Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hebt u al gedacht aan uw winterbanden?

Steeds meer Belgische chauffeurs rusten hun auto uit met winterbanden. Dat is een nuttige investering, maar noch voor de verzekeraar, noch voor de leasemaatschappij zijn ze verplicht.
©Belgaimage

Met de zomerse temperaturen die nog altijd heersen, zou u haast vergeten dat het alweer bijna tijd is om de zomerbanden van uw auto in te ruilen voor winterbanden. Misschien hebt u geen set winterbanden omdat u ze te duur vindt of omdat u twijfelt aan de efficiëntie. Maar kunt u uit veiligheidsoverwegingen wel zonder? En mág u eigenlijk wel zonder als u met een leasewagen rijdt?

Wat zijn winterbanden?

Winterbanden verschillen van zomerbanden omdat ze ook bij temperaturen onder 7 graden soepel blijven. Dat maakt dat uw auto meer grip heeft op de weg en slippartijen beter kunnen worden vermeden. Tests wijzen uit dat de remafstand op een besneeuwd wegdek 50 procent korter is met winterbanden.

Advertentie

Zijn winterbanden verplicht?

In België zijn winterbanden niet verplicht. Maar goed om weten als u gaat skiën: in sommige Europese landen zijn ze vaak wel verplicht.

In Duitsland en Luxemburg zijn ze verplicht bij ‘winterse omstandigheden’ - lees: ijzel en sneeuw. Als u zonder rijdt, riskeert u een boete van 60 euro en zelfs 80 euro als u aan de basis ligt van verkeershinder.

In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht tussen 1 november en 15 april. In Frankrijk zijn ze alleen verplicht als er een specifiek verkeersbord staat. In Italië moet u met winterbanden rijden in de Aostavallei en als er speciale verkeersborden staan. In Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht, maar u kunt wel een boete krijgen als u zonder de juiste banden verkeershinder veroorzaakt.

Ben ik verzekerd als ik zonder winterbanden een ongeluk veroorzaak?

‘Uw BA-autoverzekering zal altijd tussenbeide komen. De waarborg geldt ongeacht of er winterbanden op het voertuig zitten of niet’, zegt Assuralia-woordvoerder Wauthier Robyns.

In het geval van een omniumverzekering zou er twijfel kunnen bestaan, aangezien er geen bij Koninklijk Besluit of wet opgelegde minimumvoorwaarden zijn. ‘Dat betekent dat het de verzekeraar vrij staat clausules op te nemen over het gebruik van winterbanden.’

Advertentie

Maar op het eerste gezicht zijn er geen Belgische verzekeringsmaatschappijen die van zo’n clausule gebruikmaken. ‘Als verzekeringscontracten uitsluitingen bevatten, moeten die duidelijk en ondubbelzinnig zijn, zodat de verzekeraar niet achteraf en willekeurig een ‘gebrek aan voorzorg’ kan inroepen om zijn verbintenissen niet na te komen’, voegt Robyns eraan toe.

Ook wie een ongeluk veroorzaakt in een land waar winterbanden verplicht zijn, kan op beide oren slapen. ‘Ook al heeft de verzekerde geen winterbanden in een land waar die in bepaalde omstandigheden verplicht zijn, dan zal KBC Verzekeringen zonder verhaal tussenkomst verlenen in BA en in omnium’, zegt KBC-woordvoerder Pieter Kussé.

Ook over uw autopechverzekering hoeft u zich geen zorgen te maken. ‘De pechverhelping is altijd geldig, met of zonder winterbanden’, benadrukt Danny Smagghe, woorvoerder van de pechhulpverleningsdienstTouring.

Kan uw leasemaatschappij u verplichten met winterbanden te rijden?

Het verhaal doet af en toe de ronde dat leasemaatschappijen u voor de schade kunnen laten opdraaien als u over winterbanden beschikt en er geen gebruik van maakt. Zowel Belfius Lease als Leaseplan ontkent dat. ‘Het is niet zo dat we bij een ongeval gaan kijken naar het soort banden waarmee de auto was uitgerust’, zegt Jan Huybrechts, verzekeringsspecialist bij Leaseplan. ‘Hoe kan je overigens bewijzen dat het met winterbanden niet tot een ongeval zou zijn gekomen? Een ongeval kan ook in de winter veroorzaakt worden door andere omstandigheden dan de weerstoestand.’

‘Er zijn trouwens nog altijd heel wat leasecontracten waarin winterbanden niet voorzien zijn’, merkt KBC-woordvoerder Pieter Kussé op. ‘Winterbanden zijn geen verplichte optie.’

Hoeveel kosten winterbanden?

De prijs van autobanden hangt af van het formaat en het merk. Voor een doorsneewagen betaalt u tussen 300 en 500 euro voor een set van vier.

Hou er ook rekening mee dat u twee keer per jaar werkuren voor de bandenwissel moet betalen. De prijs is afhankelijk van de garage. Reken op zo’n 80 euro voor het vervangen van de vier banden.

U kunt zich ook winterbanden op velgen aanschaffen. Die zijn vaak maar enkele tientallen euro’s duurder dan de banden alleen. Het voordeel is dat ze veel sneller geplaatst zijn en dat de kostprijs van het wisselen zowat gehalveerd wordt.

Met enige handigheid en een krik kunt u ook zelf uw banden wisselen. Als u geen plaats hebt om uw tweede set banden op te slaan, kunt u ze bij de meeste bandencentrales en garages in bewaring geven. Voor die service betaalt u tussen 40 en 60 euro per jaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud