De MijnVerbouwpremie bundelt alle renovatiepremies die vroeger verspreid zaten over het Vlaams Gewest en de netwerkbeheerder Fluvius. Sinds 1 oktober 2022 kunnen die via één digitaal loket worden aangevraagd.
Het samenbrengen van de premies blijkt een schot in de roos te zijn. Sinds oktober zijn al 100.000 dossiers geopend. Het gaat vooral om isolatie voor daken en voor buitenmuren en de vervanging van buitenschrijnwerk om de ramen energiezuiniger te maken. Tegen eind 2023 zou de teller op 200.000 staan, schat Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).
Om in aanmerking te komen voor de premies moet uw huis of appartement minstens 15 jaar oud zijn. Er is wel een uitzondering voor investeringen in hernieuwbare energie. Daarvoor moet het pand minstens vijf jaar oud zijn.
Afhankelijk van inkomen
Op welke premies u recht hebt en hoe groot die zijn, hangt af van uw inkomen en dat van de persoon met wie u getrouwd bent of wettelijk samenwoont. Met 'samenwonenden' worden niet alleen koppels bedoeld, maar ook alleenstaanden met één persoon ten laste. Per extra persoon ten laste kan 4.160 euro worden bijgeteld.
Het systeem van de MijnVerbouwpremie werkt met drie inkomenscategorieën: laag, midden en hoog. De laagste inkomenscategorie heeft recht op alle renovatiepremies en krijgt de hoogste bedragen. Voor de middelste en hoogste categorie zijn de bedragen beperkter en kan niet voor elk type renovatie een premie worden aangevraagd. Een overzicht vindt u in onderstaande tabel.
Er is geen overkoepelend maximumpremiebedrag voor alle categorieën van werken samen. Elke categorie (dak, buitenmuur, vloer, elektriciteit en sanitair,…) wordt afzonderlijk bekeken. Voor de laagste en middelste inkomenscategorie kan een MijnVerbouwPremie oplopen tot respectievelijk 25.000 euro en 17.500 euro.
Niet alleen voor eigen woning
Als u de woning of het appartement niet zelf bewoont maar verhuurt, kunt u alleen een MijnVerbouwPremie voor energie-efficiënte investeringen aanvragen. Denk aan dak-, muur- en vloerisolatie, hoogrendementsglas, een warmtepomp, een zonneboiler en een warmtepompboiler. De premiebedragen komen overeen met die voor mensen in de hoogste inkomenscategorie.
Voor de laagste en middelste inkomenscategorie kan de Mijn VerbouwPremie oplopen tot respectievelijk 25.000 euro en 17.500 euro.
Verhuurt u de woning via een sociaal verhuurkantoor (SVK), dan kunt u rekenen op de hoogste premiebedragen voor alle categorieën van werken, ongeacht uw inkomen. Die premiebedragen zijn dezelfde als die voor een eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie. Om in aanmerking te komen moet u bij de aanvraag van de premie een ondertekende en lopende huurovereenkomst van minstens negen jaar met een SVK/woonmaatschappij kunnen voorleggen.
Als u renovatiewerken uitvoert in meer dan één gebouw, kunt u voor beide een beroep doen op de MijnVerbouwPremie. Voor de woning die u als eigenaar bewoont, hangen de premies waarop u recht hebt en de bijhorende bedragen af van uw gezinsinkomen en -samenstelling. Voor gebouwen waarin u investeert, kunt u alleen een premieaanvraag indienen voor energie-efficiëntie investeringen.