gratis opties bij een auto te beperken. De autobouwers ontkennen dat steevast. Hoe dan ook, dat risico ontloopt u als u eerst onderhandelt over de aankoop van uw auto en pas dan over de lening. Het komt er dus op aan de onderhandelingen over de aankoop en de lening strikt gescheiden te houden.
Veel eenvoudiger is het als u de auto zelf kunt betalen. De rente op de spaarboekjes is zo laag dat ze amper nog iets opbrengen. Waarom uw spaargeld dan niet aanwenden om er uw droombolide mee aan te schaffen? Zo vermijdt u de kosten van een lening, ook al zijn die nu laag.
Maar de grootbanken stellen die tendens niet vast. ‘Er zijn ongetwijfeld klanten die nu meer geneigd zijn hun spaarcenten te gebruiken, maar anderzijds geldt de lage rente ook voor kredietformules. De lage rente kan dus ook een opportuniteit zijn om het bedrag tegen een beperkte kostprijs te lenen en tegelijkertijd eventuele beleggingen aan te houden. De meeste klanten vinden het ook belangrijk een reserve aan spaarcenten aan te houden’, zegt Leo De Rouck, de woordvoerder van Crelan.
‘Uiteindelijk maakt de klant nog altijd dezelfde afweging als tien jaar geleden’, meldt ook Stef Leunens, de woordvoerder van KBC. ‘Wil ik mijn spaarbuffer houden voor onvoorziene situaties of wil ik die liever aanspreken om een aankoop te doen? De afweging tussen spaarrente en kredietrente is maar één element in die afweging.’
Volgens AXA Bank blijven autoleningen populair. ‘In vergelijking met 2014 hebben we 8 procent meer autoleningen toegekend. Bovendien ontlenen klanten een hoger bedrag dan twee jaar geleden. In 2013 was het gemiddelde ontleende bedrag 16.990 euro. In 2015 was dat al 18.122 euro’, illustreert Lisa Pieters, de woordvoerster van AXA Bank.
Vraag 3: de ultieme periode om een auto te kopen?
Voordelige optiepakketten, verlengde garantie periode, overnamepremie, recyclagepremie, webbonus, nettoprijskorting, nulprocentfinanciering,... Op het Autosalon zetten alle merken een arsenaal aan kortingen en promoties in om potentiële kopers over de streep te trekken.
Begin dit jaar gingen de hervormde tarieven in voor de wagenbelastingen. De berekening is zeer complex. Enkele voorbeelden kunnen wel verduidelijken wat u mag verwachten. Het algemene plaatje voor de belasting op de inverkeerstelling (BIV) is dat die (veel) sterker verhoogt voor diesel dan voor benzine.
Neem een nieuwe Mercedes C, in een veelverkochte versie. Een diesel met een vermogen van 100 kW en een CO2-uitstoot van 109 g/km: 539 euro BIV. Een gelijkaardige benzine (115 kW, 116 g/km): 139 euro BIV.
Een VW Passat dan: voor de dieselvariant (88 kW, 107 g/km) is de BIV 532 euro, voor de benzineversie (90 kW, 145 g/km) wordt dat 314 euro.
Kijken we naar een ‘zware’ benzinewagen, dan blijft de BIV wel hoger. Neem de BMW 7. Voor de diesel (155 kW, 119 g/km) is de BIV 588 euro, voor de benzinevariant (240 kW, 159 g/km) beloopt die 645 euro.
Jaarlijkse verkeersbelasting
De jaarlijkse verkeersbelasting is dit jaar gestegen voor diesels en gedaald voor benzinewagens. Let wel: de nieuwe tarieven gelden enkel voor nieuwe inschrijvingen. Voor een wagen die al langer ingeschreven is, blijft u uw oude tarief betalen.
Even terug naar de Mercedes C: 299 euro per jaar voor de diesel, 224 euro voor de benzine.
De VW Passat: 298 euro versus 203 euro per jaar.
Of de BMW 7: 886 euro voor de diesel, tegen 746 euro voor de benzinewagen. Het oude tarief was voor beide 777 euro per jaar.
Accijnzen
En hoe evolueren de accijnzen? Voor diesel verhogen die in drie stappen tegen 2018 met 7 euro voor een tank van 50 liter, voor benzine dalen ze, met drie keer 1,30 euro of samen 3,90 euro op een tank van 50 liter. Wie 30.000 km per jaar rijdt met een dieselauto, betaalt zo in 2018 aan accijnzen 210 euro meer dan in 2015.
Momenteel (na de eerste van de drie verhogingen) bedragen de accijnzen en energiebijdrage op een liter benzine 98 octaan (maximumprijs 1,388 euro/liter) 0,62 euro. Op een liter diesel (max. 1,113 euro/liter) belopen de accijnzen en energiebijdrage 0,4648 euro.
Dat u meestal wordt doorverwezen naar een dealer hoeft niet te verwonderen. Daar kunt u in alle rust beslissen, en voor een eventuele overname van een oude wagen is het belangrijk dat de dealer de werkelijke staat van het voertuig kan inschatten. De dealer moet ook uitmaken of u in aanmerking komt voor een financiering.
Krijgen bezoekers van het Autosalon meer korting dan zij die niet op het salon passeren? Neen, de dealers in het hele land bieden dezelfde voorwaarden als op het Autosalon. Een dealer kan eventueel ook nog ‘iets extra’ doen, bijvoorbeeld voor trouwe klanten, of een betere overnameprijs voor de oude auto geven.
De saloncondities bij de dealers gelden overigens langer dan de periode van het Autosalon. Maar dat betekent niet dat u alleen deze periode van het jaar een goede zaak kunt doen. Ook op andere momenten tijdens het jaar worden gunstige voorwaarden geboden, al dan niet beperkt tot bepaalde modellen en reeksen. Voor en na de zomervakantie zijn klassieke periodes.
+ Er zijn ruime kortingen en promoties op het hele gamma.
- Ook op andere momenten in de loop van het jaar pakken merken uit met speciale acties.