Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat met mijn pensioen als ik niet tot mijn 65ste wil werken?

U bent niet verplicht om tot de wettelijke pensioenleeftijd te werken (vandaag bedraagt die 65 jaar, in 2025 wordt dat 66 jaar en in 2030 67 jaar). Maar u moet dan wel de financiële gevolgen van uw keuze erbij nemen.
©Pieter Van Eenoge
35 vragen over uw wettelijk pensioen

  • Voor u berekend: welke gevolgen hebben gezins- en carrièrekeuzes voor uw latere pensioen?
  • Pensioenhervorming: welke plannen heeft de regering-De Croo?
  • Het magische getal: krijgt iedereen nu een minimumpensioen van 1.500 euro?
  • Corona & co.: heeft het virus ook een financiële impact op uw oude dag?
Advertentie

De Pensioengids, zaterdag 20 maart gratis bij De Tijd.

Om een volledig pensioen te genieten, moet u namelijk een loopbaan hebben van 45 jaar. Dus, hoe korter uw loopbaan, hoe lager uw pensioen.

Advertentie

U kunt met vervroegd pensioen gaan op voorwaarde dat u een bepaalde minimumleeftijd en een minimale loopbaanduur hebt bereikt:
- 60 jaar en 44 loopbaanjaren;
- 61 jaar en 43 loopbaanjaren;
- 63 jaar en 42 loopbaanjaren.

Let wel, als u op uw 63ste stopt met werken, krijgt u slechts 42/45 van uw pensioen, en dat tot het einde van uw dagen. Zodra het bedrag van uw vervroegd pen­sioen berekend is, blijft dat zo. Het wijzigt nooit meer, ook niet op de dag dat u 65 wordt.

De meeste ambtenaren genieten een gunstig regime, waardoor ze minder lang aan de slag moeten blijven en toch een volledige loopbaan hebben. Dankzij dat systeem kunnen ze op hun 60ste stoppen met werken en toch hun volledige wettelijk pensioen krijgen.

Maar die zogenaamde ‘preferentiële tantièmes’ zijn niet langer van kracht. De rechten opgebouwd onder het oude systeem blijven wel verworven, maar vandaag moeten ambtenaren voor ze met vervroegd pensioen kunnen gaan, evenveel jaren werken als personeelsleden in de privésector.

TIP

Slim omgaan met uw portemonnee?

Schrijf u nu in voor de dagelijkse De Tijd Geldtip.

Elke dag (ma.-vrij.) via e-mail - Uitschrijven in één klik

Niets houdt u natuurlijk tegen om (ruim) voor de vervroegde pensioenleeftijd te stoppen. Houdt u het bijvoorbeeld op uw 58ste voor bekeken en kunt u op dat ogenblik een loopbaan van 36 jaar voorleggen, dan hebt u op uw 65ste recht op 36/45 van uw volledige pensioen. Vergeet niet dat u pas op de wettelijke pensioenleeftijd ook effectief uw eerste pensioenbedrag krijgt.

Advertentie

Intussen moet u dus wel wat achter de hand hebben. Want u kunt ook niet rekenen op uw aanvullend pensioen: dat wordt pas betaald als u echt met pensioen gaat. Bovendien: als u niet meer werkt, draagt u ook niet langer bij tot uw wettelijk en aanvullend pensioen. Op twee vlakken een slechte operatie.

Advertentie
Lees verder
6 van 101
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud