Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Welke fiscale kortingen kunnen werkgevers wél nog krijgen?

Vlaams minister van Werk Zuhal Demir schrapt vanaf 1 juli 2025 de loonlastenverlaging voor werkgevers die 62-plussers aan boord houden. Welke fiscale kortingen - bijvoorbeeld voor de aanwerving van personeel - zijn er wel nog?
©ANP

Werkgevers die oudere personeelsleden aan de slag houden, genieten van een vermindering van de socialezekerheidsbijdragen. Maar minister van Werk Zuhal Demir (N-VA) vindt de korting achterhaald en schrapt ze daarom al vanaf 1 juli 2025. Door de krappe arbeidsmarkt zullen bedrijven weinig geneigd zijn die werknemers te ontslaan, is de redenering.

Werkgeversorganisaties reageren met onbegrip, omdat de ingreep de lasten op arbeid verhoogt. ‘Wie dringend personeel nodig heeft, zal mensen aanwerven, ongeacht of er een korting is of niet’, zegt Gerben Vermeulen, expert bij de hr-dienstverlener Liantis. ‘Maar dit zal wel een serieuze impact hebben op de loonkosten, die al erg hoog zijn.’

Advertentie

De afschaffing van de korting voor oudere werknemers zal een serieuze impact hebben op de loonkosten, die nu al erg hoog zijn.

Gerben Vermeulen
Expert Liantis

Naast de korting voor oudere werknemers kunnen werkgevers echter nog van heel wat andere premies en kortingen genieten. We beperken ons in dit artikel tot twee categorieën. Enerzijds zijn er de doelgroepkortingen, die maken dat een werkgever minder socialezekerheidsbijdragen moet betalen. Anderzijds bestaan er kortingen waarbij de werkgever wordt vrijgesteld van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing.

Doelgroepkortingen

Wie een eerste werknemer in de privésector in dienst neemt, krijgt een korting op de sociale bijdragen (RZS-korting). De vermindering bedraagt maximaal 3.100 euro per kwartaal voor de volledige tewerkstellingsperiode. Ook voor een tweede en een derde werknemer krijgt u een korting.

‘Voor een tweede werknemer krijgt u 13 kwartalen een korting van in totaal 13.750 euro. De RSZ-korting bedraagt maximaal 1.550 euro gedurende vijf kwartalen, 1.050 euro gedurende vier kwartalen en 450 euro gedurende de volgende vier kwartalen’, zegt Vermeulen. ‘De kwartalen hoeven niet opeenvolgend te zijn. U kunt de vermindering gespreid opnemen in de loop van 20 kwartalen. Het startmoment is het kwartaal van de indiensttreding.’

Voor de aanwerving van een derde werknemer bedraagt de RSZ-vermindering maximaal 11.250 euro. Ook hier wordt de korting gespreid over 13 kwartalen (1.050 euro gedurende negen kwartalen en 450 euro gedurende vier kwartalen), maar u hoeft ze niet aaneensluitend in de eerste 13 kwartalen op te nemen. U kunt de vermindering gespreid opnemen gedurende 20 kwartalen.

Advertentie

Sinds 1 oktober 2023 kunnen werkgevers ook een RSZ-vermindering krijgen bij de aanwerving van een langdurig werkloze persoon. Het gaat om iemand die minstens twee jaar als niet-werkende werkzoekende bij de VDAB ingeschreven is. De Vlaamse overheid voorziet in een vermindering van 1.000 euro per kwartaal gedurende vier kwartalen. De werknemer moet wel minstens 80 procent werken. Werkt hij of zij minstens halftijds, maar minder dan 80 procent, dan wordt de vermindering aangepast. De korting geldt voor zowel oudere als jongere werknemers, er is geen leeftijdsgrens.

Werkgevers kunnen ook een korting krijgen op de werkgeversbijdragen bij een arbeidsduurvermindering met behoud van loon. Dat moet met minstens een uur per week zijn. ‘Afhankelijk van hoeveel de arbeidsduur verminderd wordt, krijgen werkgevers een bepaald bedrag per voltijdse werknemer. Hoelang ze de korting krijgen (van 4 tot 16 kwartalen, red.) is ook afhankelijk van de specifieke vermindering’, zegt Vermeulen. De korting geldt alleen als de arbeidsduurvermindering vrijwillig gebeurt.

Wie een werknemer met een door de VDAB erkende arbeidsbeperking - zoals autisme, epilepsie of slechtziendheid - aanneemt, kan maximaal vijf jaar een financiële compensatie krijgen van het Departement Werk en Sociale Economie. Dat moet de extra kosten of de eventuele lagere productiviteit van de werknemer compenseren.

Er bestaan twee soorten premies, die gecombineerd kunnen worden. Enerzijds is er een loonpremie die wordt berekend als een percentage van het loon van de werknemer. Anderzijds is er een begeleidingspremie die afhangt van hoeveel begeleiding de werknemer nodig heeft.

Advertentie

Wie in de horeca actief is, met een geregistreerde kassa werkt en alle aanwezigheden bijhoudt via een registratiesysteem, maakt kans op een doelgroepvermindering voor een maximum van vijf voltijdse werknemers. Dit is een federale maatregel. Per werknemer is er een korting van 500 euro per kwartaal, tenzij de werknemer jonger is dan 26 jaar. Dan bedraagt de korting 800 euro per kwartaal. De vermindering is onbeperkt in tijd. Om recht te hebben op de doelgroepvermindering mag u tijdens de referteperiode - van het vierde kwartaal van het voorlaatste jaar tot en met het derde kwartaal van het vorig jaar - gemiddeld maximaal 49 werknemers in dienst hebben.

Onder bepaalde voorwaarden mag de werkgever de bedrijfsvoorheffing gedeeltelijk of volledig houden.

Vrijstelling bedrijfsvoorheffing

Naast de doelgroepverminderingen kunnen werkgevers in bepaalde gevallen ook een vrijstelling van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing krijgen. Onder bepaalde voorwaarden mag de werkgever de bedrijfsvoorheffing gedeeltelijk of volledig houden. Er is onder meer een vrijstelling voor startende ondernemingen, nacht- of ploegenarbeid, overuren en wetenschappelijk onderzoek.

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud