Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Op welke uitkering hebben zieke werknemers recht?

Werknemers die door ziekte of ongeval niet kunnen werken, krijgen een vergoeding. In eerste instantie is dat het gewaarborgd loon dat ze betaald krijgen van hun werkgever, daarna vallen ze terug op een ziekte-uitkering.
©ANP

Een recordaantal werknemers is afwezig door ziekte of een ongeval. De vergoeding die een zieke werknemer krijgt verschilt naargelang de duurtijd van de afwezigheid.

Hoe lang ontvang ik een gewaarborgd loon?

Het gewaarborgd loon verschilt naargelang u bediende of arbeider bent. Bedienden krijgen loon van hun werkgever gedurende de eerste 30 kalenderdagen van de arbeidsongeschiktheid. Arbeiders krijgen de eerste twee weken hun loon. Daarna is er gedurende 16 dagen een aanvullende uitkering van de werkgever.

Advertentie

Welke ziekte-uitkering kan ik krijgen?

‘Bent u langer afwezig dan de periode waarin u recht hebt op gewaarborgd loon, dan hebt u mogelijk recht op een ziekte-uitkering, betaald door het ziekenfonds’, zegt Lore Verdonck, kennisbeheerder vervangingsinkomen bij CM Gezondheidsfonds.

Het eerste jaar van erkende arbeidsongeschiktheid noemt men de ‘periode van primaire arbeidsongeschiktheid’. Kunt u na een jaar nog altijd niet aan de slag, dan wordt uw arbeidsongeschiktheid invaliditeit genoemd en kunt u een invaliditeitsuitkering krijgen.

Wat moet ik doen om een uitkering te krijgen?

U moet een getuigschrift van arbeidsongeschiktheid bezorgen aan uw ziekenfonds. ‘De algemene regel is dat die aangifte binnen de zeven dagen na de begindatum van de arbeidsongeschiktheid moet gebeuren’, zegt Verdonck. ‘Maar wie een arbeidsovereenkomst als arbeider heeft, krijgt 14 kalenderdagen de tijd. Met een arbeidsovereenkomst als bediende hebt u 28 dagen de tijd.'

Advertentie
Advertentie

Het is belangrijk die termijn te respecteren. Als u de aangifte te laat doet, verliest u 10 procent van de uitkering tot het moment dat het ziekenfonds het getuigschrift ontvangt.

Hoeveel bedraagt de ziekte-uitkering in het eerste jaar?

De vergoedingen die het ziekenfonds betaalt tijdens de periode van ‘primaire arbeidsongeschiktheid’ compenseren het verlies van uw beroepsinkomsten niet volledig. U ontvangt in het eerste jaar van uw arbeidsongeschiktheid 60 procent van uw brutoloon, maar dat wordt begrensd. Het grensbedrag hangt af van de datum van het begin van uw arbeidsongeschiktheid.

Dat brengt het maximumbedrag van de uitkering op 107,73 euro bruto per dag. U wordt vergoed in een zesdagenweekregeling: u ontvangt een uitkering voor de dagen van maandag tot vrijdag en voor zaterdag, ongeacht uw arbeidsregime voor uw arbeidsongeschiktheid.

Wat na een jaar arbeidsongeschiktheid?

Na een jaar arbeidsongeschiktheid valt u terug op een invaliditeitsuitkering. Dat is een percentage van uw brutodagloon, zij het begrensd zoals tijdens de primaire arbeidsongeschiktheid.

Uw gezinssituatie bepaalt welk percentage dat is: 65 procent als u gezinslast hebt, 55 procent als u alleenstaande bent en 40 procent als u samenwonende bent.

Zijn er minimumbedragen?

Vanaf de derde maand van uw arbeidsongeschiktheid is er een minimumbedrag voor uw uitkering. Het bedrag verschilt naargelang de duurtijd van de arbeidsongeschiktheid.

Advertentie

• In de derde maand is er één minimumbedrag van 61,77 euro. Als uw uitkering lager ligt dan dat minimum, wordt ze tot dat bedrag verhoogd. De uitkering kan evenwel nooit hoger zijn dan uw brutodagloon.

• Vanaf de vierde tot en met de zesde maand zijn er drie minimumbedragen, afhankelijk van uw (gezins)situatie en of u al dan niet regelmatig werknemer was. Een 'regelmatige werknemer' heeft een minimumaantal werkdagen of gelijkgestelde dagen binnen een bepaalde periode. Het ziekenfonds gaat dat voor u na.

De minimumbedragen zijn 61,77 euro, 66,97 euro en 77,95 euro per dag. De uitkering kan evenwel nooit hoger zijn dan uw brutodagloon.

• Vanaf de zevende maand arbeidsongeschiktheid is er een minimumbedrag zonder een mogelijke verlaging tot het bedrag van uw brutodagloon. Het minimumbedrag varieert naargelang uw gezinssituatie en of u al dan niet regelmatig werknemer was. De bedragen liggen tussen 49,56 euro en 77,95 euro per dag.

Kan er nog een extra uitkering zijn?

Als u al arbeidsongeschikt bent, maar door uw gezondheidstoestand hulp van anderen nodig hebt om gewone dagelijkse handeling uit te voeren, dan kunt u vanaf de vierde maand arbeidsongeschiktheid recht hebben op het extra bedrag ‘hulp van derden’.  Dat is een forfaitair bedrag boven op de gewone uitkering voor arbeidsongeschiktheid en bedraagt 28,81 euro per dag bruto.

Hoe verschil de bruto-uitkering van de netto-uitkering?

Tijdens het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid wordt 11,11 procent bedrijfsvoorheffing van de uitkering ingehouden. Die inhouding mag echter uw uitkering verminderen tot een bepaalde minimumdrempel. Dat bedrag hangt af van uw (gezins)situatie.

Vanaf 1 januari 2025 wordt ook 11,11 procent bedrijfsvoorheffing ingehouden op de uitkeringen tijdens de invaliditeit. Die inhouding mag de invaliditeitsuitkering niet verminderen tot een bedrag lager dan een bepaalde minimale dagdrempel: 66,97 euro voor iemand met gezinslast en 49,56 euro voor iemand zonder gezinslast.

Op de invaliditeitsuitkering wordt tot 3,5 procent ingehouden voor pensioenopbouw, zonder dat de uitkering daardoor onder een bepaalde drempel daalt.

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud