Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Met de juiste vragen naar het Autosalon

Kiest u voor een diesel- of benzinewagen? En bij wie gaat u lenen voor die nieuwe, blitse auto: bij uw vertrouwde bank of bij uw autoconstructeur? Met het juiste vragenlijstje op zak kunt u op het Autosalon uw voordeel doen.
©BELGA

Vrijdag is het weer zover: dan opent in Brussel het Autosalon de deuren. Tot en met 21 januari kunt u zich in de Heizelpaleizen vergapen aan de nieuwste automodellen. Vorig jaar werden in ons land 546.558 nieuwe wagens ingeschreven, of 1,3 procent meer dan in 2016. Opvallend: voor het eerst werden meer auto’s op benzine dan op diesel verkocht. Het emissieschandaal heeft het imago van dieselwagens geen deugd gedaan. Ook de evolutie van de prijzen aan de pomp speelt een belangrijke rol. Diesel is tegenwoordig bijna even duur als benzine, wat maakt dat de hogere aankoopprijs voor een dieselwagen - reken op 1.000 à 3.000 euro extra tegenover een benzinemodel - moeilijker terug te verdienen is. Wil dat zeggen dat een dieselwagen niets (meer) voor u is? Met onderstaande vragenlijst op zak trekt u alvast goed geïnformeerd naar het Autosalon.

1. Diesel- of benzinewagen?

Wie tien jaar geleden een autozaak binnenstapte, ging in acht op de tien gevallen buiten met een dieselmodel. Iets duurder in aankoop, maar dat verdiende u terug door de lagere dieselprijs aan de pomp.

Advertentie
TIP

Slim omgaan met uw portemonnee?

Schrijf u nu in voor de dagelijkse De Tijd Geldtip.

Elke dag (ma.-vrij.) via e-mail - Uitschrijven in één klik

Dat is veranderd. Voor een liter benzine 95 betaalt u vandaag maximaal 1,431 euro. Voor een liter diesel is dat 1,401 euro - de hoogste prijs sinds 2014 en een verschil van amper 3 eurocent. Dat kloofje verdwijnt nog dit jaar, nu de accijnzen van diesel en benzine worden gelijkgeschakeld, legt Maarten Matienko van de mobiliteitsclub VAB uit. Dat is het gevolg van een indexering van de accijnzen op diesel en het herinvoeren van het cliquetsysteem, waarbij elke prijsdaling voor de helft wordt omgezet in een accijnsverhoging. ‘In de winter wordt diesel zelfs duurder dan benzine’, voorspelt Matienko. Dat heeft te maken met de productiekosten: in de winter worden aan diesel additieven toegevoegd tegen het stollen, waardoor de prijs wat hoger ligt.

©Photo News

Niet alleen het prijsvoordeel aan de pomp verdwijnt, een diesel is op langere termijn ook duurder in onderhoud, door de vele kwetsbare technologie in de wagen die de uitstoot van schadelijke stoffen moet verminderen.

Is een dieselwagen nog iets voor u? ‘Veel hangt af van de individuele wensen van de consument’, zegt Joost Kaesemans van de automobielfederatie Febiac. ‘Wie een aanhangwagen moet trekken, is beter af met een diesel. Ook voor wie meer dan 25.000 à 30.000 kilometer per jaar rijdt, blijft een diesel interessant’, aldus Kaesemans. Dat is zowat het kantelmoment waarop een diesel per kilometer goedkoper is dan een benzinewagen. ‘Veel gezinnen komen evenwel niet aan die afstand, wat een diesel voor hen niet langer interessant maakt’, aldus Matienko.

VAB pleit evenwel niet blind voor benzinewagens. ‘Je moet ook altijd kijken naar het verbruik van het model dat je kiest. Een SUV of monovolume verbruikt 10 tot 20 procent meer dan een klassieke gezinswagen.’

Een brochure van Febiac doet de voor- en nadelen van diesel- en benzinewagens uit de doeken. Ook hybride voertuigen, elektrische auto’s en wagens op CNG (aardgas) worden hierin besproken.

Advertentie

Meer info op autokeuzegids.be

2. Leen ik bij een bank ...

Nooit eerder was lenen voor een auto zo goedkoop. KBC en Belfius kondigden afgelopen week al tarieven aan van 0,85 procent. Mogelijk duikt daar nog een bank onder. Beobank - de prijsbreker van de voorbije jaren - maakte bijvoorbeeld nog geen tarief voor het Autosalon bekend. ‘Dat gebeurt pas volgende week’, aldus een woordvoerster.

©MEDIAFIN

Aan die lage tarieven zijn wel voorwaarden gekoppeld. Om te lenen tegen 0,85 procent moet u een nieuwe auto kopen of een wagen die maximaal drie jaar oud is. Verder hebt u ook geen maanden bedenktijd. Bij KBC loopt het goedkope tarief maar tot eind april.

U kunt de kosten voor een autolening soms beperken door te kiezen voor een groene auto. BNPP Fortis bijvoorbeeld rekent een jaarlijks kostenpercentage aan van 0,90 procent als u een hybride auto koopt of een auto met een beperkte CO2-uitstoot (max. 130 gram CO2/km voor een benzine, 115 gram voor een diesel). Als u een klassieke auto koopt en voor een lening bij BNPP Fortis aanklopt, is het tarief 1,30 procent.

Leent u bijvoorbeeld 15.000 euro voor een nieuwe wagen tegen een jaarlijks kostenpercentage van 0,90 procent en betaalt u die lening terug over 54 maanden, dan bedraagt uw maandelijkse aflossing 283,51 euro. In het totaal betaalt u dan 15.309,54 euro terug. Leent u datzelfde bedrag met dezelfde looptijd tegen 1,30 procent, dan telt u maandelijks 286,07 euro neer en betaalt u in totaal 15.447,78 euro, toch bijna 140 euro meer.

