Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Is een groepsaankoop voor gas en elektriciteit interessant?

Van plan om van energieleverancier te veranderen? Mogelijk is een groepsaankoop iets voor u. U kunt er uw factuur mee drukken, maar groepsaankopen zijn niet per se het goedkoopst.
De bedoeling van een groepsaankoop is de macht van het getal te laten spelen.
De bedoeling van een groepsaankoop is de macht van het getal te laten spelen. ©Michiel Wijnbergh

Geregeld van energieleverancier veranderen kan een stevige besparing opleveren. Dat is intussen geen geheim meer. Volgens de Vlaamse energiewaakhond VREG is 71 procent van de Vlaamse gezinnen al eens van stroomleverancier veranderd. Voor aardgas is dat 62 procent.

Als u van leverancier wilt veranderen, kunt u uiteraard zelf de prijzen vergelijken, zoals met de V-test van de VREG, of u kunt kiezen voor een groepsaankoop. Heel wat mensen worden door zo’n gezamenlijke aankoop aangetrokken wegens het ‘ontzorgende’ aspect. De vergelijking wordt immers in uw plaats gemaakt. Wie tot de laatste cent voordeel wil halen, vergelijkt misschien liever zelf energiecontracten, maar ook de tarieven die via groepsaankopen worden bedongen, kunnen enkele honderden euro’s aan besparing opleveren.

Advertentie

1 Wat is een groepsaankoop?

Bij een groepsaankoop koopt u samen een product aan. De meest voorkomende vorm van groepsaankopen is die voor elektriciteit en gas. Door de macht van het getal te laten spelen, wordt een zo laag mogelijk tarief beoogd.

2 Wie organiseert een groepsaankoop?

Wie nog nooit van energieleverancier veranderd is, kan aanzienlijk besparen met een groepsaankoop.

In principe kan iedereen het initiatief nemen. Vaak gaat het om lokale besturen zoals provincies en gemeenten, maar het kunnen ook belangengroepen, vakbonden of mediahuizen zijn. Mogelijk tekende u al in op initiatieven van de provincie West-Vlaanderen, het weekblad Knack of de automobilistenbond VAB.

Doorgaans gebeurt de praktische organisatie van een groepsaankoop niet door de initiatiefnemer. Omdat zo’n procedure marktkennis vergt, wordt de uitwerking uitbesteed aan bedrijven die zich professioneel met groepsaankopen bezighouden, zoals iChoosr, Wikipower en Pricewise.

De initiatiefnemer en de organisator maken onderling afspraken over de verantwoordelijkheden, de administratie en de communicatie van de groepsaankoop. Doorgaans ontvangt de organisator een vergoeding per aangebrachte klant van de energieleveranciers die deelnemen.

Advertentie

3 Hoe gaat een groeps- aankoop in zijn werk?

Iedereen die geïnteresseerd is, kan zich gratis en vrijblijvend inschrijven voor een groepsaankoop. Om te weten welke op een bepaald moment in de aanbieding zijn, raadpleegt u het best de websites van de organisatoren.

Het is niet omdat u zich inschrijft voor een groepsaankoop dat u ook verplicht bent op het bod in te gaan.

Maar het kan ook dat u via mail of post wordt gecontacteerd door de initiatiefnemers. Zodra u op een aanbod gereageerd hebt, zult u later bij een nieuwe groepsaankoop automatisch worden gecontacteerd. U hoeft overigens geen inwoner van West-Vlaanderen of een abonnee van Knack te zijn om aan hun groepsaankoop deel te nemen.

De organisator organiseert een veiling waarin energieleveranciers een bod kunnen indienen. Wie aan alle voorwaarden voldoet en de scherpste prijs voorstelt, wint de veiling.

Op basis van het winnende bod stuurt de organisator een persoonlijk voorstel naar alle deelnemende afnemers. U bent niet verplicht op het bod in te gaan. Doet u dat wel, dan worden uw gegevens naar de energieleverancier doorgestuurd en wordt de administratie voor u afgehandeld.

