We shoppen steeds meer in buitenlandse webwinkels. Vorig jaar spendeerden we er 4 miljard euro. Dat is 1,4 miljard meer dan in 2019, blijkt uit cijfers van Cross-Border Commerce Europe, een platform dat de webhandel over de Europese landsgrenzen stimuleert. Ook in 2019 lag het bedrag al 20 procent hoger dan het jaar voordien.
De stijging van vorig jaar werd mee in de hand gewerkt door het coronavirus. Fysieke winkels waren een hele tijd gesloten, waardoor veel meer online gekocht werd. Niet alleen in Belgische webwinkels, maar dus ook in buitenlandse.
Soms kunt u de invoerkosten vermijden. Bepaalde webshops van buiten de EU verzenden pakjes naar België vanuit een magazijn in de Unie.
Die laatste waren vorig jaar goed voor een marktaandeel van 30,8 procent in de totale online aankopen van de Belg. Bijna een op de drie online aankopen gebeurde dus op een buitenlandse webshop. Populair bij ons zijn Zalando, Amazon, Wish, AliExpress, Bol.com en Coolblue.
Koopt u geregeld iets op websites van buiten de Europese Unie? Tot 22 euro zijn zulke aankopen vrijgesteld van btw. Maar dat verandert vanaf 1 juli.
Wat verandert?
‘De btw-vrijstelling voor pakjes van minder dan 22 euro die worden ingevoerd van buiten de EU wordt op 1 juli 2021 geschrapt’, zegt Korneel Decroix, btw-expert bij het advocatenkantoor Eubelius. ‘Dat betekent dat vanaf dan btw betaald moet worden. Dat was al het geval als uw pakje meer dan 22 euro kostte. In principe bedraagt het tarief 21 procent.’
Met het schrappen van de vrijstelling wil Europa het concurrentievoordeel van verkopers van buiten de EU tegenover lokale verkopers wegwerken.
Zijn nog extra kosten verbonden aan shoppen in buitenlandse webwinkels?
‘Een aankoop in een buitenlandse webshop kan leiden tot extra kosten die op het ogenblik van de aankoop niet voorzien zijn of die de webshop niet vermeldt’, zegt Decroix. ‘Het kan gaan om btw en inklaringskosten die de douane of de koerierdienst in rekening brengt voor het afhandelen van de douaneformaliteiten. Is het pakje meer dan 150 euro waard, dan bent u ook invoerrechten verschuldigd.’ Weet dat de btw wordt berekend op basis van de aankoopprijs plus de eventuele invoerrechten en inklaringskosten.
Webshops kunnen zich bij de EU registreren om de btw en de invoerkosten vooraf te verrekenen. ‘Het pakje kan dan vlotter de EU binnenkomen. En als consument ken je dan de totale kostprijs van je aankoop’, zegt Decroix. Als de verkoper geregistreerd is in het nieuwe btw-systeem en het eenloketsysteem voor invoer gebruikt, wordt de btw voor online aankopen buiten de EU tot 150 euro verrekend bij de aankoop.
Als de webshop niet geregistreerd is, zult u moeten instaan voor de bijkomende kosten. Voor aankopen tot 150 euro kan wel gebruikgemaakt worden van een vereenvoudigingsmaatregel. In dat geval brengt de koerierdienst de btw in rekening en stort die ze door aan de fiscus. U zult dan moeten bijbetalen aan de koerier. ‘De koerierdienst kan daarvoor extra kosten aanrekenen. Het is mogelijk dat de btw en de extra kosten samen meer bedragen dan de waarde van het pakje’, waarschuwt Decroix.
Hoe weet ik of een niet-Europese website geregistreerd is bij de EU?
Of een buitenlandse verkoper geregistreerd is in het eenloketsysteem, is nergens terug te vinden. U zult het alleen kunnen afleiden uit de kosten die de webshop aanrekent bij het afhandelen van uw aankoop. Check uw winkelmandje voor u betaalt. Wordt de btw meteen in rekening gebracht, dan is de buitenlandse verkoper hoogstwaarschijnlijk geregistreerd en hoeft u de btw niet meer te betalen bij de levering van de goederen. Twijfelt u, neem dan contact op met de leverancier.
Bpost raadt aan om vooral in geregistreerde webshops te winkelen. ‘Zo verloopt het proces niet alleen vlotter, je betaalt ook minder.’
Het postbedrijf lanceerde ook een nieuwe betaalmogelijkheid in de Mybpost-app en in Track & Trace voor de voorafbetaling van invoerkosten voor pakjes die van buiten de EU komen. Zo betaalt u eventuele kosten veilig vooraf via de app of via Track & Trace en niet meer aan de postbode of in het afhaalpunt.
Waarop moet ik letten als ik iets koop in een buitenlandse webshop?
‘Het is belangrijk om bij aankopen op het internet altijd de betrouwbaarheid van de webshop na te gaan. Dat kan door de fysieke vestiging van de beheerder van de webwinkel te achterhalen. Meestal staat dat in kleine letters bij de contactgegevens of in de algemene voorwaarden’, zegt Pieter Callens, advocaat consumentenrecht bij Eubelius.
‘Raadpleeg ook de algemene voorwaarden van de buitenlandse webshop, en in het bijzonder de leveringsvoorwaarden en het retourbeleid. U gaat het best ook na of een telefoonnummer of een e-mailadres wordt vermeld, waarmee u de leverancier gemakkelijk kunt bereiken bij klachten.’
Check zeker of de online aankoop van de producten in België toegelaten is. ‘De aan- en verkoop van tabaksfabrikaten, zoals sigaretten, sigaren, rooktabak of shishatabak, is in België verboden via webshops. Ook geneesmiddelen zijn niet zomaar toegelaten’, zegt Callens.
Weet dat u invoerkosten bij het shoppen in een buitenlandse webwinkel soms kunt vermijden. Bepaalde webshops van buiten de EU verzenden pakjes naar België vanuit een magazijn in de Unie.
Kan ik van mijn aankoop afzien als ik via een buitenlandse webwinkel koop?
Koopt u iets in een webshop van een onderneming met een Europese vestiging, dan zit u safe. U kunt zich dan beroepen op het herroepingsrecht van 14 kalenderdagen, dat geharmoniseerd is in de EU, meldt Callens.
‘De EU-richtlijn 2011/83/EU over consumentenbescherming stelt ook dat een consument uit een EU-lidstaat een herroepingsrecht van 14 dagen geniet bij de aankoop van producten bij een onderneming buiten de EU, zodra die onderneming haar verkoop richt op de EU-lidstaat waar die consument woont’, zegt Callens.
Als uw pakje meer dan 22 euro kost, zullen voor bepaalde goederen douanerechten verschuldigd zijn.
‘Of een bedrijf zijn activiteiten op een lidstaat richt, hangt af van de omstandigheden. Zodra de consument de mogelijkheid heeft om de producten te laten leveren in de lidstaat waar hij woont, wordt doorgaans aangenomen dat de buitenlandse onderneming zich op de betrokken lidstaat richt, en zal een herroepingsrecht van 14 dagen gelden.’
Behalve in de wettelijke bescherming voorzien buitenlandse webshops vaak in een eigen herroepingsrecht. Het Chinese AliExpress toont een ‘gratis retourneren’-icoon op de productgegevenspagina, als de betrokken verkopers een gratis retourdienst hebben.
Het grootste probleem rijst bij het afdwingen van het herroepingsrecht (of andere consumentenrechten). Zelfs al hebt u een vordering op de buitenlandse webshop, zal het vaak niet evident zijn om die voor een (Europese) rechtbank af te dwingen. ‘Misschien bekomt u wel een veroordeling in Europa. Maar voor dat vonnis buiten de EU erkend wordt, is vaak nog een procedure in het thuisland van de website nodig’, zegt Callens.
Hou er rekening mee dat u de bijkomende kosten niet kunt recupereren als u van uw aankoop wilt afzien en uw pakje terugstuurt naar het buitenland. Omgekeerd: de ‘lokale’ bijkomende kosten die bij een retour verschuldigd zouden zijn, zijn voor de rekening van de webshop. Dat is een van de redenen waarom bepaalde Britse webshops niet langer willen leveren aan consumenten in de EU. Ze dreigen opgezadeld te worden met bijkomende kosten bij terugzending.
Een selectie van de voornaamste wijzigingen die juli nog in petto heeft.
Hogere uitkeringen en pensioenen
Om ze welvaartsvast te houden gaan de laagste pensioenen en uitkeringen omhoog op 1 juli.
> De minimumpensioenen stijgen 2 procent tot 1.352,44 euro (alleenstaande). Dat is een stap richting een minimumpensioen van 1.500 euro tegen 2024.
> Het loonplafond stijgt 2 procent tot 61.227,285 euro. Dat plafond is het maximale loon dat meetelt voor de berekening van het pensioen.
> Hogere minimale uitkeringen voor ziekte, leefloon, werkloosheid en SWT (het vroegere brugpensioen). Voor een alleenstaande werkloze komt er 2,4 procent bij tot 1.138,57 euro. Voor tijdelijk werklozen is er een verhoging met 3,5 procent.
> Hogere uitkeringen voor alleenstaande ouders die minder gaan werken voor hun kinderen
> de uitkering 1/5de tijdskrediet en thematisch verlof zorg voor een kind stijgt met 2,4 procent.
> de uitkering 1/10de ouderschapsverlof stijgt tot de helft van de uitkering bij 1/5.
Vrienden kunnen erven tegen 3 procent
Door ze op te nemen in een testament kunnen goede vrienden, broers of zussen of verre verwanten tot 15.000 euro erven tegen 3 procent in plaats van tegen het reguliere tarief van 25 procent.
De vriendenerfenis kan aan één erfgenaam toegekend worden, of gespreid worden over meerdere erfgenamen. De belastingbesparing van maximaal 3.300 euro wordt dan pro rata onder hen verdeeld.
Goede doelen erven belastingvrij
Nalaten of schenken aan een goed doel kan in Vlaanderen voortaan belastingvrij. Tot nu was het tarief respectievelijk 5,5 procent voor schenkingen en 8,5 procent voor wie een goed doel opnam in zijn testament.
De tariefverlagingen komen er omdat het fiscale voordeel van het duolegaat verdwijnt. Daarbij worden een goed doel en een vriend in duo opgenomen in een testament. De techniek werd vooral gebruikt om vrienden fiscaal voordeliger te laten erven.
Op reis met het coronapaspoort
Reizigers moeten deze zomer behalve hun identiteitsbewijzen ook een groen coronapaspoort op zak hebben. Dat geeft aan dat u minstens twee weken volledig gevaccineerd bent, recent negatief testte op corona of immuun bent omdat u het virus eerder opliep.
Met dat coronapaspoort kunt u vrij rondreizen in de Europese Unie en IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Op uw bestemming moet u de lokale coronamaatregelen volgen. Reizen buiten de Europese Unie blijft afgeraden.
Twee gratis PCR-tests
Wie nog niet minstens twee weken gevaccineerd is, heeft het recht op een gratis PCR-test voor zijn vertrek en een bij terugkomst. Vanaf 1 juli kunt u die testen aanvragen via het overheidsportaal mijngezondheid.be. Wie een vaccin weigerde, moet wel de volle pot betalen.
Vanaf 1 juli mag een PCR-test maximaal 55 euro kosten. De snellere antigeentest, waarbij u al een resultaat hebt na enkele uren, mag maximaal 120 euro kosten. Daarvoor kunt u vanaf 12 juli ook terecht in uw apotheek.