De tarieven die banken aanrekenen, hangen altijd af van drie factoren: het ontleend bedrag, de looptijd van de lening en de vraag of u leent voor een nieuw dan wel een ouder voertuig. Voor tweedehandswagens liggen de tarieven altijd hoger. Bij KBC is dat bijvoorbeeld 2,95 procent.

3. ... of een autoconstructeur?

Wees op uw hoede voor de kredietaanbiedingen van autoconstructeurs. Zij lenen soms tegen 0 procent. In ruil moet u vaak wel een substantieel voorschot betalen, zodat u niet het volledige bedrag kunt lenen. En, in tegenstelling tot de banken, betaalt u niet altijd alle maanden hetzelfde bedrag af.

©Photo News

Soms eisen de autoconstructeurs voor uw laatste maandelijkse aflossing een substantieel hoger bedrag. Dat is bijvoorbeeld zo als u bij Volkswagen D’Ieteren Finance (VDFIN) een lening aangaat voor een Volkswagen T-Roc van 19.990 euro. Volkswagen eist een voorschot van 3.030 euro, 35 maandelijkse aflossingen van 199 euro (in het totaal 6.965 euro) en een allerlaatste maandelijkse aflossing van 9.995 euro. In ruil voor het nultarief moet u de lening wel op drie jaar terugbetalen.

Autobouwers zijn verplicht de precieze voorwaarden in hun reclamefolders toe te lichten. Bekijk ze dus goed als u een lening wordt aangeboden.

Het is ook mogelijk dat constructeurs in ruil voor het nultarief minder happig zijn om kortingen op de aankoopprijs toe te kennen. Of minder royaal zijn bij de toekenning van gratis opties. Onderhandel daarom best eerst over de prijs van de auto (inclusief mogelijke opties) en ga pas daarna het gesprek aan over de kredietvoorwaarden.

4. Welke looptijd kiezen?

Hoe langer de looptijd van een lening, hoe hoger de kostprijs. Het kan verleidelijk zijn om voor een langere looptijd te gaan omdat u dan maandelijks een minder hoog bedrag moet aflossen. Maar weet: een auto verliest snel zijn waarde. Als u uw nieuwe Audi al na enkele maanden in de prak rijdt, moet u de lening wel verder afbetalen. Om de consument te beschermen, beperkt de wet de looptijd van leningen op afbetaling. De maximale afbetalingstermijn is afhankelijk van het kredietbedrag. Leent u 10.001 tot 15.000 euro, dan moet u dat krediet binnen 60 maanden aflossen. Voor een lening van 15.001 tot 20.000 euro is dat 84 maanden.

5. Meer lenen dan het aankoopbedrag?

Bij banken kunt u soms tot 120 procent van het factuurbedrag lenen. Zo zijn meteen ook de eerste kosten die verbonden zijn aan een nieuwe auto gedekt. Denk bijvoorbeeld aan de verkeersbelasting of de kosten van een autoverzekering. Hoe meer u leent, hoe hoger de kosten echter.

6. Geven verzekaars ook korting?

Een autoverzekering is verplicht in ons land. Wie een wagen koopt, moet dus meteen ook op zoek naar een goede verzekering. Dat daarbij grote verschillen bestaan qua dekking of franchise - het bedrag dat u zelf moet ophoesten als u uw verzekering moet aanspreken - hoeven we u niet te vertellen. Lees daarom aandachtig het contract dat u wordt voorgelegd, zodat u achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Met het Autosalon voor de deur pakken ook verzekeraars uit met saloncondities voor hun autopolissen, vaak boven op permanente kortingen. Bij Axa zijn er bijvoorbeeld kortingen voor wie rijhulpsystemen gebruikt. Ook wie minder dan 5.000 of 10.000 kilometer per jaar aflegt, krijgt extra korting. Ook KBC biedt klanten die minder dan 10.000 kilometer per jaar rijden een korting van 10 procent bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. AG Insurance biedt onder meer goede klanten (minstens één auto-, brand- en familiale polis) een premiekorting van 10 procent aan.

Lees ook de kleine lettertjes als u korting krijgt. Generali biedt tot en met eind april 15 procent korting op een (full) omniumverzekering, over de hele looptijd van de polis. Vooral dat laatste is belangrijk, want bij sommige verzekeraars geldt de korting enkel op het eerste jaar van de verzekering. Dat is bijvoorbeeld zo bij Ethias, dat tot en met 28 februari 2018 twee maanden korting biedt op de prijs van een autopolis. Soms gelden kortingen ook maar op een bepaald onderdeel van de polis (bijvoorbeeld op de burgerlijke aansprakelijkheid).

7. Wat als ik me bedenk?

U hebt het ongetwijfeld al eens meegemaakt: iets nieuws gekocht in een winkel en er toch niet helemaal tevreden over zijn. Als het om een kledingstuk gaat, kunt u dat meestal wel omruilen, maar in principe is gekocht gekocht. In sommige gevallen hebt u evenwel 14 dagen bedenktijd. Dat is bijvoorbeeld het geval als u koopt ‘buiten de verkoopruimten’, zoals op een Autosalon. Als u uw wagen op de beurs koopt, hebt u het recht om alsnog af te zien van die aankoop, 14 dagen te tellen vanaf de leveringsdag van het voertuig. Advocaat Quentin Willemart (Koan Law Firm) merkt evenwel op: ‘Hoe meer gepersonaliseerd uw wagen is, hoe moeilijker het is om de aankoop alsnog te annuleren.’ Weet ook: als u bij de dealer zelf koopt, geldt de bedenktijd niet.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud