Vastgoed is in het derde kwartaal nog duurder geworden, bleek onlangs uit cijfers van Notaris.be. In Vlaanderen kost een huis gemiddeld 303.243 euro, of 5,5 procent meer dan in 2019. Voor een appartement is dat 246.454 euro (+6%). In vijf jaar zijn huizen en appartementen in Vlaanderen respectievelijk 17,9 en 18,3 procent duurder geworden.
Door de erg lage rente kunt u een groter bedrag ontlenen, maar banken zijn dit jaar - onder invloed van de Nationale Bank - wel strenger geworden bij het toekennen van kredieten. Fors meer lenen dan de aankoopprijs zit er niet meer in.
Leent u voor de aankoop van een eigen woning, dan is de norm 90 procent. Dat betekent dat u 10 procent van de aankoopprijs plus de kosten (registratierechten, ereloon notaris, administratieve kosten...) zelf moet ophoesten. Betaalt u de gemiddelde prijs van een woning in Vlaanderen, dan moet u zo’n 52.000 euro achter de hand hebben. Uitzonderingen - waarbij u meer kunt lenen dan 90 procent - zijn mogelijk, maar beperkt.
Het hoeft niet te verwonderen dat wie voor het eerst een woning koopt dat op steeds latere leeftijd doet, om eerst te kunnen sparen. ‘In 2009 was 67 procent van de huizenkopers jonger dan 35 jaar, in 2019 was dat nog maar 45 procent’, zegt John Romain van ImmothekerFinotheker.
Volgens Renaat Acke (Hypotheekwinkel.be) slaagt minder dan de helft van de kredietnemers erin 10 procent van de aankoopprijs én de kosten bijeen te krijgen. ‘Dan heb je nog een deel dat wat minder gespaard heeft en de quotiteit kan beperken tot 100 procent. Ook is er een flinke groep - ongeveer 30 procent van de kredietnemers - die de quotiteit op een andere manier moet doen zakken. Bijvoorbeeld met financiële steun van familie.’
Levensstandaard
‘De huidige generatie jongeren is opgevoed in rijkdom en wil minstens de levensstandaard behouden die hun ouders hadden’, zegt Romain. ‘Ouders zien financiële steun als een vorm van successieplanning’, zegt notaris Jelle Van Hove, woordvoerder van Notaris.be. ‘Als ze spaargeld kunnen missen, stelt zich doorgaans geen probleem. Al hangt veel af van hoeveel kinderen dat gezin heeft. Ouders willen hun kinderen graag gelijk behandelen. Geven ze iets aan het ene kind, dan kunnen ze niet anders dan ook het andere iets te geven.’
‘Meestal verloopt de financiële steun via de schenking van een geldsom’, zegt Ulrike Pommée, woordvoerster van Belfius. Dat kan via een klassieke hand- of bankgift, dus zonder dat u daarvoor langs de notaris moet, maar ook een geregistreerde schenking is een optie. ‘U kunt in de akte vastleggen waarvoor de schenking gebruikt moet worden’, zegt Van Hove.
Uitzonderlijk zien we dat ouders een tweede verblijf in waarborg geven om de quotiteit naar beneden te krijgen..
Voor de schenking van roerende goederen in rechte lijn bedraagt het tarief van de schenkbelasting in Vlaanderen 3 procent. Ouders kunnen hun kind ook een (renteloze) lening toestaan. Zet dan wel afspraken op papier, raadt Van Hove aan.
Wat als uw kind samen met zijn of haar partner een woning koopt en de relatie later spaak loopt? ‘Als één partner meer investeert dan de andere kan je werken met een afwijkende eigendomsverhouding, die om de zoveel tijd kan worden herbekeken’, aldus Van Hove.
‘We merken ook dat sommige ouders bereid zijn zelf een lening af te sluiten om hun kind een duwtje in de rug te geven’, zegt Acke. Het gaat dan niet om een woonkrediet, maar een persoonlijke lening (zonder waarborg).
Die tarieven liggen hoger, en verschillen nogal van bank tot bank. Een lening van 10.000 euro op 5 jaar geeft een maandlast van 183,80 euro tegen een rente van 3,99 procent. ‘Uitzonderlijk zien we dat ouders een tweede verblijf in waarborg geven om de quotiteit naar beneden te krijgen. Maar niet alle banken aanvaarden die techniek’, zegt Acke.
Hebt u een vraag over vastgoed, mis dan op 14 november onze online beurs Finance Avenue niet. Inschrijven kan op financeavenue.be.