4 Welke leveranciers doen mee aan de bieding?

De energieregulator VREG stelt vast dat aan een veiling gemiddeld vier leveranciers deelnemen, terwijl er veel meer op de markt actief zijn. Dat betekent dat deelnemers aan een groepsaankoop slechts tot een deel van het marktaanbod toegang hebben. Het kan dus zijn dat u niet het scherpste aanbod op de markt krijgt. (zie ook vraag 5)

100%
Een voorwaarde voor energieleveranciers kan zijn dat de stroom 100 procent groen is.

‘Bij elke groepsaankoop worden alle leveranciers die zowel elektriciteit als gas leveren uitgenodigd om een bod in te dienen’, zegt Frederic Dumalin, manager van iChoosr voor België. ‘We brengen ze op de hoogte van de omvang van het project en van de voorwaarden. Doorgaans blijven vier tot vijf kandidaten over. De anderen haken af omdat het verwachte prijsniveau voor hen te scherp is en/of omdat ze niet willen meegaan in de voorwaarden.’

Het kan bijvoorbeeld om een bod met vaste tarieven gaan of om 100 procent groene en Belgische stroom. Andere voorwaarden kunnen zijn dat domiciliëring niet wordt verplicht, de communicatie niet alleen digitaal maar ook via gewone brief kan en het abonnementsgeld niet in één keer maar pro rata op maandbasis wordt aangerekend.

5 Hoeveel kan ik besparen met een groepsaankoop?

De VREG stelt in een rapport dat de aangeboden prijzen bij groepsaankopen gemiddeld zeker interessant zijn. De groepsaankooptarieven behoren tot de laagste in de markt. Afnemers die nog nooit van leverancier veranderd zijn, besparen meestal aanzienlijk met een groepsaankoop.

Volgens Dumalin is het niet eenvoudig een gemiddeld voordeel te plakken op een contract dat u via een groepsaankoop sluit. Alles hangt af van de situatie van de consument die het contract aangaat en op welke manier de vergelijking wordt gemaakt.

Bent u al jaren niet meer van contract veranderd, dan is het voordeel tegenover het lopende contract vrij groot. Maakte u al meermaals een switch en hebt u al een voordelig contract, dan is het voordeel beperkter. ‘Omdat het resultaat van een veiling niet te voorspellen is, hanteren we als vuistregel dat ingaan op een groepsaankoop gemiddeld een voordeel van zeker 200 euro op jaarbasis tegenover het marktgemiddelde oplevert’, zegt Dumalin.

Uit een recente groepsaankoop van de provincie West-Vlaanderen blijkt dat de besparingen zelfs een stuk hoger kunnen liggen. Tegenover een gewogen gemiddelde energieprijs van februari 2021 is daar sprake van een voordeel van ruim 420 euro of 47 procent op de factuur van een gas- en elektriciteitsrekening van een gemiddeld gezin. Voor een gezin dat alleen elektriciteit afneemt, beloopt de besparing meer dan 240 euro of 40 procent.

U kunt het aanbod van de groepsaankoop nog eens vergelijken met dat van andere spelers op de markt. Sommige geven welkomstkortingen in het eerste jaar van uw contract Let wel: daar zijn vaak voorwaarden aan verbonden. Het is zaak om te zien hoeveel u nadien betaalt.

6 Hoelang behoud ik het voordeel van de groepsaankoop?

Groepsaankoopcontracten hebben meestal een duurtijd van een jaar. Daarna zult u van uw energieleverancier een verlengingsaanbod krijgen dat in veel gevallen duurder uitvalt dan het contract van de groepsaankoop. De leverancier maakt die nieuwe voorwaarden twee tot drie maanden voor het einde van het lopende contract bekend. ‘We brengen u er jaarlijks van op de hoogte dat er een nieuwe groepsaankoop komt waarop u kunt intekenen’, zegt Dumalin.

Dan is het aan u om uit te maken of u aan de nieuwe groepsaankoop wilt deelnemen. ‘Op dat moment moet u de voorwaarden van het verlengingsaanbod en niet die van het lopende contract vergelijken met de voorwaarden van een nieuwe groepsaankoop’, zegt Dumalin. ‘Het is uiteraard niet mogelijk om elk jaar een even groot bedrag tegenover uw lopende contract te besparen. Vanaf een bepaald punt komt het erop aan op het voordeligste niveau te blijven.’

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud