In het beleidsplan van Vlaams minister van Wonen Melissa Depraetere (Vooruit) staat dat de huurprijs voor woningen met een label E of F vanaf 2028 niet meer geïndexeerd mag worden. Die woningen mogen vanaf 2030 ook niet meer verhuurd worden.
Wie een woning verhuurt, mag de huurprijs niet zomaar aanpassen. Die ligt in principe vast voor de duur van de huurovereenkomst en mag alleen onder strikte voorwaarden verhoogd of verlaagd worden. Wel mag de huurprijs jaarlijks aangepast worden aan de stijgende levensduurte, als dat in het contract is opgenomen. Dat gebeurt op basis van het gezondheidsindexcijfer via een specifieke formule. U kunt de indexering berekenen via de huurcalculator van Statbel, het Belgische statistiekbureau.
U mag de huurprijs jaarlijks indexeren, telkens op de datum waarop het huurcontract is gestart. Wie bijvoorbeeld sinds 1 april 2024 verhuurt, mag ten vroegste op 1 april 2025 de huurprijs indexeren. De indexering gebeurt niet automatisch, u moet die schriftelijk vragen. Als u dat pas op een later tijdstip doet, kunt u maximaal drie maanden terug in de tijd gaan.
Indexatiestop
In 2022 laste toenmalig Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) een tijdelijke indexstop in voor verhuurders van slecht geïsoleerde woningen. Dat was het gevolg van de hoge energieprijzen en de impact op de inflatie. Wie een woning met een EPC-label E of F of zonder een EPC-label verhuurde, mocht de huurprijs niet indexeren. Wie een woning met een label D verhuurde, mocht de helft van de indexatie doorvoeren.
De maatregel gold voor een jaar. Sinds 1 oktober 2023 mogen die woningen opnieuw geïndexeerd worden. Maar bij de standaardformule kwam een correctiefactor om te voorkomen dat verhuurders de gemiste indexatie van het jaar voordien zouden doorrekenen.
De betaalbaarheid van de huurmarkt zal onder druk komen te staan, net in dat segment waar de vraag het aanbod ruimschoots overstijgt.
De verhuurdersvereniging Verenigde Eigenaars maakt zich zorgen over het plan van de Vlaamse regering. 'De doelstelling van de maatregel is de verhuurders te stimuleren om te investeren in energiezuinigheid van hun panden. De verhuurder moet de kosten doen, maar de winst onder de vorm van een lagere energiefactuur komt de huurders ten goede', reageert directeur Katelijne D'Hauwers. 'Het gaat om een derde van de huurwoningen. Net in dat segment is de druk op de huurmarkt erg groot.'
De meeste verhuurders in dit land zijn particulieren die gemiddeld twee wooneenheden verhuren. Vaak zijn ze ouder dan 70 jaar. De gemiddelde kosten om woning van label E of F naar D te brengen bedragen tussen 26.000 en 37.000 euro. 'Oudere verhuurders die gedwongen worden tot investeringen in hun energieverslindende woningen, omdat zij die anders niet meer kunnen verhuren, zullen de afweging maken', aldus D'Hauwers.
'Ofwel doen ze geen investeringen meer en verkopen ze hun huurwoning voor de deadline van 2028-2030. Meestal zal dan verkocht worden aan iemand die het pand zelf gaat bewonen en de nodige investeringen doet om zijn energiefactuur naar beneden te krijgen', zegt D'Hauwers. 'Ofwel doen ze toch de investering, maar dat zal zich vertalen in een hogere huurprijs. In beide gevallen staat de betaalbaarheid van de huurmarkt onder druk, net in dat segment waar de vraag het aanbod ruimschoots overstijgt.' De Verenigde Eigenaars pleit daarom voor een renovatiebegeleiding en financiële ondersteuning.